Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tavi Clonda în rolul lui Adam Lambert la "Te cunosc de undeva!" pe 19 septembrie 2020Tavi Clonda (Adam Lambert) n-a putut fi oprit de Putin & Obama la "Te cunosc de undeva!" Concurenții care au trecut de cel de-al doilea episod X Factor 2020 - captură ecranX Factor 2020: Ce concurenți au trecut mai departe după cel de-al doilea episod Trupa Super 4 la X Factor 2020 - captură ecranSuper 4 sunt italienii care au venit să cucerească X Factor România 2020 - VIDEO South Park prezintă "The Pandemic Special"South Park va lansa un episod de o oră despre COVID-19 - TRAILER Videoclip Madonna Swae Lee CraveMadonna își va regiza propriul film biografic Bucharest - One Heart. One StoryiMapp Bucharest 2020 se ține online, în cadrul proiectului Bucharest - One Heart. One Story

Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Brâncuşi... şi nu e nimic în neregulă cu asta

Irina Rimes a devenit în această săptămână ambasador onorific al Zilei Brâncuşi, stârnind reacţii virulente ale unora, dar şi multe voci care au sărit în apărarea sa. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a luat apărarea muzicianei, invocând viralizarea acestei numiri ca un prim exemplu de popularizare a lui Brâncuşi în rândul tinerilor.
Videoclip Irina Rimes Ce se intampla doctore

Videoclip Irina Rimes Ce se intampla doctore (foto: Irina Rimes)

Irina Rimes a fost desemnată de către Ministul Culturii drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020, ceea ce a surprins multă lume. Motivaţia ministrului a fost dorinţa de a folosi şi alte canale de promovare a culturii decât cele clasice. Artista a acceptat invitaţia Ministerului Culturii de a fi promotor a evenimentului, în mod voluntar. E vorba despre evenimentul "Lumea Brâncuşi mai aproape de tine" care are loc miercuri, pe 19 februarie, de ziua marelui sculptor român (144 de ani de la naşterea sa).

Cu această ocazie Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor şi va organiza tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională. La Târgu Jiu, oraşul de baştină al artistului se va inaugura Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", în vreme ce în Bucureşti va fi proiectată o hologramă de la ora 19:00 în curtea Muzeului Naţional de Artă, în cadrul aceloraşi manifestări. Irina Rimes a făcut următoarele declaraţii după numire:

Eu ştiu să cânt şi să vorbesc. Mai mult să cânt (...) Probabil că o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele despre eveniment. Eu sunt mai mainstream, aşa, de mică am ştiut de Coloana infinitului şi nu înţelegeam de ce se numeşte aşa.

Din punctul ăsta de vedere, m-a fascinat Brâncuşi. Desigur că nu-i cunosc toate lucrările, ar trebui să fiu poate un pic mai avizata în ceea ce priveşte creaţia lui, dar, pentru cultura mea generală, cred că sunt destul de informată. Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generaţii, dar mulţumesc pentru încredere. Aparent, eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm şi la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influenţă. Ca o idee, pe viitor.

Aceste declaraţii, dar şi numirea au fost atacate de jurnalişti şi realizatori de emisiuni de la gazetarul Cristian Tudor Popescu, care a comparat fenomenul cu "pavianul Vioricăi Dăncilă", până la Mircea Badea, care a făcut o disecţie puerilă a versurilor Irinei din piesa "Poem".

Ministrul Culturii a răspuns astfel:

Noi n-am invitat-o în calitate de critic de artă. Am invitat-o pentru că are aproape un milion de urmăritori pe două rețele de socializare și scopul nostru a fost tocmai acela de a penetra în zone sociale, unde cultura nu a avut acces până acum.

Este o numire inspirată dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că un om de cultură sau un sculptor din zilele noastre nu ar fi putut capta o audienţă la fel de mare pentru a populariza evenimentul aniversar al lui Brâncuşi. Da, se presupune că toată lumea ştie de Brâncuşi, dar câţi ar fi aflat care este Ziua Brâncuşi 2020? Este o decizie care ca scop propagarea unui mesaj şi ca orice mesaj primeşte şi ecouri negative, inevitabile în epoca Fake News, social media şi a cititului doar de titluri.

Citește mai multe despre Irina Rimes
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Primii artişti confirmaţi la Fall In Love 2020: Mura Masa, Little Dragon, Grasu XXL + alţii

Ce e mai potrivit de Valentine's Day decât să afli lineup-ul festivalului dragostei care are loc la început de toamnă?...

Închide