Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Serj Tankian (System Of A Down) Live (screenshot)Lineup-ul Download Festival 2021 - Nume mari din muzica rock, metal și alternative Alexandru AndrieșAlexandru Andrieș revine pe scenă, în septembrie va susține un concert în aer liber Stevie NicksStevie Nicks ne roagă să purtăm măști: "Vă rog, nu abandonați lumea asta" James Hetfield la volanul uneia dintre mașinile sale de colecțieJames Hetfield este onorat că Muzeul Petersen îi expune mașinile, chiar dacă îi este dor "să fie în preajma lor" Poster Gărâna Jazz Festival 2020Gărâna Jazz Festival 2020 - programul complet și condițiile de desfășurare Toni Cornell cântând ”Black” de la Pearl Jam în cadrul Lollapalooza 2020Fiica lui Chris Cornell a realizat un cover răvășitor după Pearl Jam - VIDEO

ARTmania 2019, locul de întâlnire a 10.000 de festivalieri pe zi

Cea de-a 14-a ediție a ARTmania Festival din Sibiu a fost locul de întâlnire a 10.000 de fani ai muzicii rock pe zi. Publicul a ascultat live unele dintre cele mai mari numele ale scenei internaționale, pe parcursul a două zile de maraton artistic.
Publicul ARTmania Festival 2019

Publicul ARTmania Festival 2019 (foto: Focus Events)

În perioada 26 - 27 iulie 2019, rock-ul a scris în Sibiu povestea iubitorilor de muzică, prin prezenţa celor mai cunoscute trupe din străinătate sau de la noi.

Premiere înregistrate la ARTmania Festival 2019

Wardruna (Norvegia), una dintre cele mai apreciate trupe de neo/ dark folk, cunoscută publicului larg din România în special datorită serialului "Vikings", a concertat pentru prima dată în România.

Membrii trupei Madrugada (Norvegia) au fost actorii unei duble premiere: s-au reunit pentru prima dată după o pauză de 10 ani și au concertat pentru prima dată în România, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire.

Architects (UK), una dintre cel mai bine cotate trupe de metalcore de pe scena internațională, a urcat pentru prima dată pe scena din Piața Mare a festivalului.

Concerte în Piața Mare din Sibiu

Din lineup-ul festivalului au făcut parte și Dream Theater (SUA), pionieri ai genului progressive-metal. Trupa a adus la ARTmania Festival unele dintre cele mai cunoscute piesele și "Distance over Time", cel mai recent album de studio, cel de-al 14-lea material scos în cei peste 30 de ani de carieră ai trupei.

Opeth (Suedia) unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, a revenit la ARTmania Festival la 10 ani de când a urcat pe scena din Piața Mare și a concertat în premieră în România.

Line-up-ul a fost completat de Alcest (Franța), fondatorii unui nou subgen muzical numit "blackgaze", de Fjørt, trupă germană de post-hardcore cu o energie debordantă și de Möbius, un duo slovac cu influențe de stoner rock, doom și sludge metal.

ARTmania Festival 2019

Publicul ARTmania Festival 2019 (Foto: Focus Events)

Concerte cu intrare gratuită

Pe lângă spectacolele din Piața Mare, pasionații de sunete au participat la petreceri și la concerte alternative, cu intrare gratuită. Acestea au fost susținute în diferite pub-uri din Sibiu sau în Piața Mică, parte din ediția a 3-a a East European Music Conference & Showcase festival: Blue Velvet, Gramofone, Marú, JazzyBIT, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut sau Coma.

Evenimente culturale cu intrare gratuită, în baza brățării de festival

Concertele au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participanții la ARTmania Festival au avut intrare gratuită, în baza brățării de festival.

Proiecții de filme. Cinefilii au putut viziona filme premiate internațional, aduse de Caravana TIFF și de Lună Plină International Film Festival, proiecții ce au avut loc în Centrul Habitus din Piața Mică.

Târg de viniluri ("Vinil Mania"), desfășurat în colaborare cu revista Sunete și cu Vinilarium, unde pasionații de muzică au putut face schimb sau cumpăra și asculta dintr-o colecție de peste 800 de viniluri din toate genurile - de la blues la punk, disco și pop și de la rock la jazz, soul și funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.

Sesiuni de lectură dedicate pasionaților de cărți: au fost oferite în colaborare cu Librăriile Humanitas și cu Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu și s-au desfășurat în interiorul Librăriei Humanitas „Constantin Noica”.

Seminar dedicat muzicii și instrumentelor tradiționale muzicale nordice susținut de unul dintre membrii trupei Wardruna, în cadrul căruia participanții au putut afla detalii despre muzica tradițională, despre instrumentele și mitologia nordică.

Ateliere practice de tehnici tradiționale de cusut ie pentru pasionații de design, tradiții și de meșteșuguri, oferite cu sprijinul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale "ASTRA" din Sibiu.

Vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival au avut acces gratuit în spațiile expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA și la evenimentele desfășurate de muzeu în perioada festivalului, evenimente precum "Festivalul lampioanelor" sau Olimpiada "Meșteșuguri Artistice Tradiționale" – ediția a XXIV-a.

Expoziție de fotografie pentru pasionații de imagini: expoziția foto "Focus FITS ", a Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu, a oferit festivalierilor ocazia de a vedea imagini inedite din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

ARTmania implementează conceptul "Donație pentru invitație" începând cu ediția din 2020

În premieră pentru un festival din România, începând cu cea de-a 15-a ediție, ARTmania Festival va implementa conceptul de "Donație pentru invitație" pentru a sprijini o cauză socială pe care festivalul o va susține în respectivul an. Astfel, cu excepția celor care lucrează la acest eveniment, toți participanții la festival vor avea acces în zona festivalului doar în baza cumpărării unui bilet/ abonament, fie, în cazul posesorilor de invitații, plătind o fracție din costul acesteia către o cauză socială. Sumele plătite de cei din urmă vor ajunge direct în contul acestei cauze sociale.

Pentru anul 2020, cauza pe care ARTmania Festival o susține este construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică ridicat în ultimii 30 de ani în România, un proiect al "Asociației Dăruiește Viață".

Obține informații suplimentare despre eveniment:

Citește mai multe despre AlcestDream TheaterMadrugadaOpeth
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Lykke Li a lansat EP-ul "still sad, still sexy"; Ascultă noile piese - AUDIO

Lykke Li continuă să rămână activă, aducând melancolia nordică în pop-ul mixat cu EDM al anului 2019. Artista a lansat...

Închide