Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Gala "Folk You! Florian Pittiș" revine la București în noiembrie - PROGRAM

Iubitorii de folk şi rock din capitală au din nou prilejul de a se bucura de atmosfera şi muzica folk de cea mai bună calitate în cadrul Galei ”Folk You! Florian Pittiş” 2019. Pe scenă vor urca artiști precum Cristi Minculescu și Mircea Baniciu. Consultă programul pe zile al evenimentului.

Publicat

pe

Festivalul Folk You
Festivalul Folk You

În perioada 1- 2 noiembrie 2019, în Piața George Enescu, cele mai bune voci din folk și cele mai bune trupe rock, dar și multe alte nume sonore ale muzicii românești, printre care Cristi Minculescu, Vița de Vie, Mircea Baniciu, Alina Manole, Andrei Păunescu, Vali Boghean sau Alex Calancea vor urca pe scena Galei „Folk You! Florian Pittiş” pentru a-i încânta pe spectatori cu numeroase balade, piese de folk mixat cu rock alternativ, pop, folclor și jazz. Programul ediției din acest an cuprinde peste 15 concerte de înaltă ținută, iar accesul publicului este liber.

Vineri, 1 noiembrie

Printre artiștii primei zile se numără Adrian Sărmășan, folkist din Turda, care aduce pe scena din Piața „George Enescu” muzica celui mai nou album al său, „Dimineți în 2”, lansat anul acesta în aprilie.

Prezență inedită la Gala „Folk You! Florian Pittiș” 2019, trupa basarabeanului Alex Calancea combină în show-ul său din 1 noiembrie, folclorul urban cu groove-uri de drum’n’bass, pasaje clasice și momente de improvizație.

Prima zi a Galei aduce pe scena din Piața George Enescu și pe unul dintre starurile muzicii folk, Mircea Baniciu care, împreună cu Vlady Cnejevici și Teo Boar, interpretează, în formula Mircea Baniciu & Band, cele mai de succes piese din repertoriul trupelor Phoenix, Pasărea Colibri.

Câștigătoare a titlului „Artistul anului” la premiile ForeverFolk în 2015, trupa SPAM aduce, în prima zi de concerte, piesele romantice și versurile cu substrat care au consacrat-o în lumea muzicii românești.

Dinu Olărașu revine la Gala „Folk You! Florian Pittiș” cu vocea sa caldă, inconfundabilă, muzica tandră și versurile sensibile.

După ce au cântat în deschiderea concertului Garbage din această vară, trupa Camioane în Mulțime sau, pe scurt, CnM au avut un concert incendiar la Folk You! din Vama Veche și fac parte și din line-up-ul Galei de la București.

Formația Folk Frate! vine pe 1 noiembrie, la Gala de la București cu piese noi și muzică folk abordată într-o manieră dinamică și veselă.

Sâmbătă, 2 noiembrie

Programul concertelor de sâmbătă, 2 noiembrie, începe de la ora 16:00. Prezență nelipsită din line-up-ul celor mai importante festivaluri de gen din țară, Mircea Rusu Band vine la Gala Folk You! cu un concert de calitate sâmbătă, 2 noiembrie.

Cunoscută pentru muzica sinceră pe care o scrie, pentru concertele sale care bulversează prin emoție și pentru subiectele tabu despre care cântă, Alina Manole urcă pe scena din Piața George Enescu în ultima zi a Galei Folk You!, alături de artiști precum Lucian Duță și Andrei Păunescu.

Tot în a doua zi de concerte, îndrăgitul muzician din Chișinău, solist și maestru al instrumentelor aerofone, Vali Boghean aduce în programul evenimentului un concert de pop, folk, jazz cu elemente de rock.

Ritmurile de rock alternativ sunt aduse pe scenă de Vița de Vie, unul din capetele de afiș ale ultimei zile de concerte și de Arthur Project, trupa cu peste 20 de ani de ani experiență în spate, fondată de doi dintre membrii band-ului Interzis.

