Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Concurenții care au trecut de cel de-al treilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor România 2020: Află ce voci au cucerit jurații în cea de-a treia ediție a emisiunii Naomi Hedman la X Factor România 2020 - captură ecranNaomi Hedman a fost "pantera" care i-a blocat cu frumusețea sa pe jurații X Factor 2020 Tudor Chirilă - E și treaba meaTudor Chirilă îndeamnă tinerii să voteze: "Viitorul este mult mai aproape decât ți se pare acum" - VIDEO Paul McCartneyFiul lui John Lennon l-a intervievat pe Paul McCartney pentru prima oară Magia Untold și Neversea ajunge la Timișoara, va fi creat un nou festival Smiley joacă rolul principal în filmul "Odată pentru totdeauna"

Când își alege România artistul pentru Eurovision 2020

România îşi va anunţa artistul în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, urmând ca în următoarea etapă să se stabiliească care vor fi piesele ce vor intra în Finala Selecției Naționale pentru Eurovision 2020.
Eurovision România 2020

Eurovision România 2020 (foto: TVR)

Selecția în vederea Finalei Naționale de anul acesta se concentrează, într-o primă fază, pe identificarea celei mai reprezentative voci, evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea.

După selectarea respectivei voci, se vor compune, pe specificul acesteia, al timbrului și personalității artistului, un număr de piese, dintre care cele mai bune 5 vor ajunge în Finala Națională Eurovision 2020.

Selecţia celor 5 creaţii muzicale va fi realizată de către o comisie de specialitate, ai cărei membri acoperă o plajă largă de domenii şi specializări (compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune), ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj.

România îşi va anunţa artistul pe 11 februarie, iar piesele care vor intra în Finala Naţională, unde vor fi selectate de către juriul de specialitate şi public, vor putea fi ascultate din data de 21 februarie.

Când are loc Finala Națională și cum se alege piesa pentru Eurovision 2020

Finala Naţională va avea loc pe 1 martie și se va constitui într-un amplu spectacol în care Juriul Naţional şi publicul, în proporţie egală de 50%, vor vota fiecare dintre momentele artistice propuse în vederea selectării celei mai bune reprezentări a României la Eurovision 2020. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive.

Echipa Eurovision România 2020 o are ca şefă de delegaţie pe Liana Stanciu, Elena Ştirbescu fiind manager de proiect, Smaranda Vornicu – Shalit - manager relaţia cu presa, iar Dan Manoliu director artistic.

Conform regulamentului, fiecare ţară trebuie să definitiveze procesul de selecţie înainte de 9 martie, dată la care EBU organizează, la Rotterdam, întâlnirea şefilor de delegaţie din cele 41 de ţări participante.

Tradiția prezenței României la Eurovision a început în 1994, de atunci însumându-se 20 de participări. Momentele culminante ale traseului nostru în această competiție au fost în 2005, când Luminița Anghel și Sistem au ocupat poziția a treia în clasamentul final, apoi în 2006, când Mihai Trăistariu a încheiat competiția pe locul 4, cea mai recentă performanță fiind obținută în 2010 -  încă un loc 3, adjudecat de Paula Seling și Ovi.

Ediţia cu numărul 65 a Eurovision Song Contest va avea loc la Rotterdam în luna mai la Ahoy Arena. Marea Finală Eurovision Song Contest 2020 va avea loc sâmbătă, pe 16 mai, iar semifinalele pe 12 și 14 mai. Olanda este gazdă a evenimentului pentru a cincea oară, iar biletele vor fi puse în vânzare în acest an.

Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Mastering the Music Business 2020 - Cum să devii un artist de succes în 10 workshop-uri

În perioada 17 - 19 martie, cea de-a cincea ediție a conferinței Mastering The Music Business (MMB) va transforma Bucureștiul...

Închide