Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tudor Chirilă - E și treaba meaTudor Chirilă îndeamnă tinerii să voteze: "Viitorul este mult mai aproape decât ți se pare acum" - VIDEO Paul McCartneyFiul lui John Lennon l-a intervievat pe Paul McCartney pentru prima oară Magia Untold și Neversea ajunge la Timișoara, va fi creat un nou festival Smiley joacă rolul principal în filmul "Odată pentru totdeauna" Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020Peste 300 de chitariști au cântat la Sibiu Guitar Meeting 2020 - VIDEO Shakira și Jennifer Lopez la Super Bowl 2020 (Screenshot)Emmy 2020: Show-ul de la Super Bowl, pe lista câștigătorilor

"Smoke on the Water" în 2020, prin ochii lui Ian Gillan (Deep Purple)

"Smoke on the Water", una dintre piesele de referință ale rock-ului internațional, a îmbătrânit bine, apreciază Ian Gillan. Acesta a oferit recent detalii despre povestea care a inspirat compunerea emblematicului hit Deep Purple, dar și despre impactul pe care melodia îl are încă asupra lui și asupra publicului.
Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019

Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019 (foto: Stefan Fekete / InfoMusic.ro)

Se împlinesc 48 de ani de când monumentala "Smoke on the Water" apărea pe albumul "Machine Head" al trupei Deep Purple. Într-o conversație cu Songfacts, Ian Gillan a povestit despre geneza acestei piese, explicând versul "few red lights and a few old beds" ("câteva lumini roșii și câteva paturi vechi").

Ian Gillan: "Ne-am apucat să scriem versurile (pentru "Smoke on the Water") - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut"

"Acela a fost hotelul în care ne-am mutat - The Grand Hotel - după ce cazino-ul a luat foc în timp ce noi asistam la concertul lui Frank Zappa. Și despre asta este toată piesa.

Am ajuns la Grand Hotel, era totul foarte luminat, așa că am schimbat becurile. Am luat niște becuri cu lumină roșie și am folosit saltelele paturilor pe post de material de antifonare. (...)

Și ne-am apucat să scriem versurile - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut.

Riff-ul și linia melodică fuseseră înregistrate în prima zi, pe post de verificare a sunetului. Nu aveam versuri. Inginerul de sunet ne-a spus în ultima zi: <<Mai avem nevoie de câteva minute bune pentru a finaliza albumul.>>

Așa că am scos instrumentalul ăsta, iar eu și Roger [Glover] am scris niște versuri biografice despre cum a fost compus albumul: <<We all came out to Montreux...>> etcetera, etcetera.

Așa a ajuns piesa pe album. Nu a fost difuzată la radio timp de un an, pentru că era prea lungă. Asta până când un tip de la Warner Bros. a venit la un concert de-al nostru și a văzut reacția mulțimii. A alergat la studio și a realizat o versiune de 3 minute și jumătate a piesei și așa a ajuns să fie difuzată pentru prima oară la radio. Asta se întâmpla la un an de la lansarea albumului. Nu ar fi fost difuzată niciodată dacă nu se făcea editul acela."

Ian Gillan a mărturisit că piesa are încă un puternic efect asupra sa și asupra publicului, explicând că oricine o ascultă este transportat în timp, în momentul și locul nașterii acelor versuri.

Ian Gillan: " E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare"

"Ca toate piesele narative, te poate ajuta să ajungi mental acolo. E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare.

Iar partea importantă e că toată lumea din public este atât de implicată în piesă, și desigur, cunosc fiecare cuvânt și știu groove-ul.

E o experiență împărtășită. E ca o euforie a unui grup de oameni uniți spiritual. E uimitor. Iubesc sentimentul ăsta."

Într-un alt interviu acordat de curând, Ian Gillan asigura publicul că povestea Deep Purple va merge mai departe, formația neavând în plan pensionarea.

Citește mai multe despre Deep Purple
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Madonna scrie un scenariu împreună cu Diablo Cody, câștigătoare a unui Premiu Oscar

Fanii Madonnei s-ar putea bucura de un film biografic, al cărui scenariu este scris de însăși regina muzicii pop. Artista...

Închide