Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Masked Singer Romania 2021, sezonul 2Masked Singer România revine în 2021 la PRO TV cu cel de-al doilea sezon Nicu Covaci lansează o carte cu cele mai cunoscute partituri ale trupei Phoenix Valentin Alexiu la "Românii au talent" 2021Valentin Alexiu i-a adus un omagiu lui Freddie Mercury pe scena de la "Românii au talent" Nathanja Volthuis la "Românii au talent" 2021Nathanja Volthuis ne-a transportat în "Cosmos" la "Românii au talent" - VIDEO Inna de vorbă cu Andi MoisescuInna: "Am cunoscut mai întâi cântece bisericești" - VIDEO Cristina Vasiu - Florin Salam la "Te cunosc de undeva!"Cristina Vasiu a marcat prima sa victorie la "Te cunosc de undeva!", transformându-se într-un manelist - VIDEO

Delia, Tudor Chirilă și ADDA răspund comentariilor negative aduse de scrisoarea transmisă Guvernului

Recent, artiști cunoscuți din România au inițiat un demers prin care au transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, solicitând ajutor de la Guvern. Publicul nu a fost încântat de această inițiativă, ceea ce a urmat fiind o serie de comentarii acide. Mai multe detalii în articol.
Delia/Tudor Chirilă/ADDA

Delia/Tudor Chirilă/ADDA

Este cunoscut faptul că pandemia a afectat financiar numeroase domenii, inclusiv cel cultural. Sălile goale de concert, lipsa oricărui eveniment de divertisment, scenele pustii au dus la o gaură în bugetele artiștilor. Aceștia au redactat o scrisoare deschisă, fiind adresată vicepremierului Raluca Turcan, primului ministru Ludovic Orban şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu şi postată pe conturile de pe reţelele de socializare ale artiștilor.

Ideea acestei scrisori este reprezentată de faptul că deși Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, acesta se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în acest plan.

Publicarea acestei scrisori i-a împărțit pe români în două tabere. Pe de o parte, au fost oameni care susțin inițiativa și empatizează cu tot ce presupune un domeniu artistic/cultural. Pe de altă parte, au existat o mulțime de comentarii tranșante ce scoteau în evidență faptul că artiștii care au semnat scrisoarea au suficienți bani să se întrețină. Vacanțe în destinații exotice în plină pandemie, săli de sport în propria casă, haine de mii de euro sau mașini de lux au fost doar câteva exemple prin care comentatorii doreau să le arate artiștilor că cererea lor nu este întemeiată.

Mai mult, oamenii au dat exemple de bătrâni care trăiesc din pensii infime, persoane care suferă din cauza unui sistem de sănătate nepregătit sau copii care nu beneficiază de cele mai banale "servicii" pe care o instituție de învățământ ar trebui le ofere. Comentatorii au fost de părere că acestea sunt niște probleme cu adevărat reale.

Delia: "este firesc și normal să susțin industria din care fac parte"

După acest val de mesaje, vedetele nu au întârziat să răspundă. Delia, spre exemplu, a publicat o serie de story-uri pe pagina de Instagram. Primul dintre acestea prezintă textul "este firesc și normal să susțin industria din care fac parte", urmat de altele ce ilustrează comentariile unor oameni ce susțin inițiativa artiștilor.

Story Instagram Delia

Story Instagram Delia │ FOTO: Delia

Artista a adăugat:

"Nu este despre mine! Este despre o întreagă industrie care s-a oprit! Despre instrumentiști, dansatori, sunetiști, tehnicieni, despre oameni nevăzuți din spatele scenei care fac lucruri posibile la fiecare eveniment!
Nu o să rămân indiferentă doar pentru că nu sunt la limita de jos a existenței. E absolut NORMAL să susțin o asemenea petiție pentru industria din care fac parte. Voi face asta în continuare. Împreună vom putea depăși această perioadă".

Tudor Chirilă a scris un mesaj amplu pe contul său de Facebook, atingând mai multe problematici. În ceea ce privește subiectul în discuție, acesta a comentat:

"În ce mă privește, fac parte din categoria artiștilor care se poate susține în această perioadă, dar consider că vocea mea se poate pune și în slujba celor care nu sunt atât de vizibili/vocali. Detractorii nu se gândesc însă că Vama, de exemplu, nu înseamnă doar Tudor Chirilă, ci un grup de 10 oameni cu dificultăți financiare considerabile afectați de lipsa posibilității de a performa în profesiile lor. Vama, ca multe alte trupe sau entități, înseamnă tehnicieni și instrumentiști, profesioniști ai industriei de spectacol".

ADDA: "Nu este vorba doar de mine! Este vorba de instrumentiști, sunetiști, actori, producători"

ADDA este un alt muzician care s-a alăturat campaniei de a clarifica ideea scrisorii și de a răspunde publicului. Artista a postat, de asemenea, pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care a sperat să lămurească lucrurile:

"NU ESTE VORBA DOAR DE MINE!!!!! Sau de alte NUME din industrie!!! ESTE VORBA DE- INSTRUMENTISTI, SUNETISTI, ACTORI, PRODUCATORI etc DE OAMENII CARE CANTA LA NUNTI!!! Vorbim de mii de OAMENI CARE NU AU MAI AVUT NICI UN VENIT DE APROAPE UN AN!!!! de OAMENI cu familii la fel ca VOI!!!!! Care trebuie sa TRAIASCA!!!! EU PLATESC TAXE LA FEL CA TINE!!!! Tu din taxele alea nu SUSTII NICI UN ARTIST!!!! Exista fonduri pt EVENIMENTE CULTURALE!!!!", este o parte din mesajul scris de ADDA.

 

Citește mai multe despre ADDADelia MatacheTudor Chirila
Alina Ghimus este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Au fost anunţate nominalizările la Premiile Grammy 2021: Beyonce şi Taylor Swift conduc clasamentul

În seara de 24 noiembrie 2020 au fost anunţate oficial prin live stream nominalizările la Premiile Grammy ediţia 2021. Beyonce...

Închide