Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

Primul trailer "Dune" e adus la viață de "Eclipse" de la Pink Floyd, cu un nou aranjament al lui Hans Zimmer - VIDEO

Anul cinematografic 2020 ar putea fi salvat de noua peliculă SF a regizorului Denis Villeneuve, "Dune". Mult așteptata proaspătă adaptare a romanului lui Frank Herbert ajunge în cinematografe în decembrie, primul trailer dezvăluind un univers apocaliptic ce-ți taie respirația. Tensiunea capătă dimensiuni spațiale prin intermediul coloanei sonore, ce include emblematica piesă Pink Floyd, "Eclipse", într-un aranjament special, realizat de reputatul Hans Zimmer.

Publicat

pe

Timothée Chalamet în trailer-ul filmului "Dune"
Timothée Chalamet în trailer-ul filmului "Dune"

Una dintre cele mai așteptate pelicule ale anului 2020, "Dune", este pe cale să ne scoată din amorțeala pandemică. Cu Timothée Chalamet în rolul lui Paul Atreides, Zendaya întruchipând-o pe Chani, Jason Momoa în rolul lui Duncan Idaho și Javier Bardem portretizându-l pe Stilgar, noul film bazat pe romanul SF al lui Frank Herbert promite să ofere mai mult decât divertisment.

În primul trailer al anticipatului "Dune" regizat de Denis Villenueve intrăm în lumea lui Herbert, Arrakis, cu furtuni nimicitoare de nisip și personaje bine conturate. Fundalul muzical contribuie substanțial la aprofundarea atmosferei apocaliptice, piesa "Eclipse" de la Pink Floyd ducând suspansul la un alt nivel.

Emblematica melodie ce închide albumul "Dark Side of the Moon" s-a mai aflat și în trecut pe lista opțiunilor ce-ar fi întregit coloana sonoră a unei adaptări "Dune". În anii '70, Alejandro Jodorowsky s-a gândit și el să folosească această piesă pentru propria peliculă bazată pe romanul SF al lui Herbert. Încercarea sa a dat, însă, greș, această tentativă fiind documentată ulterior în filmul lui Jodorowsky din 2013.

Aproape 5 decenii mai târziu, "Eclipse" și-a găsit în cele din urmă locul pe coloana sonoră a filmului "Dune", grație lui Hans Zimmer. Reputatul compozitor german, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră "The Lion King", a reorchestrat piesa Pink Floyd, noul aranjament ducând această melodie în sfera incantațiilor ritualice. Vă invităm să o savurați urmărind primul trailer al peliculei.

VIDEO TRAILER "Dune"

Noua adaptare "Dune" va avea premiera în cinematografe pe 18 decembrie 2020 și va purta amprenta regizorului franco-canadian Denis Villenueve, nominalizat la Oscar pentru filmul "Arrival" și la Bafta pentru "Blade Runner 2049". Anteriorul lungmetraj bazat pe romanul lui Herbert i-a aparținut lui David Lynch, filmul său apărând în 1984 și avându-i în distribuție pe Francesca Annis și Kyle MacLachlan. Pelicula a primit o nominalizare la Oscar în 1985, în categoria Best Sound. 

Comentează

Industria muzicala

David Gilmour promite că "absolut niciodată" nu va mai cânta cu Roger Waters

Reconcilierea dintre David Gilmour și Roger Waters nu se va întâmpla niciodată. Chitaristul Pink Floyd a asigurat publicul că nu va mai urca pe aceeași scenă cu Waters, motivându-și foarte clar și răspicat dorința de a sta cât mai departe de cei care susțin dictatori precum Putin.

Publicat

pe

David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal)
David Gilmour în video-ul ”Breathe” (In The Air)/Time (Tour Rehearsal) │ FOTO: Captură YouTube

Ani la rând, divergențele de opinie i-au menținut în conflict pe David Gilmour și Roger Waters. Acest lucru pare că nu s-a schimbat nici în prezent, foștii membri Pink Floyd având în continuare viziuni extrem de diferite, atât din punct de vedere creativ, cât și politic și social.

