Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Festivalul George Enescu se mută în online - Ce concerte poți urmări gratuit

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu se mută de astăzi, 18 martie, în online. Înregistrări din edițiile anterioare ale celor două evenimente devin disponibile pentru publicul larg, organizatorii punând la dispoziție un program gratuit, de rezistență, solidaritate și vindecare prin muzică în contextul crizei provocate de coronavirus.

Publicat

pe

Festivalul George Enescu
Festivalul George Enescu

Festivalul Enescu își îndeamnă publicul să respecte regulile de distanțare socială și să-și redirecționeze banii pe care i-ar fi rezervat pentru concerte către ONG-uri credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente și materiale necesare rezistenței în fața virusului COVID-19.

Festivalul Enescu Online debutează astăzi, 18 martie, fiecare concert și recital urmând să rămână postat pe site-ul  www.festivalenescu.ro timp de patru zile. Maratonul muzical va dura pe o perioadă nedeterminată, urmând ca programul să fie actualizat continuu.

"În vremuri grele, e bine să ne unim, iar muzica poate să fie liantul"

În semn de omagiu și de compasiune pentru Italia, pentru oamenii și artiștii săi, Festivalul Enescu online se deschide cu Recviemul de Verdi.

"Am vrea să transmitem un mesaj de sprijin și de compasiune, inspirat din valorile și comportamentul lui George Enescu: în vremuri grele, e bine să ne unim, iar muzica poate să fie liantul. Muzica vindecă sufletele, iar iubitorii muzicii se întăresc când se sprijină reciproc", a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al ARTEXIM, organizator al Festivalului Internațional George Enescu.

Programul Festivalului Enescu Online (Prima lună):

18 - 21 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentație a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi. În program s-a regăsit Recviemul;de Giuseppe Verdi. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.

22 - 25 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră op. 6 de Niccolò Paganini;și Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.

26 - 29 martie: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrului Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” în 2017). În program: Adrian Pop – „Solstice” pentru orchestră; Frédéric Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră op. 11 și Witold Lutosławski – Concert pentru orchestră.

30 martie - 2 aprilie: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu.; În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.

3 - 6 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Witold Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, La Voix Humaine – operă pentru soprană și orchestră de Francis Poulenc.

7 - 10 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras;;solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major;de George Enescu,;Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11 - 14 aprilie: Peter Grimes, operă semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Țuțu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea și regia multimedia a spectacolului. În distribuție: tenorul Ian Storey;– Peter Grimes, soprana Lise Davidsen – Ellen Orford, Catherine Wyn-Rogers, contralto – Auntie, baritonul Christopher Purves;– Balstrode, mezzosoprana Diana Montague;– Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom – Swallow, baritonul Huw Montague Rendall;– Ned Keene, tenorul Michael Colvin;– Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone;– Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea – Hobson, sopranele Solomia Lukyanets și Rhian Lois – cele două nepoate.

15 - 18 aprilie: Orchestra Filarmonice din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic Isis;de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schițele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici și Simfonia a IX-a în mi minor, Din lumea nouă;de Antonin Dvořák.

19 - 22 aprilie: Recitalul violonistei Midori și al pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară și pian în la minor de Robert Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în la major de Gabriel Fauré, Sonata pentru vioară și pian în sol minor de Claude Debussy;și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară, „în caracter popular românesc” de George Enescu.

Comentează

Trending