Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Mani Gutău (Urma) a solicitat Guvernului "desecretizarea" costurilor de chirie practicate de instituțiile publice

Mani Gutău, vocalistul trupei Urma, a participat de curând la o ședință de Guvern în calitate de reprezentant al sectorului cultural independent. Prima sa vizită la Palatul Victoria a vizat o discuție largă pe tema susținerii artiștilor independenți, cu implicații în zona instituțiilor culturale publice și a lipsei de transparență asupra costurilor de chirie practicate.

Publicat

pe

Pandemia a afectat și continuă să afecteze sectorul cultural independent. Aflat în postura de a pune întrebări și a face solicitări, Mani Gutău de la Urma le-a atras atenția guvernanților cu privire la o serie de probleme majore, precum costurile piperate ale chiriilor practicate de instituțiile culturale publice și lipsa unui spațiu multicultaral polivalent. La ședința de Guvern de pe 20 octombrie au participat proaspăt alesul premier al Bucureștiului, prim-ministrul României, precum și miniștrii de la Cultură și Finanțe.

Într-un rezumat al discuțiilor de la Palatul Victoria, Mani detaliază temele atinse, cu accent pe solicitările făcute.

Mani Gutău: "Am întrebat dacă există un plan concret de ajutor oferit celor din sectorul privat, singurul partener de încredere pe care l-am cunoscut în calitate de menestrel"

"Am apreciat atitudinea unor colegi de breaslă, ce au venit la această întâlnire pregătiți, cu propuneri și idei concrete privind bugetarea producțiilor artistice în actualul context și pe viitor. (...)

Când mi-a venit și mie rândul să vorbesc, am întrebat dacă există un plan concret de ajutor oferit celor din sectorul privat, singurul partener de încredere pe care l-am cunoscut în calitate de menestrel.

Mă refer la naivii care au investit în cafenele, cluburi, teatre independente și tot felul de locații finanțate exclusiv din fonduri private, și care au menținut pe linia de plutire cultura alternativă, si nu numai, în ultimii 30 de ani. Pentru că despre asta-i vorba, la urma urmei."

Pentru clarificare, Mani a explicat și cum funcționează acum sectorul artistic independent și cât de importante sunt cluburile private pentru defășurarea activității artiștilor ce ies din sfera mainstream. În contrast cu locațiile private, instituțiile publice sunt de neatins, din cauza sumelor "exorbitante" ce li se cer artiștilor pe chirie.

Mani Gutău: "Instituția publică (teatru, operă, casă de cultura etc.) nu îți asigură mai nimic și îți cere sume exorbitante pentru chiria unor scaune goale"

"Vrei să te produci independent artistic? Clubul privat, finanțat exclusiv din fonduri private, îți asigură locație, echipamente, onorariu. Cam tot ce ai nevoie să îți faci profesia, cu capul sus.

Instituția publică (teatru, operă, casă de cultura etc.), finanțată majoritar din bani publici și diverse sponsorizări de partid, nu îți asigură mai nimic și îți cere sume exorbitante pentru chiria unor scaune goale, pe care tot tu trebuie să le umpli, cu alte costuri. Inexplicabil, incredibil, dar adevărat.

O instituție culturală publică, care merge fără stres în pierdere continuă, cu zeci de reprezentații ce nu vând bilete, îți cere cu nesimțire mii de euro chirie, în puținele date disponibile pe care ți le oferă într-un calendar bifat majoritar de producții complet păguboase.."

Pentru o mai bună comunicare și colaborare, Mani le-a cerut guvernanților "desecretizarea" costurilor de chirie practicate de toate instituțiile publice, precum și construirea unui spațiu multicultaral polivalent, pregătit și dotat din punct de vedere tehnic.

Mani Gutău: "E timpul ca aceste spații publice să devină accesibile și artiștilor independenți"

"Am cerut de asemenea ”desecretizarea’’ și transparență asupra costurilor de chirie practicate de toate instituțiile publice, fie Ateneu, Operă sau Sala Palatului etc. E timpul ca aceste spații publice să devină accesibile și artiștilor independenți, în condiții decente și favorabile realizării unor producții reușite.

Nu în ultimul rând, am reamintit că, pe lângă efectele Covid, artistul independent încă se resimte datorită efectelor Colectiv. Prin urmare am reiterat importanța construirii a cel puțin unui spațiu multicultaral polivalent, pregătit și dotat din punct de vedere tehnic la nivelul secolului XXI, cu o capacitate modulară între 1000 și 5000 de locuri.

Am întrebat dacă există intenții ale actualei administrații, în această direcție.

