Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

James Hetfield vorbește despre trecutul său și viitorul trupei Metallica în prima apariție de după intrarea la dezintoxicare

Proaspăt ieșit de la dezintoxicare, James Hetfield a stat de vorbă cu directorul Petersen Automotive, Terry L. Karges. Discuția a avut loc în contextul deschiderii expoziției sale de mașini, "Reclaimed Rust", cu acest prilej frontman-ul Metallica amintindu-și când a început pasiunea sa pentru muzică și cum a oscilat pentru o vreme între a cânta la chitară și a fi vocalist, oferind câteva detalii și cu privire la viitorul formației.

Publicat

pe

James Hetfield, solistul Metallica
James Hetfield, solistul Metallica │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

La 4 luni de la reintrarea sa la dezintoxicare, James Hetfield a participat la un eveniment al Petersen Automotive Museum din Los Angeles. Vocalistul a vorbit cu directorul muzeului despre expoziția sa de mașini, "Reclaimed Rust: The James Hetfield Collection", dar și despre începuturile sale în muzică și viitorul trupei Metallica.

"Am vrut să fiu într-o trupă. Pur și simplu știam că îmi doresc asta. Urma să se întâmple. Și eu urma să fac ca lucrul ăsta să se întâmple. Am început să cânt cu niște prieteni - prieteni locali - într-o trupă intitulată Obsession. Și am cântat cover-uri la petreceri școlare. Și de acolo am mers înainte, după ce m-am mutat, am stat cu oameni care erau un pic mai buni decât mine. Și așa am învățat să devin și eu un pic mai bun. Am știut pur și simplu că asta îmi doresc să fac și urma să fac asta indiferent de cost."

Hetafield a detaliat apoi cum a ajuns de la chitară la voce, de la voce la chitară, și în final la voce și chitară.

"În anii 80, în L.A., chitariștii și toată lumea care făcea muzică încerca să fie Eddie Van Halen și erau un milion de chitariști. Fiecare trupă căuta un cântăreț: <<Avem nevoie de cântăreț. Cântăreț căutat.>>, vedeai peste tot. Așa că mi-am vândut chitara și amplificatorul și mi-am cumpărat un microfon și mi-am dorit să devin vocalist. Ăsta era următorul țel. Și apoi, când l-am cunoscut pe Lars (Ulrich, toboșarul Metallica) din nou, i-am spus: << Oh, nu mai cânt la chitară. Acum sunt doar vocalist>>. Iar el mi-a răspuns: << OK, atunci o să căutăm un chitarist>>. După care nimeni nu putea să cânte la chitară așa cum aveam noi nevoie, așa că m-am întors la chitară. <<OK, o să căutăm un vocalist acum.>> După care nimeni nu putea să cânte așa cum ne doream, așa că am zis: <<O să cânt eu până găsim pe cineva>>...a venit dintr-o necesitate. Era nevoie să fac asta. A fost o provocare pentru mine, dar am reușit să o scot la capăt și am primit foarte mult sprijin. Foarte mulți oameni mi-au zis:  <<Asta e cool. Nu ai nevoie de un vocalist care să alerge de colo până colo. De ce nu rămâi să faci tu asta?>>. După care am rămas pe poziție. Așa că pot spune că oamenii din jurul meu mi-au dat încrederea să mă dezvolt astfel."

"Nu știu ce o să se întâmple mai departe"

În ce privește viitorul album al trupei Metallica, Hetfield mărturisește că nu știe ce se va întâmpla mai departe, însă crede că această frică de nesiguranță poate avea un efect benefic.

"(Când apare următorul album Metallica?) Asta e o întrebare foarte bună. Nu știm. În acest moment stau în Muzeul Petersen și nu știu ce o să se întâmple mai departe. Asta e frumusețea. O să vorbim și o să ne dăm seama ce funcționează cel mai bine pentru noi. Indiferent ce ar urma, noi nu știm ce va fi. Iar noi ne hrănim cumva cu frica de necunoscut și cu a-ți fi puțin frică, atât cât să simți că ești în viață", a declarat Hefield.

Metallica va fi în 2020 headliner-ul a cinci mari festivaluri din America: Epicenter din Charlotte (1-3 mai), Welcome To Rockville din Daytona Beach (8-10 mai), Sonic Temple Art + Music Festival din Columbus (15-17 mai), Louder Than Life din Louisville (18-20 septembrie) și Aftershock din Sacramento (9-11 octombrie). Trupa va susține câte două concerte în cadrul fiecărui festival, cu setlist-uri diferite pentru fiecare show. Prin stabilirea acestor concerte, Metallica a confirmat indirect revenirea lui James Hetfield pe scenă în luna mai a anului viitor.

PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Metallica a lansat albumul "72 Seasons", la 7 ani de la ultimul LP

14 aprilie 2023 e zi de sărbătoare pentru fanii Metallica, deoarece tocmai a debutat albumul "72 Seasons". El vine la 7 ani de la "Hardwired to Self Destruct" şi include 12 piese noi, pe care le detaliem în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Coperta album Metallica 72 Seasons
Coperta album Metallica 72 Seasons

Cel mai mult surprinde la "72 Seasons" faptul că avem o piesă cu o lungime demnă de cele mai celebre creaţii progressive rock. E vorba despre "Inamorata", care are nu mai puţin 11 minute şi 10 secunde ca lungime. Nu e chiar "One" sau "Unforgiven 2", dar are o bucată savuroasă de chitară spre final.

