Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Jennifer LopezJennifer Lopez a fost lăudată de Ben Affleck și Mark Anthony Primele NFT-uri lansate de UNTOLDPrimele NFT-uri lansate de UNTOLD ilustrează personaje magice de pe tărâmul festivalului Coperta cărții "The Lives of Brian"Vocalistul AC/DC lansează cartea de memorii "The Lives of Brian" Eugenia Nicolae la "Românii au talent"Eugenia Nicolae a prezentat o nouă fațetă a folclorului la "Românii au talent" - VIDEO Adrian Galbinu la "Românii au talent""Românii au talent": Adrian Galbinu a interpretat o partitură de operă și a mers mai departe cu 4 DA - VIDEO Victor SocaciuVictor Socaciu e internat cu COVID-19; Starea muzicianului este gravă

Peste 300 de chitariști au cântat la Sibiu Guitar Meeting 2020 - VIDEO

Sibiu Guitar Meeting a găzduit pe 19 septembrie întâlnirea a 300 de chitariști români din toate colțurile țării. Concertul Manifest, dar și restul activităților din program, au reușit să reunească sute de persoane din diferite generații în jurul pasiunii lor comune - cântatul la chitară. La eveniment au fost prezenți și Adrian Despot, Mircea Vintilă, Emeric Imre, frații Dincă din formația Trooper și Paul Radu de la Antract.
Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020

Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020 │ FOTO: PR

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reușește an de an să contureze un program de interes pentru comunitatea de chitariști și nu numai. Tema ediției 2020 a Sibiu Guitar Meeting, desfășurată în weekendul 18 - 20 septembrie, a fost "Legacy", cei prezenți la festival fiind invitați la o celebrare a moștenirii lăsată de mai marii artiști ai muzicii rock, români și internaționali; moștenirea fiind un cadou al trecutului, care ajută la crearea unui viitor mai bun.

Concertul colectiv al celor 300 de chitariști veniți la Sibiu din toate colțurile țării a fost cel mai spectaculos și de impact moment din întregul festival. Deși publicul a fost restrâns în locație, datorită condițiilor actuale, evenimentul a fost transmis pentru prima dată online, integral. Înregistrarea concertului a depășit 50.000 de vizualizări.

Manole, chitaristul trupei Antract și mentor al programului "Pune Mâna pe Chitară", este artistul care a pus în scenă întregul show și totodată profesorul care, prin intermediul tutorialelor video online, a ajutat chitariștii din toată țara să învețe toate cele 20 de cântece folk și rock incluse în playlist.

VIDEO: Fragment din concertul celor peste 300 de chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020

O serie de artiști mari, autori ai pieselor din playlist, au urcat pe scenă de-a lungul serii și au acompaniat sutele de chitariști cu vocea:

  • Adrian Despot de la Vița de Vie a interpretat cunoscutul cântec "Praf de stele";
  • Mircea Vintilă a încântat publicul cu două piese etalon - "Vinovații fără vină" și "Adio, deci pe curând" de Pasărea Colibri;
  • Emeric Imre a participat pentru prima dată la eveniment și a cântat "Nebun de alb";
  • frații Dincă de la formația Trooper au urcat pe scenă, unde au interpretat piesa "Trec anii (Zi după zi)";
  • Paul Radu de la Antract a cântat "Trebuie să crezi" și "Iubirea";
  • Florin Grigoraș de la Riff a pregătit cântecul "În loc de bun rămas".

Alături de ei, o serie de artiști cunoscuți și iubiți pe plan local și nu numai, au preluat microfonul și instrumentele de-a lungul serii: Maria Cojocaru, Sofia Murăruș, Diana Toader, Moldovan Adrian, Marius Borcoman și alții.

VIDEO: Trooper la Sibiu Guitar Meeting 2020

VIDEO: Emeric Imre la Sibiu Guitar Meeting 2020

VIDEO: Mircea Vintilă la Sibiu Guitar Meeting 2020

Activități conexe pentru chitariști și publicul larg

De-a lungul celor 3 zile de festival, Sibiu Guitar Meeting 2020 a adus publicului o serie de proiecte unice.

Guitar After Life Expo

Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi și de recondiționare a acestora. O parte dintre instrumente au fost pictate în cadrul acțiunii Painted Sounds de către elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, în timpul Concertului Manifest, pe baza sunetelor ascultate. Restul instrumentelor au fost recondiționate în cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate în noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi și accesorii pentru pereți. În final, toate creațiile au fost expuse timp de 2 zile în Piața Habermann și au fost admirate puternic de către publicul larg.

Street Guitar

Anul acesta, cântările de stradă din seria Street Guitar au pus într-o altă lumină 3 zone cheie din Sibiu. O serie de grupuri de chitariști din Craiova, Făgăraș și Sibiu au pregătit momente muzicale unice, pe care le-au pus în scenă în Piața Mică, Piața Schiller și strada Centumvirilor, reușind să oprească zeci de trecători pentru un moment de deconectare totală.

Chitarist 2.0.

De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu și Cosmin Lupu au revenit la Sibiu pentru a susține workshop-ul de creație și producție muzicală „Chitarist 2.0.”. Atelierul s-a desfășurat duminică, 20 septembrie și a implicat nu doar explicații teoretice, cât mai ales exerciții practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesă la care toți participanții și-au adus aportul muzical.

Young Revolution

În final, proiectul Young Revolution este o continuare firească a activităților organizate sub același nume în cadrul ultimelor ediții ale festivalului. În timp ce anii trecuți trupele tinere din toată țara erau invitate la Sibiu, unde cântau în prima seară de eveniment, anul acesta tinerii artiști sunt promovați intens, prin diferite canale de comunicare.

Sibiu Guitar Meeting a lansat deja CD-ul Young Revolution, o compilație muzicală ce reunește piese originale ale unor trupe tinere din toată țara. Fiind un produs cultural unic, acesta a fost vândut în cele 3 zile de festival, dar va fi distribuit și în alte locații partenere din toată țara. Banii încasați vor ajunge în contul Fondului Pune Mâna pe Chitară și vor fi folosiți pentru a susține educația muzicală a copiilor, prin proiectele demarate de Asociația Culturală Play.

Sibiu Guitar Meeting este un eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și AFCN.

Citește mai multe despre Adrian DespotEmeric ImreMircea VintilăTrooper
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Cum a fost la Jazz In The Park - Tiny Version, eveniment ce se va organiza an de an

Născut în pandemie, proiectul Jazz in the Park - Tiny Version s-a bucurat de o atmosferă relaxantă, ce a oferit...

Închide