Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

David Gilmour va lansa prima piesă nouă solo după 5 ani, inclusă într-un audiobook

David Gilmour, chitaristul Pink Floyd e gata să lanseze muzică nouă, de această dată o piesă solo. Aceasta se numeşte "Yes, I Have Ghosts" şi va sosi în curând, ca parte a unui audiobook. Au trecut 5 ani de când artistul a lansat albumul solo "Rattle That Lock", iar noul track este binevenit. Avem detalii în articol.

Publicat

pe

David Gilmour - Rattle That Lock (Live At Pompeii 2016)
David Gilmour - Rattle That Lock (Live At Pompeii 2016)

David Gilmour a anunţat în această săptămână lansarea unui nou single, "Yes, I Have Ghosts". Va debuta pe 17 iunie şi face parte din muzica compusă de artist pentru versiunea audio a cărţii soţiei sale, Polly Samson, "A Theatre for Dreams". Această carte va fi publicată de către W.F. Hoves pe 25 iunie şi va include pe parcursul sau muzică originală compusă de chitaristul Pink Floyd. Un sinopsis pentru carte a fost lansat încă din aprilie şi aflăm că acţiunea se petrece pe insula idilică Hydra din Grecia în anii '60.

Povestea este despre o comunitate de pictori, poeţi şi muzicieni care îşi petrec zilele în mod boem într-o comunitate insulară. Scriitorii Charmain Clift şi George Johnston sunt "regii" acelei insule.

Despre această creaţie Gilmour a spus următoarele:

Scriitura vie şi poetică a lui Polly, cuplată cu vocea sa foarte naturală la naraţiuni, a făcut unirea forţelor pentru a produce versiunea audio de "A Theatre for Dreams" o experienţă fantastică şi care a adus împlinire. Formatul audiobook are atât de mult potenţial neexploatat şi sunt surprins că nu sunt mai mulţi muzicieni care au colaborat creativ cu autori, naratori şi producători de audiobook-uri în acest mod până acum.

Cele două lumi par să fie conectate strâns, iar muzica poate ajuta să aducă acele cărţi audio la viaţă în moduri noi şi neaşteptate.

În primă fază David şi soţia să nu aveau de gând să lucreze împreună la proiect, dar ideea a apărut pe durata izolării în pandemie. Polly Samson nu e străină de latura artistică şi a mai avut colaborări cu soţul său, ea scriind versuri şi pentru Pink Floyd şi pentru piesele solo ale lui Gilmour. Un exemplu este single-ul "Louder Than Words" de pe albumul final Pink Floyd, "The Endless River" sau piesa titulară de pe albumul solo al lui David Gilmour, "Rattle That Lock".

Cuplul a primit şi aportul muzical al fiicei Romany, care îi acompaniază pe cei doi la harpă şi voce. Luna trecută am asistat de un atac la adresa lui David Gilmour din partea lui Roger Waters, pe tema deţinerii dreptului asupra Pink Floyd, iar vara trecută artistul şi-a vândut la licitaţie chitarele, în scop caritabil.

Comentează

Albume noi

David Gilmour anunţă primul album solo cu material nou în 9 ani

David Gilmour, legendarul chitarist al trupei Pink Floyd a anunţat că va lansa un nou album solo. Este primul său material discografic cu melodii complet noi din ultimii 9 ani şi avem detalii despre el în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Coperta album David Gilmour Luck and Strange
Coperta album David Gilmour Luck and Strange │ FOTO: David Gilmour

Noul LP solo al lui David Gilmour se numeşte "Luck And Strange" şi va debuta pe 6 septembrie prin Sony Music. Primul single de pe LP este "The Piper's Call", lansat pe 25 aprilie 2024. Va avea premieră în exclusivitate în cadrul emisiunii de pe BBC Radio 2 "Breakfast Show". Acest disc solo a fost înregistrat pe o perioadă de 5 luni în Brighton şi Londra.

A fost produs de către Gilmour însuşi, alături de Charlie Andrew, cunoscut pentru colaborările cu ALT-J şi Marika Hackman.

Cu privire la această colaborare David a spus următoarele:

"L-am invitat pe Charlie la noi acasă, așa că a venit și a ascultat niște demo-uri, și a spus lucruri precum: Ei bine, de ce trebuie să fie un solo de chitară acolo?' și Toate se estompează? Nu ar putea unele dintre ele să se încheie pur și simplu?' Are o lipsă minunată de cunoștințe sau respect pentru acest trecut al meu. Este foarte direct și în niciun fel intimidat, și asta îmi place. Este atât de benefic pentru mine pentru că ultimul lucru pe care îl vrei sunt oamenii care se supun pur și simplu."

