Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cel mai mare dezastru din industria muzicală: incendiul de la UMG şi 500.000 de înregistrări pierdute

Pentru muzica modernă, incendiul de la Universal Studios din anul 2008 e comparabil cu ce a însemnat arderea bibliotecii din Alexandria pentru cultura şi istoria umană. Magnitudinea lui a fost minimizată de presa vremii, dar acum au ieşit la iveală pagubele reale. Se pare că în incendiu au fost pierdute 500.000 de melodii şi înregistrări master.

Publicat

pe

Incendiu UMG 2008
Incendiu UMG 2008 │ FOTO: The Sound www.thesound.co.nz

Pe lângă daunele aduse parcului de distracţii din zonă, dar şi arhivei video, a avut de suferit şi arhiva muzicală Universal Studios. The New York Times a realizat un amplu material despre această pierdere inestimabilă. Incendiul din 2008 a dus la pierderea a aproximativ 500.000 de titluri muzicale. Artiştii care şi-au pierdut înregistrările sunt nume mari precum: Nirvana, Guns N' Roses, Nine Inch Nails, Aerosmith, Iggy Pop, Soundgarden sau Sonic Youth.

Unele dintre înregistrări erau live-uri unicat şi nu mai pot fi recuperate. Artişti legendari ca B.B. King, Loretta Lynn, George Jones, Benny Goodman sau Ray Charles au avut o parte din operă făcută scrum. Motivul pentru care aflăm aceste detalii abia acum este confuzia din perioada incendiului. Pe atunci nu se ştia de cine ţine acea arhivă şi dacă era inclusă în proprietatea Universal sau nu.

Universal Studios Hollywood se ocupă cu filmele şi nu este un sediu de casă de discuri. Printr-o serie de fuziuni, achiziţii şi tranzacţii Universal tăiase legăturile cu lumea muzicii. În 2004, Universal Studios a fost cumpărat de General Electric şi a fuzionat cu NBC, devenind NBCUniversal. UMG a primit management separat, iar în 2006 ajungea sub aripa uriaşului francez Vivendi.

Când incendiul a avut loc în 2008, UMG era doar o companie care plătea chirie pe terenul deţinut de NBC Universal. Un document apărut în martie 2009 menţiona că bunurile distruse au fost 118.230 la număr, deşi Randy Aronson, cel care se ocupa de arhivă estimase că e vorba de 175.000 de proprietăţi. New York Times estimează totalul la 500.000 de titluri muzicale/piese.

Aronson ar fi auzit oficialii companiei menţionând un total de 150 de milioane de dolari, ca o valoare estimată pentru aceste opere. Printre track-urile afectate sunt albume nelansate, muzică veche ce urma să fie remasterizată, compoziţii live sau B Sides necunoscute. Focul a mistuit toate master-urile lui Buddy Holly, dar şi o bună parte din cele ale lui Chuck Berry şi acestea sunt doar 2 exemple de artişti.

Şi artişti hip-hop sau R&B au fost afectaţi de incident: Snoop Dogg, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent, Mary J. Blige, Queen Latifah, Bobby Brown şi lista continuă. UMG (Universal Music Group) rămâne o forţă în industria muzicală, fiind cea mai mare casă de discuri de pe glob. Are o cotă de piaţă dublă faţă de cel mai mare rival, Sony Music Entertainment.

Deutsche Bank estimează această firmă la o valoare de 33 de miliarde de dolari. Master-urile sunt vitale pentru industria muzicală, o industrie a copiilor copiilor după copii. Albumele remasterizate sunt preluate după casete originale şi înregistrări "vanilla". Pentru a obţine o variantă modernă şi la rezoluţie înaltă, trebuie să revii la înregistrarea master şi să o foloseşti pe aceea, pentru a îi prinde toate subtilităţile şi nu să foloseşti doar o copie a unei copii.

Un master e dincolo de conceptul de bitrate şi frecvenţe şi devine o chestiune de estetică şi fenomenologie. Înregistrarea originală conţine cea mai pură formă a actului artistic, timbrul artistului şi al instrumentelor şi ambianţa de studio. Este cea mai imediată conexiune dintre artist şi ascultător, iar orice altceva este până la urmă, în mod cinic... doar o copie.

