Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni a murit la 58 de ani

Încă o tragedie a lovit muzica rock românească, odată cu trecerea în nefiinţă a lui Florian Stoica. Artistul a murit miercuri, 13 noiembrie 2019, la vârsta de 58 de ani. Află detalii despre cariera şi viaţa artistului în articol.

Publicat

pe

Florian Stoica Conexiuni 2019
Florian Stoica Conexiuni 2019 │ FOTO: Florian Stoica www.facebook.com

La 2 săptămâni după ce ne-a părăsit Leo Iorga de la Compact, s-a atins şi Florian Stoica. Artistul susţinuse un concert în urmă cu 6 zile. Înmormântarea sa va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie la Biserica Sfinţii Voievozi din Urlaţi. Muzicianul s-a născut pe 26 noiembrie 1961 la Urlaţi, judeţul Prahova. Florian Stoica era inginer de profesie şi a devenit cunoscut ca textier, compozitor, dar şi solist, instrumentist şi sound designer. A absolvit Facultatea TCM la Universitatea Transilvania din Braşov în 1987.

Trupa Conexiuni era înfiinţată în toamna anului 1983 la Braşov. 3 studenţi porneau un proiect muzical curajos: Marcel Boca, Florian Stoica şi Victor Lenghel, care şi-au făcut debutul în muzică la Casa de Cultură a Studenţilor din Braşov.

În 1986 trupa Conexiuni primea Premiul de Popularitate la Festivalul Primăvara Baladelor şi Premiul I la Festivalul Top T din Buzău. Finalul anilor '80 a adus o destrămare a trupei, după ce Ramiro se stabilea în Germania, iar Boca şi Stoica terminau facultatea şi plecau în alte oraşe. Grupul se reunea în 1990, cu aportul lui Victor Lenghel şi Victor Solomon, împreună cu Florian Stoica şi Gabi Isac.

Conexiuni a fost un nume mare pe scena rock de la începutul anilor '90. Spre exemplu în 1992 a cântat în deschiderea concertelor Uriah Heep şi Ian Gillan Band. Poate cel mai glorios moment a fost deschiderea concertului Scorpions din 1993 alături de Holograf. Cel mai mare hit al trupei Conexiuni este "Tu", al cărui clip a fost filmat în studiourile TVR în 1993.

În 1997 grupul revenea la formula clasică: Florian Stoica - voce, Gabi Isac - bas, Victor Solomon - chitară, Victor Lenghel - tobe. În 2004 avea loc o reorchestrare a pieselor vechi, iar grupul cânta în deschiderea concertului Europe de la Braşov. Pe 8 noiembrie 2019 a avut loc cel mai recent concert în formula Florian Stoica + Victor Solomon, într-un club din Bucureşti.

Familia lui Florian a postat următorul mesaj pe Facebook:

Acum am vrea ca "TU" să "Mai rămâi puţin", însă cu durere în suflet trebuie să vă anunţăm că al nostru soţ, tată, prieten, artist, Florian Stoica - solistul formaţiei Conexiuni, a plecat aseară la 22:45 spre Ceruri pentru că are un spectacol în faţa Domnului, cel mai dureros pentru noi, dar probabil cel mai valoros pentru el. Slujba de înmormântare va avea loc Sâmbătă la Biserică Sfinţii Voievozi din Urlaţi.

Comentează

Trending