Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Familia lui Tony Bennett a dezvăluit că muzicianul se luptă cu boala Alzheimer

Familia legendarului cântăreț a vorbit deschis despre afecțiunea degenerativă de care suferă Tony Bennett. Din păcate, simptomele s-au agravat în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice.

Publicat

pe

Tony Bennett - Fly Me To The Moon (Live At Home)
Tony Bennett - Fly Me To The Moon (Live At Home) │ FOTO: captură YouTube

În vârstă de 94 de ani, Bennett a fost diagnosticat cu Alzheimer în 2016, iar de atunci boala a avansat. Într-un interviu pentru publicația AARP Magazine, soția sa, Susan, dar și medicul neurolog Gayatri Devi au dezbătut boala în sine, care și acum este privită de mulți ca un stigmat. În fața unui astfel de diagnostic, oamenii pot simți o adevărată spaimă cauzată de o boală incurabilă care îi desprinde nemilos pe suferinzi de locurile, evenimentele și oamenii din viața lor. Mulți o tratează ca pe o sentință la moarte și se retrag din viața socială, uneori încurajați să facă acest lucru și de membrii familiei care se tem de boală și de cursul imprevizibil al acesteia, uneori jenant din punct de vedere social.

Susan Bennett a spus că soțul ei încă recunoaște membrii familiei, dar nu este întotdeauna sigur unde se află sau ce se întâmplă în jurul său. Ea a explicat că Bennett nu înțelege pe deplin boala:

"M-ar întreba: <<Ce este Alzheimer?>>. I-aș explica, dar el n-ar înțelege. Mi-ar spune: <<Susan, mă simt bine>>. Asta e tot ce ar putea procesa - că fizic se simte grozav. Deci, nimic nu s-a schimbat în viața lui. Nu este conștient de tot s-a schimbat".

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene și scăzând abilitatea persoanei de a funcționa independent.

"El este într-adevăr simbolul speranței pentru cineva cu o tulburare cognitivă"

Cu toate acestea, Gayatri Devi, neurologul care l-a diagnosticat pe Bennett în 2016, rămâne optimist cu privire la perspectivele și capacitatea muzicianului de a-și trăi viața:

"Are unele probleme <<cognitive>>, dar multe alte zone ale creierului său sunt încă rezistente și funcționează bine. La cei 94 de ani face lucruri pe care mulți oameni fără demență nu le pot face. El este într-adevăr simbolul speranței pentru cineva cu o tulburare cognitivă".

Tony Bennett continuă să înregistreze muzică nouă. De fapt, el și Lady Gaga se pregătesc să lanseze o continuare a albumului lor colaborativ din 2014, "Cheek to Cheek", care se așteaptă să fie lansat în această primăvară. Mai mult, cântărețul exersează de două ori pe săptămână împreună cu pianistul Lee Musiker.

Muzica are puterea specială de a ajunge chiar și la pacienții cu o formă avansată de demență, stârnind amintiri și restabilind conexiunile cu cei din jur. Poate acest lucru ar explica faptul că, după diagnosticul din 2016, Tony Bennett a continuat să plece în turneu, să susțină concerte cu atâta siguranță, precizie și profesionalism încât publicul și criticii nu au bănuit niciodată condiția sa.

Trending