Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Solista Roxette a murit; Marie Fredriksson avea 61 de ani

Marie Fredriksson, solista care a definit vocea unică Roxette a încetat din viaţă. Artista avea 61 de ani şi s-a luptat cu cancerul în ultimii 17 ani. Cu o carieră de 41 de ani în spate, muziciana suedeză lasă în urmă o sumedenie de piese pe care au dansat lent, romantic generaţii întregi.

Publicat

pe

Marie Fredriksson în concertul Roxette de la Arenele Romane, pe 17 mai 2015 │ FOTO: Alex Chelba

Marie Fredriksson se lupta cu cancerul încă de la începutul anilor 2000. Vocea specială care a cântat "It Must Have Been Love" nu mai este printre noi, iar muziciana a trecut în nefiinţă în dimineaţa zilei de 9 decembrie. În 2002 Marie s-a plâns că nu se simţea bine în timpul unei sesiuni de jogging cu soţul său. Ulterior avea să leşine şi să sufere o criză. Atunci a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier şi a primit şanse de supravieţuire de 25%.

Marie nu a abandonat lupta şi a trecut printr-o operaţie şi terapie. Tumoarea i-a afectat vederea şi auzul artistei, dar cu o energie nestăvilită, ea şi-a continuat cariera solo, lansând albumele "The Change" în 2004 şi "Min baste van" în 2006, dar şi "Nu!" în 2013. În 2009 s-a reunit cu Per Gessle, reformând Roxette. În 2016 apărea albumul cu numărul 10 din discografia trupei, "Good Karma".

Colegul de trupă al solistei Roxette, Per Gessle a declarat următoarele:

Timpul trece atât de rapid. Nu cu mult timp în urmă petreceam zilele şi nopţile în apartamentul meu mic din Halmstad, ascultând muzica pe care o iubeam, împărtăşind vise imposibile. Şi ce vis am apucat să să împărţim! Îţi mulţumesc Marie pentru tot. Ai fost un muzician fantastic, un maestru al vocii, un artist uimitor. Mulţumesc pentru că ai vopsit melodiile mele alb-negru în cele mai frumoase culori.

Ai fost cel mai minunat prieten timp de peste 40 de ani. Sunt mândru, onorat şi fericit că am putut să împart atât de mult din timpul tău, din talentul, din căldura, generozitatea şi simţul tău al umorului. Toată dragostea mea merge la tine şi familia ta. Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel.

Marie Friedriksson s-a născut pe 30 mai 1958 în sudul Suediei. În 1986 înfiinţa formaţia Roxette alături de Per Gessle, încântând zeci de milioane de fani din toată lumea. Hituri precum "It Must Have Been Love", "The Look", "Dressed for Succes", "Listen to Your Heart", "Honey" sau "Joyride" au fost pe buzele tuturor. Trupa pop/soft-rock a devenit definiţia baladelor anilor '80, iar Roxette a avut 19 piese în UK Top 40. Înainte să formeze trupa, Per şi Marie erau deja nume mari în Suedia, Fredriksson având albume solo populare.

Roxete a vândut în jur de 75 de milioane de albume la nivel global, iar "Joyride" şi "Look Sharp!" au primit discuri de platină în Germania, SUA şi Marea Britanie. Duo-ul suedez a concertat ultima oară în România în 2015, la Arenele Romane. Concertul a făcut parte din turneul aniversar de 30 de ani al formaţiei.

Trending