Unul dintre cele mai așteptate concerte ale evenimentului este cel al trupei Cristi Minculescu, Valter & Boro. Programată în ultima zi de Gală, prestația celor de trei legende ale rock-ului românesc aniversează printr-un show exploziv 40 de ani de carieră pentru fostul solist al trupei Iris, Cristi Minculescu.

Gala "Folk You! Florian Pittiș" este organizată de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în parteneriat cu Asociaţia On Air – Event Management şi Mişcarea de Rezistenţă.

Programul Galei "Folk You! Florian Pittiș" 2019

Vineri, 1 noiembrie | ora 17:00

  • Adrian Sărmășan
  • Folk Frate!
  • Trupa Spam
  • Dinu Olărașu
  • CNM
  • Mircea Baniciu & Band
  • Alex Calancea Band

Sâmbătă, 2 noiembrie | ora 16:00

  • Mircea Rusu Band
  • Alina Manole
  • Arthur Project
  • Lucian Duță
  • Andrei Păunescu Și Trupa Totuși
  • Vali Boghean Band
  • Vița De Vie
  •  Cristi Minculescu, Valter & Boro

Muzică și film

Bucharest Music Film Festival revine în Piața George Enescu cu 9 zile de concerte cu intrare liberă

După opt ani de pauză, Bucharest Music Film Festival se întoarce în Piața George Enescu între 14-22 septembrie 2024. Evenimentul va oferi publicului din București seri de concerte live și proiecții de filme, aducând pe scenă artiști și orchestre de renume, în cadrul unei ediții dedicate celor 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Publicat

pe

Artwork Bucharest Music Film Festival
Artwork Bucharest Music Film Festival │ FOTO: ARCUB

Bucharest Music Film Festival revine cu cea de-a XII-a ediție după o pauză de opt ani, aducând în Piața George Enescu un program divers de muzică live și proiecții cinematografice. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB sub egida Zilelor Bucureștiului, celebrând 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Line-up-ul evenimentului reunește nume sonore din muzica clasică, jazz și pop fusion, inclusiv pe soprana Valentina Nafornița, violonistul Alexandru Tomescu, Orchestra Națională RadioMircea Baniciu și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertele vor avea loc zilnic de la ora 20:00, cu excepția programelor pentru copii din weekend, care încep la ora 10:00. Accesul este gratuit pentru toate evenimentele.

„Revenirea Bucharest Music Film Festival după o pauză de opt ani reprezintă un moment important pentru peisajul cultural al Bucureștiului, dar și pentru noi, ca instituție culturală de referință într-o capitală europeană. Am pregătit o ediție specială, cu un program divers și spectaculos, care sperăm să cucerească inimile tuturor iubitorilor de muzică și film”, a precizat Mihaela Păun, directorul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Printre momentele de excepție se numără concertul de deschidere susținut de Camerata Regală și Corul Filarmonicii George Enescu, precum și proiecția filmului „Ennio”, regizat de Giuseppe Tornatore. Festivalul se va încheia pe 22 septembrie cu un concert grandios al Orchestrei Naționale Radio, având-o ca solistă pe Valentina Nafornița. Programul pe zile și ore este disponibil în agenda InfoMusic și detaliat mai jos.

Ce vei putea vedea în cele 9 zile la Bucharest Music Film Festival

Festivalul se deschide sâmbătă, 14 septembrie, cu un concert extraordinar susținut de Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, și Corul Filarmonicii George Enescu, condus de Iosif Prunner. Pe scena din Piața George Enescu, peste o sută de instrumentiști și soliști de elită vor oferi publicului un spectacol grandios, cu un repertoriu clasic ce include uverturi și coruri celebre.

Duminică, 15 septembrie, Bucharest Music Film Festival face tranziția la world music, într-o îmbinare unică dintre clasic și alternativ. Ritmurile percutante și inovatoare ale proiectului Dreams and Drums, prezentat de  Mihai-Ciprian Rogojan, explorează noi dimensiuni ale percuției la congruența dintre clasic și electronic, iar Mădălina Pavăl Orchestra vor aduce în centrul Capitalei texturi din lumea clasică interpretate în stil alternativ, dintr-o simfonie de locuri: bucovinean, moldovean, sud-dunărean și balcanic.

