Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Legendarul saxofonist Lee Konitz a murit la vârsta de 92 de ani

Lee Konitz, prolificul saxofonist de jazz cu o carieră de peste 70 de ani în industria muzicală, a murit miercuri la Lenox Hill Hospital din New York.

Publicat

pe

Lee Konitz în concertul de la Black Diamond din Copenhaga (captură ecran)
Lee Konitz în concertul de la Black Diamond din Copenhaga (captură ecran)

În vârstă de 92 de ani, muzicianul s-a stins din viață în urma unei pneumonii cauzată de COVID-19. Decesul artistului a fost confirmat de fiul acestuia, Josh Konitz, în publicația NPR: National Public Radio.

Unul dintre cei mai particulari saxofonişti alto şi unul dintre puţinii artişti care în anii '50 nu urmau influenţele lui Charlie Parker, Lee Konitz a avut dintotdeauna o curiozitate muzicală ieşită din comun ce l-a împins constant spre experimente sonore de succes.

La începutul anilor '50 a început să îşi caute propriul drum în cariera jazzistică. În anii '60 devenea deja un nume consacrat al "cool jazzului", iar stilul său a influențat și va influența în continuare din ce în ce mai mulţi artişti. A cântat cu numeroase legende ale jazzului precum Chet Baker, Henri Renaud, Clare Fischer, Albert Mangelsdorff, iar în 1992 a câștigat prestigiosul Jazzpar Prize.

Dragostea pentru improvizație

Konitz și-a dedicat viața în crearea unor partituri muzicale surprinzătoare. Aplecarea pentru improvizație a luat naștere în adolescență, atunci când artistul a petrecut trei ani studiind și cântând alături de pianistul Lennie Tristano.

Într-o carieră care a cuprins șapte decenii, el a improvizat într-o sumedenie de înregistrări, în diferite formule, de la trupe mari, la duete. În anii '80, saxofonistul a înregistrat un album cu pianistul Dan Tepfer. Materialul este constituit din melodii improvizate, fără ritmuri sau armonii predeterminate.

Colaborarea cu Miles Davis

Lee Konitz a făcut parte din una dintre cele mai emblematice sesiuni de înregistrare din istoria jazzului. În 1949 și 1950, a colaborat cu Miles Davis și cu alți șapte muzicieni în crearea unui nonet. Piesele ce au luat naștere atunci compun albumul "Birth of the Cool", lansat în 1957.

Lee Konitz a vizitat România în 2018, în cadrul stagiunii de jazz Artist in Residence. Artistul a fost acompaniat de Florian Weber (pian), Jeremy Stratton (contrabas) și George Schuller (tobe).

Trending