Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tavi Clonda în rolul lui Adam Lambert la "Te cunosc de undeva!" pe 19 septembrie 2020Tavi Clonda (Adam Lambert) n-a putut fi oprit de Putin & Obama la "Te cunosc de undeva!" Concurenții care au trecut de cel de-al doilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor 2020: Ce concurenți au trecut mai departe după cel de-al doilea episod Trupa Super 4 la X Factor 2020 - captură ecranSuper 4 sunt italienii care au venit să cucerească X Factor România 2020 - VIDEO South Park prezintă "The Pandemic Special"South Park va lansa un episod de o oră despre COVID-19 - TRAILER Videoclip Madonna Swae Lee CraveMadonna își va regiza propriul film biografic Bucharest - One Heart. One StoryiMapp Bucharest 2020 se ține online, în cadrul proiectului Bucharest - One Heart. One Story

Legendarul saxofonist Lee Konitz a murit la vârsta de 92 de ani

Lee Konitz, prolificul saxofonist de jazz cu o carieră de peste 70 de ani în industria muzicală, a murit miercuri la Lenox Hill Hospital din New York.
Lee Konitz în concertul de la Black Diamond din Copenhaga (captură ecran)

Lee Konitz în concertul de la Black Diamond din Copenhaga (captură ecran)

În vârstă de 92 de ani, muzicianul s-a stins din viață în urma unei pneumonii cauzată de COVID-19. Decesul artistului a fost confirmat de fiul acestuia, Josh Konitz, în publicația NPR: National Public Radio.

Unul dintre cei mai particulari saxofonişti alto şi unul dintre puţinii artişti care în anii '50 nu urmau influenţele lui Charlie Parker, Lee Konitz a avut dintotdeauna o curiozitate muzicală ieşită din comun ce l-a împins constant spre experimente sonore de succes.

La începutul anilor '50 a început să îşi caute propriul drum în cariera jazzistică. În anii '60 devenea deja un nume consacrat al "cool jazzului", iar stilul său a influențat și va influența în continuare din ce în ce mai mulţi artişti. A cântat cu numeroase legende ale jazzului precum Chet Baker, Henri Renaud, Clare Fischer, Albert Mangelsdorff, iar în 1992 a câștigat prestigiosul Jazzpar Prize.

Dragostea pentru improvizație

Konitz și-a dedicat viața în crearea unor partituri muzicale surprinzătoare. Aplecarea pentru improvizație a luat naștere în adolescență, atunci când artistul a petrecut trei ani studiind și cântând alături de pianistul Lennie Tristano.

Într-o carieră care a cuprins șapte decenii, el a improvizat într-o sumedenie de înregistrări, în diferite formule, de la trupe mari, la duete. În anii '80, saxofonistul a înregistrat un album cu pianistul Dan Tepfer. Materialul este constituit din melodii improvizate, fără ritmuri sau armonii predeterminate.

Colaborarea cu Miles Davis

Lee Konitz a făcut parte din una dintre cele mai emblematice sesiuni de înregistrare din istoria jazzului. În 1949 și 1950, a colaborat cu Miles Davis și cu alți șapte muzicieni în crearea unui nonet. Piesele ce au luat naștere atunci compun albumul "Birth of the Cool", lansat în 1957.

Lee Konitz a vizitat România în 2018, în cadrul stagiunii de jazz Artist in Residence. Artistul a fost acompaniat de Florian Weber (pian), Jeremy Stratton (contrabas) și George Schuller (tobe).

Citește mai multe despre Lee Konitz
Alina Ghimus este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Ascultă "Love Create Inspire", prima piesă Urma de pe albumul "Inima!ism" - AUDIO

"Love Create Inspire" este invitația pe care ne-o adresează trupa Urma, remintindu-ne că "muzica a fost făcută pentru astfel de...

Închide