Piața George Enescu se transformă, luni, 16 septembrie, în cinematograf în aer liber, unde cinefilii pot urmări proiecția peliculei „Ennio” (2021), regia Giuseppe Tornatore. Filmul urmărește viața și cariera legendarului compozitor de muzică de film Ennio Morricone și a primit numeroase distincții, inclusiv Premiul Cecilia Mangini pentru cel mai bun documentar și pentru sunet, în 2022.

Marți, 17 septembrie, Leyah invită publicul într-o călătorie sonoră imersivă prin universul cinematic pop în concertul intitulat Cinestezia. Cunoscută pentru stilul său unic, o fuziune rafinată de muzică clasică și pop, Leyah va oferi un spectacol profund, în care simfoniile se împletesc cu baladele introspective. Programul zilei este completat de concertele susținute de George Miron & Grupul vocal Acapella și talentații artiști Opereta Stars.

Miercuri, 18 septembrie, festivalul face un crossover către jazz: una dintre cele mai bune voci ale jazzului  românesc și european, Luiza Zan propune publicului, alături de Vlad Briciu (pian), Dimitrie Cristian Milea (chitară bas), Răzvan Florescu (vibrafon), Philip Goron (percuție) și Anthony Gutierrez (tobe), o experiență completă – proiectul In My Village, prin care explorează și reinventează repertoriul muzicii românești într-o perspectivă contemporană.

Violonistul Alexandru Tomescu urcă pe scena festivalului, joi, 19 septembrie, împreună cu chitaristul Dragoș Ilie, și prezintă cel mai recent proiect, Paganini Magic, ce pune în valoare, prin armoniile delicate ale viorii Stradivarius Elder-Voicu și chitarei clasice, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică semnate de celebrul violonist Niccolò Paganini. În aceeași seară, ansamblul Resonant Quintet (Alin Dănilă (fagot), Georgiana Mihăilă (flaut), Doris Iorga (oboi), Cosmin Cobasa (corn), Flaviu Ludușan (clarinet)) va încânta publicul cu un recital ce explorează subtilitățile timbrale ale instrumentelor de suflat, aducând în prim-plan compoziții clasice și moderne.

Vineri, 20 septembrie, festivalul va oferi un moment special publicului: Big Band Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, se va alătura inconfundabililor Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Teo Boar și Vlady Cnejevici pentru a oferi un spectacol de excepție, ce va electriza atmosfera.

Artiștii Orchestra New Hope, dirijați de Octavian Lup, vor marca Ziua Mondială a Păcii sâmbătă, 21 septembrie, la ora 19:00, pe scena Bucharest Music Film Festival alături de violonistul Valentin Șerban și soprana Veronica Anușca, în cadrul concertului Romania for Peace – un mesaj de armonie și solidaritate prin muzică.

Festivalul se încheie într-o notă grandioasă, duminică, 22 septembrie, cu Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. În centrul atenției va fi soprana Valentina Nafornița, a cărei voce va îmbogăți un repertoriu ce cuprinde lucrări semnate de Giacomo Puccini, oferind o interpretare de înaltă clasă.

Urmărește videoclipul oficial Valentina Nafornita - Ochiul tau iubit

Bucharest Music Film Festival își extinde repertoriul și cu programe speciale dedicate copiilor și părinților, coordonate de Cătălin Milea, oferindu-le o serie de experiențe interactive menite să dezvolte creativitatea și să stimuleze curiozitatea. Pe 15 septembrie, concertul și atelierul muzical „Caruselul Vesel”, prezentat de Gabriela Costa (voce), Cătălin Milea (voce) și bine-cunoscutul chitarist Alex Man, îi invită pe cei mici să descopere muzica prin jocuri de cuvinte, povești și ritmuri antrenante.