Legendara trupă americană a fost generoasă cu single-urile înainte de lansarea acestui LP, oferindu-ne pe rând "Lux Aeterna", "Screaming Suicide", "If Darkness Had a Son" şi "72 Seasons". Acum primim întregul album, al unsprezecelea în cariera trupei americane. A fost lansat prin casă de discuri a formaţiei, Blackened Recordings.

Discul este produs de către Greg Fidelman, cel care s-a ocupat şi de "Hardwired... to Self-Destruct". S-a lucrat la LP fix în perioada pandemică, iar primele indicii apăreau în 2019. Atunci basistul Robert Trujillo a vorbit în cadrul unui podcast despre faptul că muzicienii au început deja jam session-uri pentru un nou album.

În 2020 Lars Ulrich vorbea despre înregistrările făcute în timpul carantinei. Cât despre titlul "72 Seasons", el vine de la o carte citită de James Hetfield cu acelaşi nume. E vorba despre primii 18 ani din viaţă, adică 72 de anotimpuri. Acestea vor şlefui adevăratul sine al fiecăruia. E vorba despre sinele definit ce "ce ne spun părinţii" vesus ceea ce suntem de fapt.

Pe 12 aprilie 2023 Metallica a apărut la emisiunea lui Howard Stern de la Sirius XM, pentru a discuta despre noul LP. Recenziile au început să apară deja şi media este de 77/100 pe Metatritic. Versurile sunt descrise drept "chinuite şi întunecate". Rolling Stone consideră că Metallica cântă acum cu mai multă convingere decât în zilele când erau vitezomanii chitarelor.

În cei 7 ani dintre albumul din 2016 şi cel nou am avut parte de relansarea de albume vechi, un al doilea album live cu San Francisco Symphony Orchestra şi un inedit album de coveruri pe care apar zeci de artişti interpretând hituri Metallica.

Metallica a avut ultimul concert în România în 2019, pe Arena Naţională, unde a cântat un cover după Iris şi a primit discul de platină pentru "Hardwired".]

Iată tracklist-ul lui "72 Seasons":

 1. 72 SEASONS
 2. SHADOWS FOLLOW
 3. SCREAMING SUICIDE
 4. SLEEPWALK MY LIFE AWAY
 5. YOU MUST BURN!
 6. LUX ÆTERNA
 7. CROWN OF BARBED WIRE
 8. CHASING LIGHT
 9. IF DARKNESS HAD A SON
 10. TOO FAR GONE
 11. ROOM OF MIRRORS
 12. INAMORATA
Citește în continuare

Muzică nouă

Basistul Metallica, Robert Trujillo va cânta şi la voce pe noul album, "72 Seasons" (Teaser piesa nouă)

Fanii Metallica au parte de două veşti interesante azi: pe de o parte se bucură de un teaser pentru piesa "72 Seasons", care va fi lansată pe 30 martie şi pe de alta află noutăţi despre LP. Basistul Robert Trujillo va cânta pentru prima dată la voce.

Publicat

pe

Robert Trujillo în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019
Robert Trujillo în concertul Metallica de la București pe 14 august 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Basistul Metallica din ultimii 20 ani va contribui pentru prima dată cu voce pentru piese de pe viitorul album, "72 Seasons". Robert Trujillo a fost primit cu braţele deschise de fani şi trupă, fiind poate cel mai uşor acceptat membru Metallica, în comparaţie cu precedentele adiţii. Vocea sa se va auzi pe piesa "You Must Burn!", în rol de backing vocal pentru James Hetfield.\

Robert Trujillo s-a alăturat celor de la Metallica pe 24 februarie 2003, la 2 ani după ce Jason Newsted a părăsit trupă. Era apreciat pentru tehnica rapida la bas, radacinile sale R&B fiind simtite in stilul sau.

Iată ce a declarat basistul:

Atunci când m-am alăturat trupei Metallica, nu cântasem (vocal) niciodată în viaţa mea. Aşa că faptul că pot fi suport vocal acum e destul de cool. Pentru prima dată în viaţa mea pot să cânt pe un album Metallica, ca suport pentru James. Sunt foarte mândru de asta. E pentru prima dată când James şi coproducătorul Greg Fidelman mi-au acordat acest nivel de încredere pentru o astfel de înregistrare.

Eram gata să cânt o porţiune de bas, când Fidelman a zis: am nevoie să cânţi puţin pe câteva strofe. Şi am zis "serios?". Şi am fost emoţionat. Din fericire pentru mine acea parte se potriveşte cu zona mea de confort, ca să zic aşa. Se mulează pe personalitatea mea, pe vocea mea şi se potriveşte bine cu momentul şi breakdown-ul de bas.

"You Must Burn!" a pornit la drum ca un jam session între el şi alţi membri, într-o atmosferă de film de Tim Burton. Piesa este inclusă pe noul album Metallica, "72 Seasons", care se lansează pe 14 aprilie. Până atunci am primit deja câteva single-uri, precum "Lux Aeterna", "Screaming Suicide" şi "If Darkness Had a Son".

În plus Metallica ne-a oferit şi un teaser pentru piesa "72 Seasons", pe care îl puteţi asculta mai jos. Ea se lansează pe 30 martie 2023 şi sună cu adevărat old school şi thrash.

Noul album vine la 7 ani dupa "Hard Writed to Self Destruct".

Citește în continuare

Trending