La toate întrebările mi s-a răspuns afirmativ", spune Mani în încheierea mesajului său.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

URMA concertează în septembrie la Teatrul de Vară Mihai Eminescu

Pe 24 septembrie, trupa Urma urcă pe scena Teatrului de Vară Mihai Eminescu. Reîntâlnirea cu publicul va fi marcată de un setlist presărat cu piese îndrăgite, precum "Buy me with a coffee", "Terminus" și "Cine iubește și lasă".

Publicat

pe

URMA este un colectiv de artiști coagulat în jurul solistului Mani Gutău, care s-a făcut remarcat încă de la începuturi printr-o muzicalitate hipnotizantă, prin îmbogățirea sound-ului alternativ cu sonoritățile calde ale unor instrumente precum fluierul, saxofonul, trompeta, percuția & congas, dar și prin implicarea în numeroase proiecte care au avut ca scop trezirea conștiinței sociale.

În primăvara anului 2003, la Cluj, demarau înregistrările primului material discografic URMA, intitulat "Nomad Rhymes". Un album întâmplare, semnat de un grup de muzicieni ce nu aveau nici o reprezentație live, împreună, la activ. Ce a urmat merită povestit mai departe.

Începând cu concertul susținut la răsărit, pe plaja din Vama Veche, în cadrul primei ediții a festivalului Stufstock, URMA a semnat până în prezent 4 albume de studio, "Nomad Rhymes" (2003), "Anger is a Gift" (2005), "Trend Off" (2007), "Lost End Found" (2013), şi a susținut apariţii live memorabile în România, Ungaria, Franța, Germania, Elveția și Marea Britanie.

În 17 aprilie și 24 aprilie 2010, Urma a susținut în premieră, pentru un grup alternativ, concerte recital la Ateneul Roman și Sala Palatului. În 10 Mai 2013, la Cinema Patria / București, URMA a oferit un concert special, marca MTV Unplugged, alături de orchestra dirijată de Simona Strungaru.

Pe parcursul celor 18 primăveri trecute de la debut și până acum, trademark-ul sonor al trupei URMA a fost amprentat de prezența instrumentelor de suflat, precum flautul, saxofonul sau trompeta, care completează îmbinarea armonioasă a chitarelor acustice și a diverselor elemente de percuție.

În prezent, Urma lucrează la viitorul material discografic, intitulat "inima!ism", primul single "Love Create Inspire" fiind deja prezentat publicului.

Bilete concert URMA la Teatrul de Vară "Mihai Eminescu"

 • Acces General - 70 lei
 • Testare rapidă la intrare - 25 lei

Reguli de acces:

 • Participarea este permisă spectatorilor nevaccinați pe baza unui test negativ făcut la acces, dar și celor vaccinați, celor cu test PCR nu mai vechi de 72 de ore, cu test rapid nu mai vechi de 24 de ore sau cu bilet de externare din spital nu mai vechi de 90 de zile și nu mai devreme de 15 zile.
 • Testele rapide sunt disponibile la acces și se pot face, contra cost, de personal autorizat.
 • Conform ORDINULUI nr. 3.245/1.805/2020 completat la la 20.05.2021, minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale de orice fel.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Living Rock 2021 - Lineup-ul complet și programul pe zile

Living Rock 2021 aduce muzica alternativă la mare. Lineup-ul complet pentru ediția de anul acesta include trupe ca Vița de Vie, Alternosfera, The Mono Jacks și Urma.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Living Rock 2021 are loc în weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla. Pe parcursul celor trei zile ale festivalului vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Programul pe zile și ore

Vineri, 20.08

Evening concerts - cu începere de la 7 PM

 • Melting Dice
 • Rockabella
 • GRIMUS
 • COMA
 • Vița de Vie

Sâmbătă, 21.08

Morning Concerts - cu începere de la 8 AM

 • Robin and the Backstabbers
 • Dimitri's Bats

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Toulouse Lautrec
 • ZMEI3

Evening Concerts - cu începere de la 8:30 PM

 • Theodore (Grecia)
 • Jurjak
 • URMA
 • The Mono Jacks

Duminică 22.08

Brunch Concerts - cu începere de la 2 PM

 • Lucia
 • The Kryptonite Sparks

Evening Concerts - cu începere de la 7 PM

 • Alex & The Fat Penguins
 • Pinholes
 • byron
 • Alternosfera

Accesul la festival și în zona de camping:

 • Accesul la festival se va face pe bază de bilet de acces pentru o zi sau abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid. Abonamentul oferă acces gratuit în zona de camping a festivalului.

Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România.

Citește în continuare

Trending