Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Videoclip Ozzy Osbourne Elton John Ordinary ManOzzy Osbourne lucrează la un nou LP: "Acum ai tot timpul din lume să faci cel mai bun album posibil AC/DC - Rock The Blues AwayAC/DC revine, o serie de teasere alimentează suspansul - VIDEO Holograf feat. K-Gula - Grijile s-au dusHolograf feat. K-Gula - Grijile s-au dus Concurenții care au trecut de cel de-al treilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor România 2020: Află ce voci au cucerit jurații în cea de-a treia ediție a emisiunii Naomi Hedman la X Factor România 2020 - captură ecranNaomi Hedman a fost "pantera" care i-a blocat cu frumusețea sa pe jurații X Factor 2020 Paul McCartneyFiul lui John Lennon l-a intervievat pe Paul McCartney pentru prima oară

Cum să supraviețuiești în industria muzicală în 2020, potrivit lui Steve Vai

Steve Vai a răspuns curiozității unui fan și a împărtășit publicului viziunea sa cu privire la supraviețuirea unui muzician în industria actuală. Chitaristul a oferit un sfat tuturor celor din breaslă, aflați fie la început de carieră, fie cu ceva ani de experiență.

Steve Vai a participat de curând la un Q&A pe Facebook, în cadrul unui nou episod din seria Alien Guitar Secrets, și a primit o solicitare intrigantă din partea unui fan. "Steven, oferă-ne opinia ta despre cum să supraviețuiești în industria muzicală"i-a scris cineva în comentarii, detaliind că îi cere această părere în calitate de absolvent al Universității de Muzică din Amsterdam, secțiunea jazz, având deja 25 de ani de experiență în domeniu.

"Un chitarist profesionist ca mine supraviețuiește făcând sesiuni de lecții la chitară și cântând lucruri pe care le urăște pentru a face bani. Muzica unui chitarist solo nu mai e apreciată acum, muzicieni ca tine și Satriani erau pe val când shredding-ul era la modă, dar nu mai e cazul acum", a explicat fanul lui Steve Vai.

Răspunsul nu a întârziat să vină, Vai oferind chiar unul elaborat.

"Cel mai bun mod prin care poți supraviețui în industria muzicală este schimbându-ți atitudinea"

"Sunt foarte multe lucruri pe care le-aș putea spune despre supraviețuirea în industria muzicală. (...). Știm că veniturile muzicieninilor pot dispărea dintr-un foc uneori; în anumite momente ești bine, alteori trăiești din rezerve - asta e ok și poate fi de ajutor.

În cazul vostru (al chitariștilor profesioniști) trebuie luate în considerare și toate datele economice, dar cel mai bun mod prin care poți supraviețui în industria muzicală este schimbându-ți atitudinea. Trebuie să ai o atitudine pozitivă în legătură cu ceea ce faci, indiferent de activitatea ta muzicală."

Steve Vai a explicat apoi pe larg ce înseamnă să ai o atitudine pozitivă.

"Apreciază lucrurile pe care le ai deja"

"Știi că ești muzician. Nu ai de ales, nu vrei să faci nimic altceva, iar asta e evident pentru tine. În momentul în care cineva capătă o astfel de claritate, de multe ori, sunt multe motive pentru care e o falsă claritate, pentru că se naște o fantezie de a fi bogat și faimos și suspus și ca toată lumea să știe cine ești.

Dacă ăsta este scopul tău, pot să-ți spun că și dacă ți s-ar întâmpla asta, ai fi nefericit, pentru că nu ar fi de ajuns. De unde știu asta? Pentru că ceea ce ai acum nu e de ajuns pentru tine, și acest sentiment de <<nu e de ajuns>> nu dispare, indiferent cât de multe lucruri ai avea."

Cel mai bun este pariu cu tine - și aș spune asta oricui - acesta este secretul, cheia către toate celelalte lucruri pe care ți le dorești: apreciază lucrurile pe care le ai deja, pentru că dacă nu faci asta, vei căuta mereu ceva ce nu ai, iar asta creează o stare de frustrare."

Vai s-a oferit apoi pe sine drept exemplu.

"Nu conta pentru mine ce se va întâmpla în cariera mea muzicală"

"Când am fost tânăr, am avut noroc - aveam anxietățile mele, crede-mă - dar nu conta pentru mine ce se va întâmpla în cariera mea muzicală. Am crezut de fapt că o să ajung să fiu profesor la un liceu, iar asta ar fi fost fantastic pentru mine, pentru că am avut un profesor de chitară grozav (Joe Satriani)."

Citește mai multe despre Steve Vai
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Casa bântuită ce a inspirat filmul "The Conjuring" va putea fi vizitată pentru scopuri caritabile

Începând cu 9 mai, ușile înfricoșătoarei case vor fi deschise în cadrul unui live stream exclusiv. Evenimentul va dura o...

Închide