În aceeași notă ludică, pe 22 septembrie, în cadrul atelierului „Remi și Aventura Sunetelor: Tobele și ritmul, instrumente mici de percuție”, sub îndrumarea muzicienilor Juan Carlos Negretti, Anthony Gutierrez și Cătălin Milea, copiii vor experimenta sunetele și ritmurile diverse, descoperind instrumente precum tobele, maracas și tamburine. La finalul atelierului, participanții vor avea ocazia să urce pe scenă și să susțină un minirecital, bucurându-se de aplauzele celor dragi.

Evenimentul rganizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu sprijinul Ministerului Culturii, este susținut de Raiffeisen Bank România și Carrefour.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Calum Scott, Editors, Faithless urcă pe scena CODRU Festival 2024

Calum Scott, Editors și Faithless sunt cei mai noi artiști care completează lineup-ul CODRU Festival, eveniment ce va avea loc între 30 august și 1 septembrie la Timișoara. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Tom Smith în concertul Editors de la București pe 19 august 2023
Tom Smith în concertul Editors de la București pe 19 august 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

CODRU, festivalul care plantează, aduce la Timișoara și anul acesta trei zile de muzică, artă și sustenabilitate. Ediția de anul acesta vine cu o altă surpriză pentru fani - CODRU Festival se mută din Pădurea Bistra în inima Timișoarei, în Parcul Central din oraș. Aflat la cea de-a patra ediție, CODRU a fost inclus de două ori în top 10 festivaluri din Europa la categoria Best Medium Festival în cadrul European Festival Awards. Peste 100.000 de persoane sunt așteptate la Timișoara între 30 august și 1 septembrie.

Concept nou la CODRU Festival 2024

Festivalul CODRU revine în 2024 cu surprize pentru fanii festivalului. Despre vorba de un nou concept de festival, care aduce farmecul naturii în centrul orașului. Conceptul creativ de anul acesta promite să aducă "Inima CODRULUI în inima orașului". Ediția de anul acesta, care va avea loc la kilometrul 0 al Timișoarei, în Parcul Central, pregătește multe activități pentru întreaga familie.

Ce artiști internaționali vin la CODRU Festival?

Ca în fiecare an, CODRU promite să fie o experiență multiculturală vibrantă. Programul va cuprinde două scene principale, concerte live, DJ set-uri, instalații artistice (land art), performance-uri și zone special amenajate pentru copii. Organizatorii au pregătit anul acesta o selecție a unora dintre cei mai îndrăgiți artiști de renume internațional din diferite genuri muzicale. Calum Scott revine în România, alături de Editors, Faithless, Patrice și Wilkinson.

Ce artiști români vin la CODRU Festival?

Încă de la început, festivalul CODRU și-a dorit să promoveze artiștii autohtoni. Pe lângă trupe deja consacrate, CODRU a lăsat scena deschisă și pentru artiștii locali. Lineup-ul internațional este completat de o serie de artiști îndrăgiți de la noi precum Vița de Vie, Vama, Erika Isac, Ian, Nane, Nouă Unșpe, Oscar, Puya, Rava care vor electriza atmosfera în cele trei zile de festival.

Bilete CODRU Festival 2024

  • Abonamentele pentru CODRU Festival 2024 sunt disponibile online, la prețul de 281,75 lei, în perioada earlybird. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

rock

Adrian Despot (Vița de Vie): "Mă antrenez, repet, studiez și mă dedic artei mele de 35 de ani" - INTERVIU

Vița de Vie a mai adăugat în discografia sa un nou album, "Lacrimă și fier", a cărui tematică reprezintă parcursul ultimilor ani. Cele șapte piese poartă ascultătorul într-o călătorie cu suișuri și coborâșurile, accesând o gamă variată de stări și emoții. Despre acest material, dar și despre alte subiecte din lumea muzicii am stat de vorbă cu Adrian Despot, în cadrul unui interviu disponibil în articol.

