Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Dan Andrei Aldea, fost lider al trupei Sfinx a murit la 69 de ani

Dan Andrei Aldea, cântăreţ şi compozitor, fost lider al formaţiei Sfinx a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani. Artistul s-a atins în noaptea de vineri, 17 ianuarie spre sâmbătă, din cauza unui stop cardiac. Aflaţi repere din cariera şi viaţa sa în articol.

Publicat

pe

Concert Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci la Hard Rock Cafe pe 28 octombrie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Pe numele său complet Dan Vladimir N. Andrei Aldea, muzicianul a fost cântăreţ, poli instrumentist, aranjor şi compozitor român. A fost cunoscut ca lider al formaţiei Sfinx în anii '70, iar în 1981 se stabilea în afara ţării, întâi în Belgia şi apoi în Germania. Gama sa de talente era uriaşă: Dan Andrei Aldea putea cânta la vioară, chitară, claviaturi, blockflote, muzicuţă, chitară bas. Se alătura trupei Sfinx la final de ani '60, iar piesa sa "Om Bun" făcea istorie în anii '70.

Artistul a fost prezent în prima formulă a trupei Sfinx, atunci când avea doar 17 ani. Momentul cheie al grupului a fost la finalul anului 1970, când devenise un trio cu Dan Andrei Aldea la chitară, vioară, pian şi voce. Corneliu Bibi Ionescu era la chitară bas, iar Marian Toroimac la tobe şi pian. Sfinx a susţinut multiple concerte la Student Club, cu melodii care au cucerit publicul precum "Blues Absurd", "Purgatoriu", "Verde crud" sau "Lumină lină".

Cele mai importante albume ale trupei Sfinx au definit rock-ul progresiv românesc: "Lume Alba" şi "Zamolxe". Pe lângă concertele clasice a avut lor şi o serie de colaborări cu Teatrul Bulandra şi Ion Caramitru, Gil Dobrică, Florian Pittiş şi Mira Moreno, combinând muzica şi poezia.

Despre marea pierdere a muzicii autohtone a scris şi Nicu Alifantis. Muzicianul a postat pe contul său de Facebook următorul mesaj:

Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!

Dan Andrei Aldea se năştea pe 9 martie 1950 în Bucureşti şi a fost considerat unul dintre cei mai talentaţi şi creativi chitarişti români. A abordat multiple genuri muzicale, în special după stabilirea sa în Germania: jazz, country, reggae, rock, pop-rock, jazz şi folk. În 2014 artistul revenea în România pentru un concert special alături de Pasărea Colibri. A murit un talent uriaş, care va trăi în amintirea fanilor şi colegilor artişti.

Trending