Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Billie Eilish: The World’s A Little BlurryUn documentar despre Billie Eilish apare în februarie 2021 - VIDEO TEASER Videoclip Ozzy Osbourne Elton John Ordinary ManOzzy Osbourne lucrează la un nou LP: "Acum ai tot timpul din lume să faci cel mai bun album posibil AC/DC - Rock The Blues AwayAC/DC revine, o serie de teasere alimentează suspansul - VIDEO Holograf feat. K-Gula - Grijile s-au dusHolograf feat. K-Gula - Grijile s-au dus Concurenții care au trecut de cel de-al treilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor România 2020: Află ce voci au cucerit jurații în cea de-a treia ediție a emisiunii Naomi Hedman la X Factor România 2020 - captură ecranNaomi Hedman a fost "pantera" care i-a blocat cu frumusețea sa pe jurații X Factor 2020

Părintele muzicii electronice şi cofondatorul Kraftwerk Florian Schneider a murit la 73 de ani

Florian Schneider poate fi considerat unul dintre părinţii muzicii electronice, activ în acest gen muzical timp de 5 decenii. Artistul, cofondator Kraftwerk a încetat din viaţa la vârsta de 73 de ani pe 6 mai 2020. Aflaţi detalii despre cariera sa ilustră în articol.
Florian Schneider Kraftwerk

Florian Schneider Kraftwerk (foto: Kraftwerk)

Florian Schneider a fost unul dintre cofondatorii trupei germane de muzică electronică Kraftwerk şi un pionier al pop-ului şi muzicii electronice. Foştii colegi de trupă au confirmat moartea sa după o scurtă luptă cu cancerul, la doar câteva zile după ce artistul împlinise 73 de ani. Schneider era fiul arhitectului Paul Schneider-Esleben şi a pornti trupa Kraftwerk alături de Ralf Hutter în 1968. Ambii erau studenţi la Conservatorul Robert Schumann.

Iniţial grupul lor muzical se numea Organisation, iar sub această denumire au lansat albumul "Tone Float" în 1969. În 1970 apărea denumirea Kraftwerk, care în traducere înseamnă "staţie de energie electrică". Artiştii au deschis un studio numit Kling Klang în oraşul Dusseldorf. Schneider era un muzician talentat, care putea cânta la sintetizator, flaut, chitară electrică şi vioară. Hutter era solist şi cânta la clape.

Kraftwerk a avut un rol important în definirea culturii germane în perioada de după Al Doilea Război Mondial. Sunetul industrial şi robotizat al muzicii grupului avea să fie adoptat pe parcursul a decenii întregi şi preluat de sute de trupe. Pe celebrul album "Heroes" David Bowie a adus un tribut celor de la Kraftwerk pe piesa "V-2 Schneider". În plus Kraftwerk a avut părţi din melodiile sale transformate în sample-uri în sute de piese ale unor artişti ca New Order, Madonna, Jay-Z sau Coldplay.

Schneider a părăsit formaţia în 2008, iar în 2014 a primit un premiu Grammy Lifetime Achievement, iar prezentatorul i-a descris muzica drept una "la fel de mecanizată ca o uzină Ford... iar muzica nu a mai fost la fel după". Kraftwerk se încadra în aşa numitul gen krautrock, o variantă de rock experimental, cu ritmuri repetitive. În multiple interviuri Schneider a descris Kraftwerk ca "Menschmachine", o "maşină umană" şi nu o trupă.

Reprezentaţiile acestui grup german au fost des prezentate drept conceptuale, abstracte, absurde uneori. Deseori concertele Kraftwerk includeau doar roboţi şi piese pre înregistrate. Grupul a primit 6 nominalizări pentru includerea în Rock & Roll Hall of Fame. În 1998 Florian schneider a fost numit profesor de artă media şi reprezentaţie media la Universitatea Karlsruhe de Artă şi Design. Un release memorabil Kraftwerk este "Autobahn" din 1974, care includea o singură lungă piesa titulară de 22 de minute, pe o faţă a vinilului.

Citește mai multe despre Kraftwerk
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
"David Gilmour - Live At Pompeii" se va transmite online integral (Link live stream)

Filmul "David Gilmour - Live At Pompeii" va fi transmis integral pe YouTube. Premiera online a emblematicei producții regizate de...

Închide