Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Videoclip Ozzy Osbourne Elton John Ordinary ManOzzy Osbourne lucrează la un nou LP: "Acum ai tot timpul din lume să faci cel mai bun album posibil AC/DC - Rock The Blues AwayAC/DC revine, o serie de teasere alimentează suspansul - VIDEO Holograf feat. K-Gula - Grijile s-au dusHolograf feat. K-Gula - Grijile s-au dus Concurenții care au trecut de cel de-al treilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor România 2020: Află ce voci au cucerit jurații în cea de-a treia ediție a emisiunii Naomi Hedman la X Factor România 2020 - captură ecranNaomi Hedman a fost "pantera" care i-a blocat cu frumusețea sa pe jurații X Factor 2020 Paul McCartneyFiul lui John Lennon l-a intervievat pe Paul McCartney pentru prima oară

Pearl Jam a lansat varianta necenzurată a videoclipului "Jeremy", pentru a transmite un mesaj despre violenţa armată

Pearl Jam este o trupă care nu s-a ferit de activism în ultima vreme, de la un album întreg ("Gigaton") dedicat unui mesaj ecologist, până la discursul acela inedit la introducerea în Rock and Roll Hall of Fame. Acum trupa a lansat o variantă nouă şi necenzurată a videoclipului "Jeremy", alături de o versiune remasterizată a piesei. Puteţi urmări clipul în articol.
Videoclip Pearl Jam Jeremy necenzurat 2020

Videoclip Pearl Jam Jeremy necenzurat 2020 (foto: Pearl Jam)

"Jeremy" este poate cel mai mare hit al grupului grunge şi are un clip care a făcut istorie atunci când a apărut. Asta pentru că spunea povestea unui băiat, a unui adolescent neînţeles care a adus o armă la şcoală şi a făcut o crimă. Iniţial videoclipul a fost cenzurat şi difuzat la TV fără final şi aşa a rămas din 1992 încoace. A apărut astfel o dilemă în rândul privitorilor: ce a făcut băiatul cu arma? Povestea pare să ducă fie spre o sinucidere în faţa clasei, fie spre plaga americană a "school shooting-ului".

În 2020 aflăm că Jeremy s-a sinucis în faţa colegilor cu pistolul adus la şcoală. Videoclipul de acum 28 de ani a câştigat 4 premii MTV Video Music Awards, inclusiv "Cel mai bun videoclip al anului", "Cel mai bun clip al unei formaţii", "Cel mai bun videoclip metal/hard rock" şi "Cea mai bună regie". Relansarea clipului în noua versiune a marcat şi Ziua Naţională a Conştientizării Violenţei Armate din SUA. Pearl Jam şi-a insoţit lansarea cu următorul mesaj:

Creşterea numărului de acte de violenţă armată de la debutul lui "Jeremy" este şocantă. Am lansat varianta necenzurată a clipului, care era indisponibila în 1992, din cauza legilor de cenzură TV. Putem preveni morţi din cauza armelor, fie că e vorba despre împuşcături în masă, sinucideri, incidente cu forţe de ordine sau accidente.

Noul release vine împreună cu un tricou clasic Pearl Jam din anii '90, iar toate veniturile generate din acest merch vor merge spre fundaţia Vitalogy a tripei. Aceasta face donaţii pentru organizaţiile care luptă contra violenţei armate în SUA. "Jeremy" a fost un single de pe albumul de debut al grupului, "Ten" şi are videoclipul regizat de către Mark Pellington. Povestea din versuri se bazează pe un fapt real: sinuciderea elevului de liceu Jeremy Wade Delle, care s-a împuşcat în faţa colegilor în ianuarie 1991.

Mesajul rămâne acum mai actual ca niciodată, în aceste vremuri tulburi.

Citește mai multe despre Pearl Jam
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Ce crede Steve Vai despre muzica lui Billie Eilish

Steve Vai a vorbit despre muzica pop contemporană, exprimându-și opinia cu privire la Billie Eilish. Deși mărturisește că a avut...

Închide