David Gilmour: "Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro"

Într-un interviu acordat recent publicației britanice The Guardian, David Gilmour a reconfirmat publicului că-și dorește să păstreze distanța dintre el și Roger.  Chitaristul nu-și dorește să mai urce vreodată pe aceeași scenă cu Waters, răspunsul la întrebarea pivind o posibilă reunire fiind unul categoric.

"Absolut niciodată (nu voi mai urca pe scenă cu Roger Waters). Am tendința de a mă feri de oamenii care susțin activ dictatori autocrați precum Putin și Maduro [președintele Venezuelei]. Nimic nu m-ar face să împart o scenă cu cineva care consideră că un astfel de comportament față de femei și de comunitatea LGBT este OK.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă întorc pe scenă cu Rick Wright, care a fost unul dintre cei mai blânzi și mai talentați oameni din punct de vedere muzical pe care i-am cunoscut vreodată", a declarat David Gilmour.

În luna septembrie, într-un alt interviu, acordat ITV News, David Gilmour a dat un răspuns asemănător pe tema reunirii, asigurând publicul că membrii rămași în viață ai trupei Pink Floyd nu vor mai cânta împreună.

"Puteți visa (la o reunire), dar nu se va întâmpla. Am mai rămas doar trei oameni și nu vorbim între noi."

În prezent, David Gilmour își promovează cel de-al cincilea album solo. Intitulat "Luck and Strange", discul a reuşit să detroneze formația Oasis de pe locul întâi în Marea Britanie.

Recent, Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție. Găsiți mai multe detalii pe InfoMusic.

Citește în continuare

Industria muzicala

Pink Floyd a vândut drepturile întregului catalog muzical

Pink Floyd a ajuns la un acord în privința vânzării drepturilor întregului catalog muzical al trupei. După ani de dispute între membrii formației, oferta Sony Music a fost acceptată. Actualul acord acoperă drepturile de muzică înregistrată, dar nu și drepturile de compoziție.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd
Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd

Un nou catalog valoros din muzica contemporană a fost vândut casei de discuri Sony Music. Cu un portofoliu vast, ce include albumele unor artiști precum Bob Dylan și Bruce Springsteen, Sony cumpără și drepturile de muzică înregistrată ale emblematicei trupe britanice Pink Floyd. Potrivit Financial Times și Variety, acordul a fost semnat oficial, Pink Floyd vânzând drepturile întregului catalog muzical pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

Actualul acord era pe punctul de a se încheia în 2022, pentru 500 de milioane de dolari, însă negocierile au eșuat din cauza conflictelor din interior trupei, dar și a comentariilor lui Roger Waters. Acidele declarații ale fondatorului Pink Floyd au ajuns de multe ori subiecte publice de mare interes, în 2021 răbufnind asupra lui Mark Zuckerberg pe tema folosirii piesei "Another Brick In the Wall". Melodia ar fi urmat să ajungă într-un film promoţional pentru Instagram.

În catalogul Pink Floyd se regăsesc bijuterii ale muzicii rock precum "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977), "The Wall" (1979), "The Final Cut" (1983), "The Division Bell" (1994). Contractul cu Sony include drepturile de muzică înregistrată, dar nu și de compoziție, ele rămânând ale scriitorilor individuali. Emblematicele artwork-uri de pe coperțile albumelor, concepute în mare parte de firma britanică Hipgnosis, sunt și ele incluse în acord.

Pink Floyd, decenii de rezonanță în muzica rock

Pink Floyd s-a format la Londra la mijlocul anilor 1960, trupa devenind influentă pe scena muzicii psihedelice din Marea Britanie. Membrul fondator Roger Waters a părăsit trupa în 1985, iar membrii rămași au înregistrat ultimul album împreună în 1994. Discul final s-a intitulat "The Division Bell" și a inclus piesa "High Hopes".

În 2022, Pink Floyd a lansat pentru prima oară muzică nouă, după aproape 30 de ani de pauză. David Gilmour și Nick Mason, împreună cu vocalistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk au înregistrat o piesă cu mesaj politic intitulată "Hey, Hey, Rise Up". Melodia este un imn de susţinere pentru Ucraina, toate veniturile generate de acest single mergând către o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Citește în continuare

Trending