Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Vinilurile au înregistrat vânzări record în SUA și U.K.

Vânzările de viniluri în Regatul Unit din acest an sunt cele mai mari de la începutul anilor '90, iar Statele Unite au vândut cele mai multe discuri în decursul unei săptămâni, premieră în istorie. Care sunt cifrele și vinilurile preferate găsești în articol.

Publicat

pe

Music on vinil
Music on vinil │ FOTO: wallpoper.com

Într-o lume a tehnologiei și a platformelor de streaming, vinilurile ne oferă o surpriză plăcută. Nu doar că își continuă existența pe piața muzicală, dar reușec să doboare recorduri. Statele Unite și Regatul Unit sunt doar două exemple care demonstrează că muzica în format fizic este aparte și nu poate fi înlocuită de nimic.

Vânzările din SUA

Vânzările de vinil au crescut cu aproape 10% în acest an. Agitația de dinaintea Crăciunului a marcat aproape 2 milioane de LP-uri vândute în toată țara. După cum raportează Billboard, în SUA au fost achiziționate 1,842 milioane de discuri de vinil în săptămâna premergătoare Crăciunului (până pe 24 decembrie). În această perioadă, cel mai vândut disc pe vinil a fost noul album al lui Paul McCartney, "McCartney III" (32.000 de copii).

Chiar dacă piața muzicii fizice a scăzut cu aproape jumătate în luna martie, când prima izolare la nivel național a forțat comercianții să închidă temporar afacerile, primele semne ale creșterii vânzărilor din acest an au venit atunci când magazinele de discuri au fost redeschise, în iunie.

Mai mult, vânzările de vinil le-au depășit pe cele de CD pentru prima dată după 1991. Potrivit RIAA, agenția care se ocupă cu certificarea vânzărilor record, vânzările de vinil au contribuit cu 232 milioane dolari la vânzările fizice totale de 376 milioane dolari în prima jumătate a anului 2020.

Vânzările din U.K.

Cifrele de la sfârșitul anului, publicate de British Phonographic Industry, asociația industriei muzicii înregistrate, arată că vânzările de vinil au crescut în ciuda a două perioade de izolare. Noile cifre indică că aproape unul din cinci (18%) albume achiziționate în 2020 a fost pe vinil, fiind achiziționate în total 4,8 milioane de discuri. Noile cifre cresc cu 10% față de cifrele din 2019 și sunt cele mai mari de la mișcarea Britpop de la începutul anilor 1990.

Cele mai bine vândute viniluri din 2020 sunt după cum urmează:

  1. Fleetwood Mac – Rumours
  2. Oasis – (What’s The Story) Morning Glory?
  3. Amy Winehouse – Back To Black
  4. Nirvana – Nevermind
  5. Harry Styles – Fine Line
  6. Kylie Minogue – Disco
  7. AC/DC – Power Up
  8. Queen – Greatest Hits
  9. IDLES – Ultra Mono
  10. Arctic Monkeys – Live At The Royal Albert Hall

Lifestyle

Liam Payne a fost omagiat de foștii colegi din trupa One Direction

Liam Payne a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 31 de ani. Fanii și colegii de breaslă au fost devastați de această veste, iar Harry Styles, Zayn și Louis Tomlinson și-au adus deja omagiile. Te invităm să citești mesajele emoționante ale cântăreților.

Publicat

pe

Liam Payne în clipul ”Teardrops” (Acoustic)
Liam Payne în clipul ”Teardrops” (Acoustic) │ FOTO: Captură YouTube

Vestea morții lui Liam Payne a zguduit industria muzicală, ascultătorii One Direction și nu numai. Artistul a căzut de la balconul unui hotel din Argentina miercuri, 16 octombrie. Liam a devenit cunoscut în 2010, odată cu intrarea în trupa One Direction, unde i-a avut colegi pe Harry Styles, Zayn Malik, Louis Tomlinson și Niall Horan. A fost una dintre cele mai apreciate și bine vândute formații din toate timpurile.

Styles, Malik și Tomlinson și-au exprimat gândurile despre tragedie și au rememorat clipele prețioase trăite alături de regretatul lor coleg. Cei trei artiști au omagiat talentul lui Liam, rolul important pe care l-a jucat în trupa One Direction, precum și omenia de care a dat dovadă de-a lungul timpului.

Harry Styles: "Liam a trăit liber, onest și a avut o poftă de viață contagioasă.

"Sunt cu adevărat devastat de moartea lui Liam. Cea mai mare bucurie a lui a fost să-i facă pe ceilalți fericiți și a fost o onoare să fiu alături de el în timp ce o făcea. Liam a trăit liber, onest și a avut o poftă de viață contagioasă. A fost cald, serviabil și incredibil de iubitor. Anii petrecuți împreună vor rămâne pentru totdeauna printre cei mai prețuiți ani din viața mea. Îmi va fi dor de el mereu, dragul meu prieten", a transmis Harry Styles.

Louis Tomlinson: "Am pierdut un frate"

Tomlinson a transmis un mesaj plin de emoție în care a vorbit și despre Bear, fiul de șapte ani al lui Liam.

