Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Un concert fără măsuri de distanțare fizică a rezultat în zero cazuri de infectare cu SARS-CoV-2

Un nou studiu clinic aduce un strop de speranță iubitorilor de concerte și evenimente live. Denumit PRIMA-Cov, studiul a prezentat rezultate satisfăcătoare ce pot face ca viitorul industriei muzicii live să reintre pe făgașul normal. Găsești mai multe informații în articol.

Publicat

pe

Eivor în concert în Control Club pe 20 octombrie 2018 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Realizat cu ajutorul Primavera Sound, Fundației pentru Combaterea SIDA și Bolilor Infecțioase și al Spitalului Germans Trias i Pujol din Barcelona, studiul a vrut să dovedească dacă un concert în interior, ce a beneficiat de măsuri adecvate de precauție, dar fără niciun ghid de distanțare socială este o sursă de infectare cu SARS-CoV-2. 

Punct de plecare

Pe 12 decembrie 2020, 1.047 de participanți au fost invitați în Sala Apolo din Barcelona pentru un concert cu două formații live și două sesiuni de DJ. Participanții au avut vârste cuprinse între 18 și 59 de ani și niciunul nu avusese un test pozitiv COVID-19 în ultimele 14 zile. În ziua evenimentului, fiecărui participant i s-a făcut un test rapid și a primit un rezultat negativ în decurs de 15 minute. Apoi, subiecții experimentului au fost împărțiți la întâmplare în două grupuri: unul experimental (463), care a intrat în spațiul concertului și un grup de control care nu a avut acces la eveniment și a fost supravegheat mai atent.

Măsuri de siguranță

O serie de măsuri de siguranță au fost implementate în Sala Apolo. În interiorul clădirii a existat un loc delimitat pentru fumat, dar în care avea voia un anumit număr de persoane. Zona barului (cu o capacitate de 1600 de persoane) a fost situată într-o cameră auxiliară, iar băuturile au fost servite numai în acea zonă. Participanții au putut să își scoată masca de protecție doar atunci când au consumat băuturi.

O mască de protecție N95 a fost oferită fiecărui participant la intrare. Purtarea măștii a fost obligatorie pe parcursul întregului eveniment, dar nu a fost impusă nicio distanțare fizică în sala de concert (cu o capacitate de 900 de persoane), unde au fost permise cântatul și dansatul. De asemenea, sistemele de ventilație au fost optimizate și fluxul de aer a fost monitorizat pe tot parcursul evenimentului (5 ore în total).

Mișcarea și deplasarea tuturor participanților în interiorul Sălii Apolo au fost definite și marcate anterior, delimitate clar și observate de echipa de securitate în timpul evenimentului. Au fost implementate măsuri pentru a evita cozile la toalete.

Rezultatele studiului

După opt zile de la concert, tuturor participanților li s-a refăcut testul COVID. Niciunul dintre cei 463 de participanți din grupul experimental nu era infectat cu SARS-CoV-2, în timp ce în grupul de control (fără acces la concert) 2 din 496 de participanți erau infectați. Prin urmare, participarea la un concert de muzică live organizat cu o serie de măsuri de siguranță care au inclus un test antigen negativ pentru SARS-CoV-2 efectuat în aceeași zi, nu a fost asociată cu o creștere a infecțiilor de COVID-19.

Testarea rapidă la intrarea în spațiile de concerte este doar o modalitate prin care cercetătorii speră să asigure măsurile de prevenție a infectărilor, într-o încercare de a pune din nou pe roate industria muzicii live.

Trending