Grosul versurilor de pe albumul cel nou a fost compus de către Polly Samson, soţia lui David Gilmour. Tot ea a compus inclusiv versuri pentru Pink Floyd şi lucrează alături de soţul sau de 30 de ani. Temele abordare pe "Luck and Strange" sunt mortalitatea, bătrâneţea, uzură, decăderea. Pandemia şi lockdown-ul au avut o influenţă serioasă.

Albumul include 8 piese noi şi primeşte artwork de la Anton Corbijn, cel care a şlefuit imaginea Depeche Mode prin videoclipuri şi fotografii.

David Gilmour este un muzician, cântăreț, compozitor și producător britanic, cel mai cunoscut ca fiind chitaristul și unul dintre vocaliștii trupei legendare Pink Floyd. Născut pe 6 martie 1946, Gilmour s-a alăturat formației Pink Floyd în 1968, înlocuindu-l pe chitaristul și co-fondatorul Syd Barrett. În timpul mandatului său în trupă, Gilmour a contribuit semnificativ la sunetul și direcția muzicală a Pink Floyd, scriind și interpretând unele dintre cele mai iconice piese ale lor, precum "Comfortably Numb", "Wish You Were Here" și "Shine On You Crazy Diamond".

Pe lângă contribuția sa la Pink Floyd, David Gilmour a avut și o carieră solo de succes, lansând mai multe albume solo, printre care se numără "David Gilmour" (1978), "About Face" (1984) și "On an Island" (2006).

Gilmour este recunoscut pentru stilul său de chitară distinctiv, care combină tehnica chitaristică fluentă cu emoția și expresivitatea. El este considerat unul dintre cei mai influenți chitariști din istoria muzicii rock.

Citește în continuare

Albume noi

David Gilmour, chitaristul Pink Floyd pregăteşte un nou album

David Gilmour, chitaristul legendarei trupe Pink Floyd ne face o surpriză pe final de an şi anunţă că lucrează la un nou album. A intrat în studio alături de câteva nume mari, pe care le aflaţi mai jos.

Publicat

pe

David Gilmour - Run Like Hell (Live at Pompeii 2016)
David Gilmour - Run Like Hell (Live at Pompeii 2016)

Soţia lui David Gilmour, Polly Sampson a partajat în social media fotografii cu soţul său lucrând la un nou LP. A intrat în studio alături de Roger Eno (fratele lui Brian Eno, creatorul muzicii ambientale), Guy Pratt şi Adam Betts. Chitaristul Pink Floyd a început travaliul artistic la studioul său din Brighton, totul fiind documentat de soţia sa, care i-a fost de altfel alături în câteva proiecte artistice.

Polly este la rândul său scriitor şi creator de versuri şi l-a ajutat cu input creativ. În fotografiile postate în social media îl vedem şi pe Adam Betts, care a mai colaborat cu Pulp şi cu DJ-ul Pete Tong, cu Goldie şi cu Squarepusher. Apare şi basistul Tom Herbert, care a cântat alături de The Invisible şi Polar Bear.

Producătorul Charlie Andrew e la cârma proiectului, având în CV muzica de la Alt-J, James, Wolf Alice şi London Grammar. Noul album al lui David Gilmour a fost amintit de soţia sa şi cadrul unui interviu acordat publicaţiei româneşti "Zile şi Nopţi". Ar fi primul său LP nou de la "Rattle That Lock" din 2015. De atunci muzicianul a mai lansat single-ul "Yes, I Have Ghosts" în 2020 şi a înviat Pink Floyd pentru a scoate alături de Nick Mason piesa "Hey, Hey Rise Up", în scop caritabil, pentru victimele războiului din Ucraina.

Ultimul său concert live datează tocmai din 2016, când a avut o rezidenţă de 6 nopţi la Royal Albert Hall în Londra. Gilmour a oferit recent fanilor săi şansa de a crea remixuri ale muzicii sale alături de trupa The Orb, totul pe bază de AI. Albumul colaborativ Orb + Gilmour "Metallic Spheres În Colour" a sosit în septembrie 2023.

Fanii pot face rmixuri pe site-ul metallicspheres.io. Albumul cel nou al lui David Gilmour este aşteptat în 2024.

Citește în continuare

Trending