Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Industria concertelor e zguduită de coronavirus, miliarde de dolari sunt pierderile estimate în SUA

Festivaluri majore din America, precum SXSW și Coachella, dar și turnee ale unor artiști precum Billie Eilish, Madonna și Pearl Jam au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus. Experții în domeniu anticipează pierderi uriașe în industria concertelor, ce se vor ridica la miliarde de dolari doar în SUA.

Publicat

pe

Coachella 2018
Coachella 2018 │ FOTO: www.facebook.com

Festivalul SXSW a fost anulat, Coachella a fost reprogramat în octombrie, Madonna și-a anulat concertele din Paris, Billie Eilish și-a amânat show-urile din America de Nord, Pearl Jam și-a amânat turneul din America, Miley Cyrus și-a anulat concertul din Australia, iar acestea sunt doar câteva dintre sutele de evenimente afectate de criza globală de sănătate provocată de coronavirus.

Numărul concertelor și festivalurilor amânate sau anulate crește de la o oră la alta, industria globală a evenimentelor live, estimată la 26 de miliarde de dolari, fiind puternic zguduită. Deși pierderile nu pot fi calculate cu exactitate în acest moment, estimările arată că se vor ridica la miliarde de dolari.

Potrivit Rolling Stone Magazine, în 2019, festivalurile Coachella și Stagecoach generau un profit de 1,4 miliarde de dolari, iar SXSW din Austin genera și el o cifră impresionantă de 356 de milioane de dolari, astfel încât e ușor de intuit cam cât de masive vor fi pierderile, dacă pandemia va continua să se răpândească și în lunile de vară.

"Cred că aceasta este cea mai mare provocare de gestionare a riscurilor de la criza financiară (2008) încoace"

Analiștii sunt de părere că această criză de sănătate va avea cel mai puternic impact economic al deceniului. Kristen Jaconi, directorul programului de gestionare a riscurilor de la Marshall School of Business, Universitatea din California de Sud, indică faptul că lipsa de informații și date exacte despre virusul COVID-19 face dificilă continuarea activității companiilor. Industriile care operează la nivel global, cum este și cea a evenimentelor live, se lovesc de provocări foarte mari, doarece domeniul acesta de activitate este dependent de posibilitatea de a călători.

"Cred că aceasta este cea mai mare provocare de gestionare a riscurilor de la criza financiară încoace", declară Jaconi pentru revista Rolling Stone. "Încă nu știm care va fi impactul și nu știm dacă vom putea ține sub control sau nu acest lucru. Așadar, pentru multe companii, aceasta este cea mai acută provocare de gestionare a riscurilor cu care s-au confruntat de la prăbușirea economică din 2008."

Oamenii din industria muzicală care vor fi cel mai afectați de criza provocată de coronavirus

Cel mai puternic afectați de criza provocată de coronavirus vor fi managerii de turneu, inginerii de sunet și cei din echipele de turneu, ale căror salarii depind în mod direct de concertele aflate în desfășurare.

Potrivit analistului Kevin Kennedy, de la IBISWorld, criza îi va lovi mai puternic pe organizatorii mai mici de concerte, pentru că aceștia nu vor putea suporta financiar efectele amânărilor prelungite de evenimente.

"Industria, în ansamblu, este pregătită pentru a gestiona aceste evenimente de tip lebăda neagră, însă companiile mai mari sunt în general mai pregătite pentru intemperiile unei furtuni economice. În general, impactul negativ negativ al virusului va fi deosebit de sever pentru companiile mici, care nu pot gestiona eficient riscul de potențiale anulări sau amânări."

"Absolut nimeni nu acoperă coronavirus în noile politici de asigurare"

Situația în care se află mulți dintre artiști și organizatori de concerte este foarte dificilă, deoarece vor încerca să-și protejeze pierderile cu polițele de asigurare, iar acest lucru nu va funcționa.

"Bolile transmisibile pot fi acoperite de polițele de asigurări, însă la sfârșitul lunii ianuarie a fost adăugată o politică de excludere separată și specifică pentru coronavirus", spune Cameron Smith, vicepreședinte senior pentru soluții din industria de divertisment a furnizorului HUB International. "Deci, dacă un festival sau un eveniment și-a achiziționat polița de asigurare pentru anulare înainte de acea dată, este posibil să aibă o acoperire limitată, dar absolut nimeni nu acoperă coronavirus în noile politici de asigurare."

Coronavirus în SUA și în lume

În SUA s-au înregistrat până la ora actuală 1762 de cazuri de coronavirus, dintre care 65 doar astăzi. Numărul deceselor a ajuns la 41.

La nivel internațional, numărul cazurilor a ajuns la 135.836. Dintre aceștia, 70.427 s-au recuperat. Numărul deceselor a urcat la 4.990.

Comentează

Trending