"Sunt devastat să scriu asta, dar ieri am pierdut un frate. Liam a fost o persoană care mă inspira în fiecare zi, un suflet atât de optimist, amuzant și amabil. L-am întâlnit prima dată pe Liam când avea 16 ani, iar eu 18, am fost imediat uimit de vocea lui, dar, mai important, pe măsură ce timpul a trecut, am avut șansa să-l cunosc pe fratele amabil pe care mi l-am dorit toată viața. Liam a fost un compozitor incredibil, cu un adevărat simț muzical, vorbeam adesea despre revenirea împreună în studio pentru a încerca să recreăm chimia compoziției pe care am construit-o în trupă."

Louis a continuat, de data aceasta cu câteva vorbe pentru Liam:

"Mă simt mai mult decât norocos că te-am avut în viața mea, dar mă chinuie cu adevărat ideea de a-mi lua rămas bun de la tine. Sunt atât de recunoscător că ne-am apropiat și mai mult de când cu trupa, vorbind ore întregi la telefon, amintindu-ne despre toate miile de momente uimitoare pe care le-am avut împreună. Toate sunt un lux pe care credeam că îl voi avea cu tine toată viața. Mi-ar fi plăcut să împart din nou scena cu tine, dar nu a fost să fie.

Vreau să știi că dacă Bear are vreodată nevoie de mine, voi fi unchiul de care are nevoie în viața lui și îi voi spune povești despre cât de uimitor a fost tatăl lui. Aș vrea să am ocazia să-mi iau rămas bun și să-ți spun încă o dată cât de mult te-am iubit. Payno, băiatul meu, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, fratele meu, te iubesc, prietene. Somn ușor."

Zayn Malik: "Nu am apucat să-ți mulțumesc pentru că m-ai sprijinit în unele dintre cele mai dificile momente din viața mea"

"Liam, m-am trezit vorbindu-ți cu voce tare, în speranța că mă poți auzi, nu pot să nu mă gândesc în mod egoist că mai erau atât de multe conversații pentru noi în viața asta. Nu am apucat să-ți mulțumesc pentru că m-ai sprijinit în unele dintre cele mai dificile momente din viața mea.

Când venea vorba despre muzică, Liam, erai cel mai calificat. Nu știam nimic în comparație cu tine, eram un copil fără experiență, iar tu erai deja un profesionist. Am fost întotdeauna fericit să știu că, indiferent de ce se întâmpla pe scenă, ne puteam baza întotdeauna pe tine să ne ghidezi în continuare."

La sfârșitul declarației sale, Malik s-a referit la Payne drept "fratele său":

"Am pierdut un frate când ne-ai părăsit și nu pot să-ți explic ce aș da la schimb doar să te îmbrățișez pentru ultima oară și să-mi iau rămas bun de la tine așa cum trebuie, să-ți spun că te-am iubit și te-am respectat cu adevărat. O să prețuiesc toate amintirile pe care le am cu tine, nu există cuvinte care să justifice sau să explice cum mă simt acum, în afară de a fi devastat. Sper că oriunde te-ai afla acum, ești bine, ești împăcat și știi cât ești de iubit."

În plus, Louis Tomlinson, Zayn Malik, Harry Styles și Niall Horan au publicat o declarație comună pe contul de Instagram al trupei One Direction, spunând că au fost cu toții "complet devastați" de moartea lui Payne și că le va fi "teribil de dor de el".

Citește în continuare

Muzică nouă

Queen lucrează la muzică nouă, după 30 de ani, conform lui Roger Taylor

Toboşarul trupei Queen, Roger Taylor a menţionat în premieră posibilitatea ca trupa să înregistreze muzică nouă, pentru prima dată după 30 de ani. Grupul nu a mai lansat un album nou din 1995, când apărea "Made in Heaven", la 4 ani de la moartea lui Freddie Mercury.

Publicat

pe

Roger Taylor - Concert Queen + Adam Lambert │ FOTO: Ionut%20Paraschiv%20

Roger Taylor a discutat cu fanii recent, în cadrul unui interviu ţinut de revista Uncut. Unul dintre fani a întrebat dacă vom mai auzi muzică nouă de la Queen vreodată, iar toboşarul a răspuns astfel:

"Ei bine, cred că am putea! Eu și Brian vorbeam zilele trecute și amândoi am spus că, dacă simțim că avem material bun, de ce nu? Încă putem cânta, încă putem interpreta. Așa că nu văd de ce nu."

În acest moment Queen mai are doar 2 dintre membrii originali ai trupei, Brian May la chitara şi Roger Taylor la tobe. Basistul John Deacon s-a retras în anii 1990. Cei doi membri activi au avut totuşi turnee şi concerte, iar între 2004 şi 2009 l-au avut la voce pe Paul Rodgers, de la trupa Free. S-a încercat şi crearea unui album cu acesta, "The Cosmos Rocks", dar nu a fost bine primit.

