Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Familia lui Tony Bennett a dezvăluit că muzicianul se luptă cu boala Alzheimer

Familia legendarului cântăreț a vorbit deschis despre afecțiunea degenerativă de care suferă Tony Bennett. Din păcate, simptomele s-au agravat în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice.

Publicat

pe

Tony Bennett - Fly Me To The Moon (Live At Home)
Tony Bennett - Fly Me To The Moon (Live At Home) │ FOTO: captură YouTube

În vârstă de 94 de ani, Bennett a fost diagnosticat cu Alzheimer în 2016, iar de atunci boala a avansat. Într-un interviu pentru publicația AARP Magazine, soția sa, Susan, dar și medicul neurolog Gayatri Devi au dezbătut boala în sine, care și acum este privită de mulți ca un stigmat. În fața unui astfel de diagnostic, oamenii pot simți o adevărată spaimă cauzată de o boală incurabilă care îi desprinde nemilos pe suferinzi de locurile, evenimentele și oamenii din viața lor. Mulți o tratează ca pe o sentință la moarte și se retrag din viața socială, uneori încurajați să facă acest lucru și de membrii familiei care se tem de boală și de cursul imprevizibil al acesteia, uneori jenant din punct de vedere social.

Susan Bennett a spus că soțul ei încă recunoaște membrii familiei, dar nu este întotdeauna sigur unde se află sau ce se întâmplă în jurul său. Ea a explicat că Bennett nu înțelege pe deplin boala:

"M-ar întreba: <<Ce este Alzheimer?>>. I-aș explica, dar el n-ar înțelege. Mi-ar spune: <<Susan, mă simt bine>>. Asta e tot ce ar putea procesa - că fizic se simte grozav. Deci, nimic nu s-a schimbat în viața lui. Nu este conștient de tot s-a schimbat".

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene și scăzând abilitatea persoanei de a funcționa independent.

"El este într-adevăr simbolul speranței pentru cineva cu o tulburare cognitivă"

Cu toate acestea, Gayatri Devi, neurologul care l-a diagnosticat pe Bennett în 2016, rămâne optimist cu privire la perspectivele și capacitatea muzicianului de a-și trăi viața:

"Are unele probleme <<cognitive>>, dar multe alte zone ale creierului său sunt încă rezistente și funcționează bine. La cei 94 de ani face lucruri pe care mulți oameni fără demență nu le pot face. El este într-adevăr simbolul speranței pentru cineva cu o tulburare cognitivă".

Tony Bennett continuă să înregistreze muzică nouă. De fapt, el și Lady Gaga se pregătesc să lanseze o continuare a albumului lor colaborativ din 2014, "Cheek to Cheek", care se așteaptă să fie lansat în această primăvară. Mai mult, cântărețul exersează de două ori pe săptămână împreună cu pianistul Lee Musiker.

Muzica are puterea specială de a ajunge chiar și la pacienții cu o formă avansată de demență, stârnind amintiri și restabilind conexiunile cu cei din jur. Poate acest lucru ar explica faptul că, după diagnosticul din 2016, Tony Bennett a continuat să plece în turneu, să susțină concerte cu atâta siguranță, precizie și profesionalism încât publicul și criticii nu au bănuit niciodată condiția sa.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Lady Gaga a lansat o nouă piesă alături de Tony Bennett, "I Get a Kick Out of You"

Lady Gaga şi legendarul Tony Bennett au colaborat din nou, de această dată pe o piesă numită "I Get a Kick Out of You". E vorba despre un cover după Cole Porter, iar cei doi sunt gata să lanseze un nou album de coveruri. Piesa se ascultă în articol, unde îi vedem şi pe cei doi muzicieni în studio.

Publicat

pe

Videoclip Lady Gaga Tony Bennett I Get a Kick Out Of You
Videoclip Lady Gaga Tony Bennett I Get a Kick Out Of You │ FOTO: Lady Gaga

"I Get a Kick Out Of You" este doar primul single de pe al doilea album realizat în colaborare de Lady Gaga şi Tony Bennett. Discul se numeşte "Love For Sale" şi va sosi pe 1 octombrie. Vine la 7 ani după albumul colaborativ dintre cei doi artişti, "Cheek to Cheek". În clip îi vedem pe Tony Bennett şi Lady Gaga în studio, plini de candoare şi aruncându-şi zâmbete şi privi complice.

E impresionant modul în care sună vocea lui Tony Bennett la venerabila vârsta de 95 de ani, deceniile reuşind să nu îşi pună deloc amprenta pe timbrul şi talentul său. Clipul a debutat în premieră globală pe cele 180 de posturi MTV globale pe 6 august 2021. Şi acum vestea tristă: "Love For Sale" va fi ultimul album de studio al lui Tony Bennett, după ce artistul şi-a anunţat retragerea, fiind diagnosticat cu boala Alzheimer. Albumul a fost înregistrat la Electric Lady Studios în New York şi va include o combinaţie de artişti jazz, elemente orchestrale şi un sound de "big band".

Cei doi artişti au ţinut 2 concerte la New York Radio City Music Hall, pe 3 şi 5 august, sub numele de "One Last Time: An Evening With Tony Bennett and Lady Gaga". În 2014 la primul album de colaborări, Gaga a declarat că proiectul său alături de Bennett i-a salvat viaţa. Acel album a câştigat un premiu Grammy şi a fost foarte apreciat de iubitorii de muzică jazz, lounge, swing şi cei care aprecieaza un show tune bun. Pe viitorul album al celor doi vom mai găsi piese precum "It's De-Lovely", "Night and Day", "Love For Sale", "Do I Love You", "I Concentrate On You" şi "So In Love".

Lady Gaga a apărut în cel mai nou trailer al filmului "House of Gucci", alături de Adam Driver, Jared Leto şi Al Pacino. Artista a lansat în acest an o ediţie aniversară de 10 ani a LP-ului "Born This Way", iar în 2020 ne-a oferit albumul "Chromatica", care a inclus colaborări cu Ariana Grande, BLACKPINK.

Citește în continuare

Trending