Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Paul McCartneyFiul lui John Lennon l-a intervievat pe Paul McCartney pentru prima oară Magia Untold și Neversea ajunge la Timișoara, va fi creat un nou festival Smiley joacă rolul principal în filmul "Odată pentru totdeauna" Chitariști veniți la Sibiu Guitar Meeting 2020Peste 300 de chitariști au cântat la Sibiu Guitar Meeting 2020 - VIDEO Shakira și Jennifer Lopez la Super Bowl 2020 (Screenshot)Emmy 2020: Show-ul de la Super Bowl, pe lista câștigătorilor Damian Drăghici la Masked Singer România 2020 - captură ecranMasked Singer 2020: Damian Drăghici a fost Vampirul ce a interpretat piesa "Vals"

Industria muzicală din Spania va pierde 100 de milioane de euro din cauza COVID-19

Industria muzicală din Spania va suferi pierderi de cel puțin 100 de milioane de euro din cauza situației pandemice de coronavirus.

Potrivit Promusicae, organizația responsabilă pentru industria muzicală din Spania, boom-ul pieselor spaniole se apropie de sfârșit, iar rezultatul nu va fi deloc unul plăcut. Vestea vine în contextul în care vânzările de muzică în Spania au atins apogeul în 2019, când consumul a crescut la 296,4 milioane de euro, cu peste 22% față de 2018. Aceste numere, lansate miercuri, 1 aprilie, de Promusicae, reprezintă o luptă îndelungată și o revenire puternică din 2014, când industria înregistrărilor ajunsese la cel mai jos nivel, după un declin de zece ani.

Într-un comunicat pe promusicae.es, președintele organizației, Antonio Guisasola, a spus următoarele:

"Criza coronavirusului a avut un impact negativ asupra afacerii noastre și ne va încetini brusc. După cum arată cifrele pe care le publicăm astăzi, 2019 a fost un an favorabil pentru vânzările de muzică și, în special, pentru muzica în limba spaniolă, ceea ce a generat un optimism enorm în sectorul nostru, dar, din păcate, a fost de scurtă durată. Toate sursele de venit pentru producătorii de înregistrări vor fi grav deteriorate din cauza situației actuale.

Daunele vor fi deosebit de grave în cazul vânzării de înregistrări fizice (CD-uri și discuri de vinil), care sunt direct afectate de închiderea magazinelor de muzică, într-un moment favorabil noilor lansări, unde se estimează că jumătate din cifra de afaceri se va pierde, aproximativ 40 de milioane de euro pentru întregul an. Pierderile pe platformele de streaming vor fi de cel puțin 50 de milioane; în cazul abonamentelor, scăderea preconizată va întrerupe brusc tendința puternică de creștere din ultimii ani".

Având în vedere această perspectivă, Promusicae, ai cărei 115 membri multinaționali și independenți reprezintă mai mult de 90% din activitatea totală a industriei muzicale înregistrate în Spania, și-a trimis cifrele Ministerului Culturii și Sportului din Spania, solicitând un fond de ajutor financiar pentru a acoperi pierderile. Asociația urmărește, de asemenea, un plan divers de stimulare fiscală, împrumuturi și campanii promoționale pentru muzică.

Situația din Spania se aseamănă cu cea din Italia și Marea Britanie. Enzo Mazza, președintele Federației Industriei Muzicale din Italia (FIMI), a estimat că pierderile pentru industria muzicală din Italia ar putea depăși și 100 de milioane de euro. Sectorul de "live-uri" a suferit o pierdere estimată de 10,5 milioane de euro doar în ultima săptămână a lunii februarie. FIMI spune că înregistrează o scădere cu 60% a vânzărilor albumelor fizice, o scădere de 70% a veniturilor din licențe și o scădere de 70% a veniturilor din muzica de background din magazine și baruri.

În U.K., un sondaj de impact economic realizat de Uniunea Muzicienilor a stabilit că pandemia de COVID-19 i-a costat pe muzicieni pierderi de peste 20 de milioane de lire sterline.

Alina Ghimus este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Din interiorul propriei locuințe, Demi Lovato le-a cântat fanilor o piesă emoționantă

În cadrul ediției "At Home" a emisiunii "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon", Demi Lovato a interpretat cea mai recentă...

Închide