Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

"Smoke on the Water" în 2020, prin ochii lui Ian Gillan (Deep Purple)

"Smoke on the Water", una dintre piesele de referință ale rock-ului internațional, a îmbătrânit bine, apreciază Ian Gillan. Acesta a oferit recent detalii despre povestea care a inspirat compunerea emblematicului hit Deep Purple, dar și despre impactul pe care melodia îl are încă asupra lui și asupra publicului.

Publicat

pe

Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019
Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Se împlinesc 48 de ani de când monumentala "Smoke on the Water" apărea pe albumul "Machine Head" al trupei Deep Purple. Într-o conversație cu Songfacts, Ian Gillan a povestit despre geneza acestei piese, explicând versul "few red lights and a few old beds" ("câteva lumini roșii și câteva paturi vechi").

Ian Gillan: "Ne-am apucat să scriem versurile (pentru "Smoke on the Water") - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut"

"Acela a fost hotelul în care ne-am mutat - The Grand Hotel - după ce cazino-ul a luat foc în timp ce noi asistam la concertul lui Frank Zappa. Și despre asta este toată piesa.

Am ajuns la Grand Hotel, era totul foarte luminat, așa că am schimbat becurile. Am luat niște becuri cu lumină roșie și am folosit saltelele paturilor pe post de material de antifonare. (...)

Și ne-am apucat să scriem versurile - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut.

Riff-ul și linia melodică fuseseră înregistrate în prima zi, pe post de verificare a sunetului. Nu aveam versuri. Inginerul de sunet ne-a spus în ultima zi: <<Mai avem nevoie de câteva minute bune pentru a finaliza albumul.>>

Așa că am scos instrumentalul ăsta, iar eu și Roger [Glover] am scris niște versuri biografice despre cum a fost compus albumul: <<We all came out to Montreux...>> etcetera, etcetera.

Așa a ajuns piesa pe album. Nu a fost difuzată la radio timp de un an, pentru că era prea lungă. Asta până când un tip de la Warner Bros. a venit la un concert de-al nostru și a văzut reacția mulțimii. A alergat la studio și a realizat o versiune de 3 minute și jumătate a piesei și așa a ajuns să fie difuzată pentru prima oară la radio. Asta se întâmpla la un an de la lansarea albumului. Nu ar fi fost difuzată niciodată dacă nu se făcea editul acela."

Ian Gillan a mărturisit că piesa are încă un puternic efect asupra sa și asupra publicului, explicând că oricine o ascultă este transportat în timp, în momentul și locul nașterii acelor versuri.

Ian Gillan: " E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare"

"Ca toate piesele narative, te poate ajuta să ajungi mental acolo. E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare.

Iar partea importantă e că toată lumea din public este atât de implicată în piesă, și desigur, cunosc fiecare cuvânt și știu groove-ul.

E o experiență împărtășită. E ca o euforie a unui grup de oameni uniți spiritual. E uimitor. Iubesc sentimentul ăsta."

Într-un alt interviu acordat de curând, Ian Gillan asigura publicul că povestea Deep Purple va merge mai departe, formația neavând în plan pensionarea.

Muzică nouă

Deep Purple a lansat piesa "7 and 7 Is", pregăteşte un nou album numit "Turning to Crime"

Deep Purple nu dă semne de încetinire nici în al şaselea deceniu de existenţă, iar trupa britanică tocmai a lansat un single intitulat "7 and 7 Is". Noua melodie se va găsi pe viitorul album al grupului, "Turning to Crime". Detalii despre acesta aflaţi în rândurile următoare.

Publicat

pe

Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is
Coperta single Deep Purple 7 and 7 Is │ FOTO: Deep Purple

"7 and 7 Is" este o piesă inedită, pentru că are toate "floricelele" progresive ale unui track uriaş, de 10-12 minute, dar este scurtă şi la obiect, având doar 2 minute şi 28 de secunde. Începe ca Dropkick Murphys şi apoi se aventurează în tărâmuri prog rock, în vreme ce toboşarul munceşte overtime pentru a ţine un ritm frenetic. Acesta este primul single de pe noul album Deep Purple, "Turning to Crime", care va sosi pe 26 noimebrie prin earMUSIC.

Este un album de coveruri, pe care Deep Purple va reinterpreta în stil propriu piese clasice rock, dar şi clasice din alte genuri. Vom găsi numai nume mari în tracklist, coveruri după Bob Dylan, Fleetwood Mac, Bob Seger, CREAM şi The Yardbirds. De producţie s-a ocupat legendarul Bob Ezrin, iar "Turning to Crime" vine la doar 15 luni după albumul Deep Purple "Whoosh!", cel care ducea discografia trupei britanice la 21 de titluri. LP-ul s-a bucurat de aprecieri atât din partea criticilor, cât şi a publicului. A reuşit şi să urce pe locul întâi în topurile din Germania, pe 4 în UK şi a ajuns la vârful clasamentului US Independent Album and Hard Music Albums Charts.

Iată cum arată tracklist-ul noului LP, cu artiştii originali în dreapta şi numele pieselor în stânga:

01. 7 And 7 Is (LOVE)
02. Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu (Huey "Piano" Smith)
03. Oh Well (FLEETWOOD MAC)
04. Jenny Take A Râde! (MITCH RYDER & THE DETROIT WHEELS)
05. Watching The River Flow (Bob Dylan)
06. Let The Good Times Roll (Ray Charles & Quincy Jones)
07. Dixie Chicken (LITTLE FEAT)
08. Shapes Of Things (THE YARDBIRDS)
09. The Battle Of New Orleans (Lonnie Donegan/Johnny Horton)
10. Lucifer (BOB SEGER SYSTEM)
11. White Room (CREAM)
12. Caught In The Act [Medley: Going Down / Green Onions / Hot 'Lanta / Dazed And Confused / Gimme Some Lovin']

Ultimul album de studio Deep Purple, "Whoosh!" a fost produs tot de care canadianul Bob Ezrin, care de-a lungul timpului a lucrat în studio cu Pink Floyd, KISS, Alice Cooper şi mulţi alţii. Tot Ezrin a finisat şi ultimele două materiale Deep Purple, "Infinite" din 2017 şi "Now What!?" din 2013. Basistul Roger Glover a dezvăluit într-un interviu virtual din decembrie 2020 secretul prin care trupa e aşa prolifică: toate piesele Deep Purple se nasc din sesiuni de jamming.

Trupa pur şi simplu se joacă, explorează idei, riff-uri şi ritmuri şi de acolo se nasc piesele. Nimeni nu vine la studio cu o piesă deja terminată, ci cu o idee. Formaţia ne-a vizitat în 2019, la Cluj-Napoca, ţinând un concert anatologic la Sala BT Arena.

Citește în continuare

Trending