Publicat

pe

Trupa Vița de Vie
Trupa Vița de Vie │ FOTO: Universal Music Romania

"Lacrimă și fier" a fost lansat oficial pe 10 aprilie, având un tracklist format din șapte piese: "Lacrimă si fier", "Între valuri", "Fluturi", "Nimeni, nimic", "On And On", "Becule" (cover Timpuri Noi) și "Șambala (live)". Materialul cuprinde și o colaborare surprinzătoare cu NANE pentru melodia "On And On", și este disponibil pe toate platformele de streaming muzical.

Vița de Vie este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite formații de rock alternativ din România. Caracterizată de un amestec unic de profesionalism, sinceritate, emoție și energie, Vița de Vie este una dintre cele mai premiate trupe românești, fiind răsplătită de-a lungul carierei cu numeroase premii din partea industriei de specialitate.

Mereu în căutare de noi modalități de expresie, Vița de Vie și-a dezvoltat de-a lungul existenței mai multe personalități muzicale. ELECTRIC - formula de bază și epicentrul energiei recunoscute a trupei, ACUSTIC - o incursiune muzical eclectică către emoție, pe ritmuri care ajung uneori până la swing și bossa nova, făcută exclusiv prin intermediul instrumentelor naturale, ACU2TIC - varianta minimală, folk, susținută sincer în doar doua voci și două chitare, și SIMFONIC - cheia de boltă a trupei și colaborarea cu o orchestră simfonică.

Citește interviul acordat de Adrian Despot

InfoMusic: "Lacrimă și fier" este noul album semnat Vița de Vie, un material ce reprezintă parcursul ultimilor ani. Cum poate să inspire artistic pandemia și izolarea?

Adrian Despot: În cazul meu, nu a funcționat deloc. Primii doi ani, 2020 și 2021, abia dacă am atins chitara. Deși am nevoie de izolare atunci când compun, am realizat că ea trebuie să fie auto impusă că să fie fertilă. Abia pe final de 2022 am scos "Fluturi", prima piesă născută din acest întreg context.

InfoMusic: Cred că toți oamenii au perceput acea perioadă că fiind una greu de navigat, în care s-au pierdut multe, la propriu și la figurat. În același timp, cred și că "răul" este interconectat cu "binele", iar noi suntem fix în mijlocul acestui paradox existențial. Te-a învățat ceva izolarea? A reușit să aibă și o parte pozitivă?

Adrian Despot: La fel ca în filozofie, de la cunoașterea conceptului până la aplicarea lui, este o cale foarte lungă. Sigur, în orice rău e un bine, însă am trăit doi ani într-o stare de alertă permanentă, nu am avut răgaz să văd partea bună. Am instinct de supraviețuitor, însă nu e controlabil, în momentul în care preia conducerea, eu doar îl urmez teleghidat. Ca experiență generală, pandemia mi-a lăsat un gust amar, presărat cu pierderi și panică. Nu am ieșit din ea zen, cu zâmbetul pe buze.

InfoMusic: În perioada în care ai lucrat la album, te-ai confruntat cu blocaje creative și cum le-ai gestionat, în cazul în care au apărut?

Adrian Despot: Am început să lucrăm la album abia odată cu "Nimeni, nimic", în 2023. Fade in-ul în "normalitate" a fost lent, dar așa am funcționat tot timpul. Ne ia mult până ne încălzim, dar apoi funcționăm cu motoarele turate la maxim. "Între valuri" a apărut ca al treilea single de pe album, în toamna lui 2023, iar pe 10 aprilie 2024 albumul a apărut pe piață.

InfoMusic: "Lacrimă și fier" cuprinde și o colaborare surprinzătoare cu NANE, pentru piesa "On And On". Cum a fost să lucrați împreună și cu ce amintiri ai rămas din acea experiență?

Adrian Despot: Ca de obicei, negativul piesei era gata, linia melodică era schițată, iar eu eram în faza versurilor, fără să am idee despre subiect sau feat. Nu doar că au venit pe tavă dintr-o dată, dar au venit cu tot cu Nane în ele ("Mă sună Nane, zice-auzi, coane") și cu ideea de clip. Ca să înțelegi, îmi ia foarte mult să scriu versuri, nu sunt genul de artist spontan care scuipă într-o secundă rânduri nemuritoare. Aici, însă, a fost fix o extorsiune al unui degajament. Ba chiar am rupt clipul cu un moment live la filmări, pentru că lucrurile mi-au părut prea simple, prea mură în gură.

Cât despre Nane, ce să-ți spun... nu ne cunoșteam, l-am sunat, i-am prezentat ideea, a marșat din prima, ne-am văzut la studio în câteva zile, am făcut draftul și totul a decurs like wow. N-am să mai povestesc despre cum ne-a impresionat cât de profi a fost în toată colaborarea noastră, ci am să-ți spun despre momentul live din clip, piesa lui, "La piept". Nu aveam nimic repetat, am zis "hai să încercăm s-o dăm, dacă iese, fine, dacă nu, also fine". În momentul în care a început să o cânte am fost instantaneu toți cu zâmbetul pe buze, zâmbetul ăla de muzician care aude ceva bun. Amazing voice! Dude, wtf, cum de cânți așa, de unde e vocea asta? E nativ, n-a studiat canto o zi din viață lui. Ne-a dat pe spate, ton, feeling, vibe, tot.

InfoMusic: Cum crezi că ascultătorii voștri vor reacționa la noile piese? Ai anumite așteptări în legătură cu impactul lor muzical?

Adrian Despot: Nu. Nu fac muzică pentru așteptările publicului. Fac asta în mod terapeutic de 28 de ani cu Vița de Vie și sunt cel mai dur critic al meu.

InfoMusic: În perioada următoare aveți programate mai multe show-uri, atât de sine stătătoare, cât și în cadrul unor festivaluri. Cum te pregăteșți înaintea unui concert live și cum îți menții energia și concentrarea pe tot parcursul lui?

Adrian Despot: Pentru asta trăiesc. Mă antrenez, repet, studiez și mă dedic artei mele de 35 de ani. Concertul este bonusul pe care îl primesc pentru toată muncă din spate și mă bucur de fiecare secundă a lui. Următoarea provocare mare este concertul aniversar FENOMENTAL 25 de la Arenele Romane, pe 6 iulie, unde vom sărbători și cânta integral albumul nostru medicament. Hell yeah, abia aștept!

InfoMusic: Ce interacțiune cu publicul sau cu un fan s-a făcut remarcată și îți aminteșți cu drag de ea?

Adrian Despot: Ultima ar fi că am aflat sursa pentru cea mai bună dulceață de cireșe amare ever, în comunitatea noastră de fani. Primisem un borcan în 2022, era pe terminate și nu mai știam de unde îl am, am făcut o simplă postare pe facebook și eroul a apărut! Cluj, noiembrie 2022, concert Vița de Vie în Form Space. În momentul de față are peste 100 de cereri. :)

InfoMusic: Din cealaltă perspectivă, ce concert/festival la care ai participat că spectator și-a lăsat o amprentă asupra ta?

Adrian Despot: Atât de pe scenă, dar și din public, de departe, Electric Castle. De fiecare dată când mergem acolo, pentru 4 zile, am impresia că lumea asta este un loc safe și bun, în care muzică guvernează.

InfoMusic: Acest interviu s-a concentrat pe albumul "Lacrimă și fier" și mă gândeam să încheiem în aceeași notă, vorbind tot despre materiale discografice. Ce discuri muzicale te-au cucerit în ultima perioadă și le-ai recomanda și cititorilor noștri?

Adrian Despot: Am să menționez unul singur, pentru că merită toată atenția și nu vreau să diluez informația. NIDAL. Este un artist pe care l-am produs recent și al cărui album vă va rupe pe genunchi. Stați geană!

Citește în continuare

Trending