Ceea ce însuşi Taylor recunoştea într-un interviu din 2015. Aparent Paul avea prea mult blues şi soul infuzate în voce. DE atunci muzicienii au colaborat cu Adam Lambert în postura de solist, ceva mai bine primit de public. Totuşi nu am avut parte sid e material nou. Ci doar de o uşoară regândire a hitului "We Are the Champions", în versiunea pandemică "You Are the Champions".

Adam Lambert a preluat rolul de solist în anul 2011. Ultimul album Queen, cel cu numărul 15 a fost "Made în Heaven", lansat în 1995. Nu uităm şi de piesa găsită în arhive, nemaiauzita până atunci şi lansată în 2022, "Face It Alone", care includea vocea lui Freddie Mercury. Iar în 2023 May a dezvăluit că lucrase la nişte riff-uri noi pentru un album nou cu Lambert.

În ultimii ani, trupa Queen a continuat să fie activă, concertând alături de Adam Lambert ca solist principal. Cel mai important proiect al trupei este turneul "The Rhapsody Tour," care a început în 2019. În 2023, Queen a avut un turneu de succes în America de Nord, susținând concerte în orașe mari precum Los Angeles, New York și Toronto. Setlistul turneului include piese emblematice precum "We Will Rock You," "Radio Ga Ga" și "Bohemian Rhapsody," acompaniate de un spectacol impresionant cu efecte speciale și designuri de scenă inovatoare.

De asemenea, Queen + Adam Lambert au anunțat planuri pentru 2024, inclusiv un turneu în Japonia, unde vor avea cinci spectacole în februarie, în orașe precum Tokyo și Osaka. Brian May și Roger Taylor au sugerat că acesta ar putea fi ultimul lor turneu extins, dar și-au exprimat dorința de a continua să performeze live atât timp cât sunt capabili.

Citește în continuare

Albume noi

Kylie Minogue lansează un nou album în octombrie şi va avea un turneu global uriaş în 2025

Kylie Minogue îşi continuă revenirea după albumul "Tension" pregăteşte un "Tension II", care va sosi în octombrie 2024. Va fi promovat prin cel mai mare turneu global al artistei, care se desfăşoară în 2025.

Publicat

pe

Tension II coperta album Kylie Minogue
Tension II coperta album Kylie Minogue │ FOTO: Kylie Minogue

"Tension II" are 13 piese şi va fi lansat pe 18 octombrie 2024. Turneul global asociat va debuta în Australia în februarie 2025. Apoi ajunge în Asia şi UK. În vârstă de 56 de ani, Kylie se află în plin reviriment: în februarie a câştigat un premiu Grammy, abia al doilea din cariera, la 20 de ani distanţă de primul.

Tot în 2024 a mai primit şi premiul Brits Global Icon. Şi-a început cariera în filme, cu un rol secundar într-o telenovelă în 1986 şi apoi a devenit pop star internaţional. "Tension" este albumul de studio cu numărul 16 al artistei de la Antipozi şi a debutat pe 22 septembrie 2023, fiind puternic influenţat de cultură şi muzica anilor '80.

A inclus uriaşul hit "Padam Padam" şi a depăşit 500.000 de unităţi global, dar şi jumătate de miliard de stream-uri. "Tension II" este influenţat de muzică electronică, cu elemente de dance. Înainte de el au sosit alte 4 single-uri separate de LP-uri:

  • Dance Alone, colaborare cu Sia
  • Midnight Ride cu Orville Peck şi Diplo
  • My Oh My, colaborare cu Bebe Rexha şi Tove Lo
  • Edge of Saturday Night, colaborare cu The Blessed Madonna

Noul album va avea 13 piese, majoritatea de 3 minute lungime sau sub, deci radio-friendly. Primul single se lansează pe 27 septembrie. Cu puţin noroc Kylie îşi extinde turneul şi în Europa şi ajunge şi la noi.

Kylie Minogue este o cântăreață, compozitoare și actriță australiană, cunoscută pentru cariera sa de succes în industria muzicală pop și pentru influența să majoră asupra culturii pop. Născută pe 28 mai 1968 în Melbourne, Australia, Kylie a devenit un nume celebru la nivel global, cu o carieră ce se întinde pe mai multe decenii.

Kylie Minogue și-a început cariera muzicală la sfârșitul anilor 1980, când a lansat primul ei single, o versiune cover a piesei "The Loco-Motion", care a devenit un hit instantaneu. Albumul său de debut, "Kylie" (1988), a consolidat statutul ei de star pop, incluzând hituri precum "I Should Be So Lucky". Succesul său a continuat de-a lungul anilor, evoluând de la un star pop adolescent la o artistă matură și respectată.

Unul dintre cele mai notabile albume ale sale este "Fever" (2001), care a inclus hitul internațional "Can't Get You Out of My Head", devenit un imn global al muzicii pop și unul dintre cele mai recunoscute cântece ale anilor 2000. Albumul a adus-o pe Kylie în topurile muzicale din întreaga lume, fiind certificat cu discuri de platină în multe țări.

Citește în continuare

Trending