Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Împăcare între David Gilmour şi Roger Waters? O postare pe Instagram pare să indice o atitudine împăciuitoare

Una dintre marile dispute din rock la ora actuală este cea a lui David Gilmour cu Roger Waters. Încă de când Roger a părăsit trupa au început animozităţile, care continuă şi în ziua de azi şi au culminat în primăvara acestui an când Waters a deplâns faptul că Gilmour a confiscat numele "Pink Floyd" în social media. Acum se pare că există semne de împăcare între cei doi.

Publicat

pe

David Gilmour / Roger Waters
David Gilmour / Roger Waters

Pagina oficială de Instagram a trupei britanice a postat în ultima săptămână un mesaj de felicitări şi "la mulţi ani" pentru Roger Waters, odată cu implirea vârstei de 77 de ani. În plus, l-a felicitat şi pentru cel mai nou proiect, lansarea filmului-concert "Us + Them", care va sosi pe DVD la început de octombrie. Aceste felicitări vin pe fondul unei tensiuni între muzicieni. Roger Waters a dat în judecată trupa în acest an, iar într-un interviu recent a declarat că David Gilmour nu îi este prieten şi ca Nick Mason îi este mai apropiat.

În acel interviu a menţionat basistul Pink Floyd şi că îl deranjează faptul că nu poate folosi numele trupei în social media şi conturile sale oficiale de social media. Acum această postare de pe Instagram, fie ea şi una realizată de o echipă de PR ar putea fi un semn că se repară relaţia între muzicieni. "Us + Them" este un film-concert din 2019, regizat de către Waters şi Sean Evans. Include momente şi secvenţe din reprezentaţiile artistului în cadrul turneului din 2017 şi 2018.

Odată cu lansarea filmului vine şi documentarul "A Fleeting Glimpse", care prezintă imagini din culise şi de la repetiţii ale trupei lui Waters. Filmul a ajuns la cinematografe în octombrie 2019, iar în 2020 am aflat că va primi un debut digital. Întâi s-a văzut pe YouTube pe 16 iunie, pentru cei care au plătit, iar pe 2 octombrie avem un release pe Blu-Ray şi DVD.

Istoricul disputei

Ne întoarcem acum în trecut şi trebuie spus că Waters şi Gilmour au conlucrat cu brio în anii '70. Odată cu lansarea lui "Dark Side of the Moon" au început şi animozităţile. Roger simţea că i se cuvine mai mult, după ce a compus majoritatea pieselor şi versurilor. El a preluat controlul creativ al trupei o perioadă (rezultatul a fost "The Wall"), dar opera sa a devenit mai întunecată şi politică. David nu a fost mulţumit de această direcţie. "The Final Cut" a adus probleme în trupă, iar Roger şi-a început o carieră solo marcată de un turneu alături de Eric Clapton, care l-a deranjat pe David.

Şi David şi-a încercat norocul în cariera solo, dar cu mai puţin succes decât Roger, dându-şi seama de importanţa numelui Pink Floyd. În 1985 Roger Waters a părăsit trupa, iar David şi Nick au consultat avocaţi şi au decis să continue grupul sub acelaşi nume, chiar şi fără basistul legendar. Au început procese, au fost lansate albume Pink Floyd fără Roger şi au urmat turnee. Procesele au fost câştigate de toboşar şi chitarist/vocalist. În 2005 a avut loc o reuniune la show-ul Live8, iar Roger s-a declarat deschis pentru o reuniune. David a refuzat.

"Endless River" din 2014 este un album semnat Gilmour, Wright şi Mason, iar solistul a declarat că este finalul operei Pink Floyd. Între timp David a rămas productiv şi a lansat în acest an câteva piese, pentru cartea audio a soţiei sale. Cea mai cunoscută melodie nouă este "Yes, I Have Ghosts". Oare mai prindem o reuniune Pink Floyd în aceste condiţii?

PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Pink Floyd lansează un album cu muzică live - "Live At Knebworth 1990"

Concertul consacrat al trupei Pink Floyd din 1990 de la Knebworth va fi lansat ca album live luna viitoare. Este pentru prima dată când setlistul acelui eveniment va ajunge la public ca un LP live de sine stătător.

Publicat

pe

Pink Floyd coperta Dark Side of the Moon
Pink Floyd coperta Dark Side of the Moon │ FOTO: Pink Floyd

Pink Floyd a fost capul de afiș al evenimentului Silver Clef Award Winners de la Knebworth House din iunie 1990. Tot atunci, pe scenă au mai urcat Paul McCartney, Dire Straits și Phil Collins cu Genesis. Concertul a avut un public de 120.000 de fani și a avut ca scop o strângere de fonduri pentru fundația Nordoff Robbins Music Therapy Charity.

În timp ce concertul a fost difuzat la vremea respectivă pe MTV (și ulterior lansat pe DVD), concertul complet Pink Floyd este lansat abia acum ca versiune audio. O înregistrare a concertului a fost pusă anterior la dispoziția fanilor ca parte a box set-ului "The Later Years" (2019).

David Gilmour și inginerul de sunet Andy Jackson au remixat cele șapte piese care au fost interpretate în acea zi. Mai mult, albumul live prezintă un nou artwork realizat de colaboratorul Pink Floyd, Aubrey 'Po' Powell împreună cu Peter Curzon.

Albumul live "Live At Knebworth 1990" va fi lansat prin intermediul Warner Music pe CD, vinil dublu și platforme digitale pe 30 aprilie.

Citește în continuare

Muzică nouă

Roger Waters reinterpretează piesa "The Gunner's Dream" - VIDEO

Rogers Waters a lansat o nouă versiune a cunoscutei piese "The Gunner's Dream", alături de un videoclip alb-negru. Te invităm să îl urmărești.

Publicat

pe

Roger Waters - "The Gunner's Dream" (2021)
Roger Waters - "The Gunner's Dream" (2021) │ FOTO: captură YouTube / Roger Waters

"The Gunner's Dream" se regăsește pe albumul "The Final Cut" (1983) al trupei Pink Floyd, ultimul material discografic al formației cu Roger Waters. Versurile piesei vorbesc despre un artilerist care visează la o lume fără tiranie, războaie, terorism și cruzime. Melodia face referire la evenimente din viața reală, printre care bombardamentele de la Hyde Park și Regent's Park (20 iulie 1982).

Potrivit unei declarații, Rogers a revenit asupra piesei "The Gunner's Dream" după ce a urmărit un documentar istoric:

"Aseară am urmărit filmul documentar <<The Man Who Saved The World>>. Numele bărbatului este Stanislav Petrov . Cu un an înainte ca Stanislav să salveze lumea, am scris o melodie [numită] <<The Gunner's Dream>>. Este ciudat să te gândești că dacă Stanislav nu ar fi fost în locul potrivit la momentul potrivit, niciunul dintre noi nu ar fi fost în viață. Este știut de toți, cu excepția cretinilor dintre noi, că armele nucleare nu au nicio valoare. Se știe, de asemenea, că sunt o bombă cu ceas și le ignorăm pericolul. Accidente se întâmplă. Stanislavii acestei lumi sunt o rasă rară. Am avut un noroc extraordinar".

Emoționanta "The Gunner's Dream" este acompaniată de un videoclip în care îl vedem pe Roger Waters interpretând piesa la pian. Acestuia i s-au alăturat vechi colaboratori ca jumătatea feminină a trupei Lucius (Jess Wolfe și Holly Laessig), dar și proprii colegi de trupă - chitaristul Dave Kilminster, bateristul Joey Waronker și basistul Jonathan Wilson.

Anul trecut, Roger Waters a lansat filmul-concert "Us+Them" pe platformele de streaming. Pelicula a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia pe 7 septembrie 2019 şi are o durată de 134 de minute. Tot anul trecut, o postare pe Instagram a indicat o atitudine mai caldă între muzicianul de 77 de ani și fosta trupă.

VIDEO: Roger Waters - The Gunner's Dream

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending