Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Valentin Alexiu la "Românii au talent" 2021Valentin Alexiu i-a adus un omagiu lui Freddie Mercury pe scena de la "Românii au talent" Nathanja Volthuis la "Românii au talent" 2021Nathanja Volthuis ne-a transportat în "Cosmos" la "Românii au talent" - VIDEO Inna de vorbă cu Andi MoisescuInna: "Am cunoscut mai întâi cântece bisericești" - VIDEO Cristina Vasiu - Florin Salam la "Te cunosc de undeva!"Cristina Vasiu a marcat prima sa victorie la "Te cunosc de undeva!", transformându-se într-un manelist - VIDEO Mauricio Desole și Natalia Lopez la "Românii au talent" 2021Mauricio Desole și Natalia Lopez au creat o poveste pe scena de la "Românii au talent" Alessandro Dănescu la "Românii au talent" 2021"Ne-ai lovit! Nu ne așteptam la așa ceva", i-a spus Andi Moisescu unui concurent la "Românii au talent" - VIDEO

Eddie Van Halen a murit la vârsta de 65 de ani; Legendarul chitarist a pierdut lupta cu cancerul

Eddie Van Halen a murit pe 6 octombrie 2020, la vârsta de 65 de ani, după o luptă grea cu cancerul. Legendarul chitarist şi cofondator al trupei Van Halen intrase în Rock and Roll Hall of Fame şi ne-a lăsat în urmă colecţii de riff-uri şi solo-uri care cu greu vor putea fi egalate sau depăşite. Detalii despre viaţa şi cariera sa aflaţi din articol.
Van Halen (Eddie Van Halen) promovand albumul A Different Kind of Truth din 2012

Van Halen (Eddie Van Halen) promovand albumul A Different Kind of Truth din 2012 │ FOTO: Robert Yeager / Interscope / Universal Music

Muzician de origine olandeză, Eddie Van Halen s-a născut în Amsterdam în 1955. Pe numele său complet Edward Lodewijk Van Halen, acesta a fost atât compozitor, cât şi producător, chitarist şi... inventator. A fost principalul compozitor al formaţiei Van Halen, fondând grupul alături de fratele său, toboşarul Alex Van Halen. În componenţa grupului se aflau şi basistul Mark Stone şi solistul David Lee Roth. Eddie se născuse într-o familie cu aspiraţii muzicale.

Tatăl său era cântăreţ la clarinet, saxofonist şi un pianist apreciat. Familia Van Halen s-a mutat în California în 1962, iar ambii fraţi, Eddie şi Alex au început să ia lecţii de pian la vârsta de 6 ani. Eddie a apreciat totuşi mai mult chitara şi a recunoscut într-un interviu celebru că multă vreme nu a ştiut să citească partituri. A fost un talent natural, a învăţat ascultând şi privind, fiind un om al improvizaţiilor. Prima trupă a fraţilor Van Halen a fost fondată în 1972, iar numele său devenea Van Halen la mijlocul anilor '70.

În 1977 venea contractul cu casa de discuri Warner Bros. Albumul de debut sosea în 1978, cucerind toată lumea încă de la coverul după The Kinks, "You Really Got Me". Pe acelaşi disc se găsea o altă piesă fabuloasă marcată de chitara lui Eddie, "Eruption". Cu Eddie la chitară, trupa a lansat 12 albume de studio, iar "1984" a fost poate cel mai de succes, primind discul de diamant şi vânzând 10 milioane de unităţi doar în SUA. Alte recunoaşteri ale meritelor chitaristului includ votul pe locul întâi în Top 100 chitarişti din revista "Guitar World" în 2012.

Trupa a primit şi un Grammy în 1992 pentru "For Unlawful Carnal Knowledge" şi a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2007. Eddie şi-a împrumutat talentul şi unor colaboratori cu nume mari, precum Michael Jackson, căruia i-a compus solo-ul de pe "Beat It". A mai colaborat şi cu Black Sabbath, Roger Waters, Brian May şi KISS. Problemele cu sănătatea au început în anul 2000, când Eddie a fost tratat pentru cancer la limbă şi a avut o operaţie de înlăturare a unei părţi a limbii.

Cancerul avea să revină, de această dată la gât, iar Eddie s-a luptat cu această boală în ultimul deceniu. Chiar dacă a fost fumător înrăit decenii bune, chitaristul susţinea că pană de chitară metalică pe o ţinea mereu în gură ar fi fost de vină pentru boală. În ciuda problemelor cu sănătatea a continuat să cânte şi l-a introdus pe fiul său Wolfgang în trupa Van Halen ca basist în 2006. Artistul lasă în urmă moştenirea muzicală, pe soţia sa Janie şi fiul Wolfgang.

Eddie a fost şi inventator, creând un sistem de suport pentru chitară sau orice instrument. Acesta permitea o ţinere a instrumentului astfel încât chitaristul să poată aborda noi tehnici şi să cânte la toate corzile din orice unghi.

Citește mai multe despre Eddie Van Halen
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Amy Lee a povestit ce condiție a impus casa de discuri la debutul trupei Evanescence

Evanescence s-a bucurat de un debut încununat de succes, dar în spatele acestei reușite se află o poveste ce-i umbrește...

Închide