Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Connect-R, Liviu Teodorescu, Cedry2k - Inapoi La Zero"Înapoi La Zero", cu Cedry2k, Connect-R și Liviu Teodorescu - VIDEO TEASER Miley Cyrus - Live from Whisky a Go GoVIDEO: Miley Cyrus a cântat piese The Cure și The Cranberries la #SOSFest Alexandra Sîrghi în audițiile de la X Factor 2020Alexandra Sîrghi a adus emoția pe scena de la X Factor 2020 - VIDEO East European Comic ConEast European Comic Con se reprogramează în iunie 2021 - DETALII BILETE Adele - Send My Love (To Your New Lover)Adele va fi gazda următorului episod Saturday Night Live (SNL) Tavi Clonda deghizat în Madonna la "Te cunosc de undeva!" pe 17 octombrie 2020Deghizat în Madonna, Tavi Clonda marchează a doua victorie la "Te cunosc de undeva!" - VIDEO

Documentarul "colectiv" este propunerea României la Premiile Oscar 2021

Tulburătorul documentar "colectiv" este propunerea României pentru filmele înscrise la Premiile Oscar 2021. Este pentru prima oară când România merge la Oscar cu un documentar, care va concura la secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional".
Coperta film documentar Colectiv

Coperta film documentar Colectiv

"colectiv" este un film documentar realizat de către Alexander Nanau şi care se poate viziona în aceste zile pe HBO Go. Pelicula urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră cu 5 ani în urmă, când a avut loc incendiul de la Clubul Colectiv, dar şi în lunile de după. Pe 30 octombrie 2015 în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity au fost aprinse artificii în clubul Colectiv, rezultând o aprindere a tavanului din club. Au urmat un incendiu şi o busculadă care au făcut 65 de victime şi peste 180 de răniţi. Acesta a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident de după anul 1989.

Întreaga perioadă de un an ce a urmat după tragedie face subiectul acestui film. Apar imagini dure, cu filmări din seara incendiului, imagini tulburătoare din spitale şi interviuri cu supravieţuitorii. Apare şi investigaţia Gazetei Sporturilor, cazul Hexi Pharma, dar şi întâmplări legate de Ministerul Sănătăţii şi indecizia autorităţilor în a transporta pacienţii în străinătate. Au fost realizate 12 arestări în acel dosar.

Documentarul a fost deja premiat internaţional, câştigând următoarele distincţii:

  • Cel mai bun documentar în competiția Internațională a Festivalului de Film din Zurich
  • Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franța)
  • Premiul audienței pentru film internațional la Budapesta

"colectiv" va avea parte şi de un debut în Statele Unite pe 20 noiembrie, prin intermediul Magnolia Pictures şi Participant. În aceeaşi zi documentarul ajunge în Marea Britanie şi Irlanda prin distribuitorul Dogwoof. Va sosi şi în cinematografe şi prin servicii de streaming în multiple ţări din Europa, dar şi în Israel.

HBO Europe îl pune la dispoziţie în 20 de tari. Se pare că distribuitorii americani ar dori să înscrie acest film şi la secţiunea "Cel mai bun film documentar" de la Gala Oscar 2021. Astfel cresc şansele de câştigare a unui premiu, la cel cum s-a întâmplat anul trecut cu producţia din Macedonia de Nord "Honeyland".

Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Inna își donează ziua de naștere

Astăzi, INNA își serbează ziua de naștere, prilej cu care a decis să o doneze unei cauze pe care o...

Închide