Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

"Smoke on the Water" în 2020, prin ochii lui Ian Gillan (Deep Purple)

"Smoke on the Water", una dintre piesele de referință ale rock-ului internațional, a îmbătrânit bine, apreciază Ian Gillan. Acesta a oferit recent detalii despre povestea care a inspirat compunerea emblematicului hit Deep Purple, dar și despre impactul pe care melodia îl are încă asupra lui și asupra publicului.

Publicat

pe

Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019
Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Se împlinesc 48 de ani de când monumentala "Smoke on the Water" apărea pe albumul "Machine Head" al trupei Deep Purple. Într-o conversație cu Songfacts, Ian Gillan a povestit despre geneza acestei piese, explicând versul "few red lights and a few old beds" ("câteva lumini roșii și câteva paturi vechi").

Ian Gillan: "Ne-am apucat să scriem versurile (pentru "Smoke on the Water") - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut"

"Acela a fost hotelul în care ne-am mutat - The Grand Hotel - după ce cazino-ul a luat foc în timp ce noi asistam la concertul lui Frank Zappa. Și despre asta este toată piesa.

Am ajuns la Grand Hotel, era totul foarte luminat, așa că am schimbat becurile. Am luat niște becuri cu lumină roșie și am folosit saltelele paturilor pe post de material de antifonare. (...)

Și ne-am apucat să scriem versurile - pentru că nu aveam destule piese pentru album, am crezut că e "o piesă complementară". A fost o panică de ultim minut.

Riff-ul și linia melodică fuseseră înregistrate în prima zi, pe post de verificare a sunetului. Nu aveam versuri. Inginerul de sunet ne-a spus în ultima zi: <<Mai avem nevoie de câteva minute bune pentru a finaliza albumul.>>

Așa că am scos instrumentalul ăsta, iar eu și Roger [Glover] am scris niște versuri biografice despre cum a fost compus albumul: <<We all came out to Montreux...>> etcetera, etcetera.

Așa a ajuns piesa pe album. Nu a fost difuzată la radio timp de un an, pentru că era prea lungă. Asta până când un tip de la Warner Bros. a venit la un concert de-al nostru și a văzut reacția mulțimii. A alergat la studio și a realizat o versiune de 3 minute și jumătate a piesei și așa a ajuns să fie difuzată pentru prima oară la radio. Asta se întâmpla la un an de la lansarea albumului. Nu ar fi fost difuzată niciodată dacă nu se făcea editul acela."

Ian Gillan a mărturisit că piesa are încă un puternic efect asupra sa și asupra publicului, explicând că oricine o ascultă este transportat în timp, în momentul și locul nașterii acelor versuri.

Ian Gillan: " E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare"

"Ca toate piesele narative, te poate ajuta să ajungi mental acolo. E fantastic - iubesc la nebunie să cânt piesa asta. Îți dă o anume stare.

Iar partea importantă e că toată lumea din public este atât de implicată în piesă, și desigur, cunosc fiecare cuvânt și știu groove-ul.

E o experiență împărtășită. E ca o euforie a unui grup de oameni uniți spiritual. E uimitor. Iubesc sentimentul ăsta."

Într-un alt interviu acordat de curând, Ian Gillan asigura publicul că povestea Deep Purple va merge mai departe, formația neavând în plan pensionarea.

Concerte & turnee

Deep Purple concertează din nou la Romexpo, în vara lui 2023

Celebra trupă britanică Deep Purple revine în România cu un concert de neratat. Evenimentul are loc la Romexpo, în aer liber. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019
Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

La aproape patru ani de la ultima vizită în România, Deep Purple anunță un nou concert în țara noastră. Evenimentul are loc pe 9 iulie 2023. Pe scena de la Romexpo vor urca solistul Ian Gillan, bateristul Ian Paice, basistul Roger Glover, chitaristul Simone Mc Bride și clăparul Don Airey.

Una dintre cele mai influente trupe ale industriei muzicale, Deep Purple și-a pus amprenta pe întregi generații de artiști. Pionieri ai heavy metalului, muzicienii au influențat în egală măsură și alte genuri muzicale, ce se îndepărtează de sfera muzicii "grele".

Cele 22 de albume de studio și câteva zeci de discuri de platină și aur, alături de numeroase prezențe pe primele poziții în topurile din întreaga lume, confirmă măreția muzicală a trupei britanice.

Anul trecut, Deep Purple a lansat "Turning to Crime", un album de cover-uri. Pe tracklist se găsesc reinterpretări ale unor piese clasice, semnate original de Bob Dylan, Fleetwood Mac, Bob Seger, CREAM sau The Yardbirds. Anterior, Deep Purple a lansat "Whoosh!", material ce s-a bucurat de aprecieri atât din partea criticilor, cât şi a publicului.

Deep Purple a concertat de mai multe ori în România, la București pe 26 noiembrie 1998 (Sala Polivalentă), pe 31 octombrie 2007 (Stadionul Cotroceni), pe 20 februarie 2014 (Sala Polivalentă) și pe 13 mai 2017 (Romexpo), iar la Cluj-Napoca pe 7 iunie 2013 și 10 decembrie 2019.

Bilete concert Deep Purple la Romexpo

Biletele se pun în vânzare începând cu 9 decembrie, la prețuri cuprinse între 299 și 800 lei, în funcție de categorie și de perioada de achiziționare. Mai mult, fanii pot opta și pentru suplimente Meet & Greet, valabile doar cu bilet de acces deja cumpărat. Pentru mai multe detalii despre bilete, consultă agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Trending