E ca diferenţa dintre o pictură celebră şi o fotografie după acea pictură. Master-urile sunt şi mai relevante acum, pentru că avem instrumentele necesare pentru a decoda informaţie de pe înregistrarea originală, pe care nu le aveam acum 30 de ani. Albumul Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" spre exemplu a fost înregistrat în mono, dar în 2017 a fost lansat ca un box set remasterizat în stereo, pornind de la un master mono. A schimbat total sunetul şi a adăugat o nouă dimensiune muzicii Beatles.

Pierderea rămâne deci inestimabilă în mod real.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Guns N' Roses a lansat o nouă piesă, "Hard Skool", cu un vibe punk

Guns N' Roses a lansat o nouă piesă în lineup-ul original, "Hard Skool", care are un uşor sunet punk care surprinde. Şi vocea lui AXL Rose sună diferit, asta până ajungi la ajungi la refren şi îi redescoperi timbrul special. Se ascult în articol, unde o şi disecăm.

Publicat

pe

Coperta single Guns N Roses Hard Skool
Coperta single Guns N Roses Hard Skool │ FOTO: Guns N Roses

Ca să fie clar de la început se simt două influenţe aici: una de punk rock şi poate şi ceva Velvet Revolver pe filieră Slash. AXL Rose se dezlănţuie cu felul clasic în care "toacă" silabele, în vreme ce solo-urile lui Slash sunt elegante şi alunecă excelent peste basul care a deschis piesa şi aş zice că i-a impus acest ritm de punk, alături de tobă cu toate acele pauze precise.

Slash alunecă puţin şi spre epoca modernă cu tonalităţi progresive de chitară spre final. Acest track este extras din sesiunile de înregistrări ale formaţiei pentru albumul din 2008, "Chinese Democracy". După o pauză de ani buni acum ascultăm două single-uri noi Guns într-un singur an, ceea ce e fabulos pentru fani. Iniţial melodia trebuia să se numească "Jackie Chan", dar titlul s-a schimbat pe parcurs.

A primit diferite leak-uri online şi chiar o versiune completă a ajuns pe web în 2019. În august am putut asculta single-ul "Absurd" de la Guns, încă o creaţie scoasă din arhivele lui "Chinese Democracy" şi datând chiar de la început de mileniu, când se numea Silkworms. Formaţia a sărbătorit recent un nou prag şi record pentru piesa "Sweet Child O' Mine" din 1998", care a depăşit miliardul de stream-uri pe Spotify în august.

În ultima vreme au apărut multiple indicii că Guns N' Roses lucrează la un nou album de studio, primul din 2008 încoace. Este şi primul din 1993 care îi include în aceeaşi componenţă a formaţiei pe Axl Rose, Slash la chitară şi basistul Duff McKagan. Se pare că grupul nu ar fi dorit să lanseze "Hard Skool" încă dar a fost forţată să o facă după ce un fan a filmat repetiţiile trupei chiar pentru această piesă şi filmarea a ajuns pe TikTok.

Se pare că "fanul" era chiar iubita lui Slash, Meegan Hodges. Rămâne de văzut şi când vom auzi o piesă complet nouă şi nu una din sesiuni trecute sau demo-uri.

Citește în continuare

Muzică nouă

Nirvana lansează 70 de piese nemaiauzite pe ediţia aniversară de 30 de ani "Nevermind"

Legendarul album Nirvana "Nevermind" împlineşte pe 24 septembrie 30 de ani la lansare, iar cu această ocazie aflăm că va debuta o ediţie aniversară a LP-ului. Membrii supravieţuitori ai trupei ne vor oferi 70 de piese şi materiale video nemaiuzite până acum.

Publicat

pe

Coperta albumului "Nevermind"
Coperta albumului "Nevermind" │ FOTO: Kirk Weddle

Nirvana a lansat albumul "Nevermind" pe 24 septembrie 1991, schimbând pe vecie istoria muzicii şi introducând grunge-ul în dicţionar. A ajuns pe locul întâi în toate topurile în doar câteva luni făcând din trupă un nume gigantic global, care avea să influenţeze artişti în următoarele decenii. Începând cu data de 12 noiembrie 2021 casele de discuri Geffen şi UMe vor sărbători cele 3 decenii de la debutul discului printr-o lansare multi-format.

Un total de 94 de track-uri audio şi video vor fi lansate, iar 70 nu au mai văzut vreodată lumina zilei. Ele se vor găsi pe o multitudine de formaturi: digital, CD, vinil. Albumul original "Nevermind" a fost remasterizat folosind casele stereo analogice de jumătate de inch de la începutul anilor '90, convertite în audio digital 24 bit la 192 kHz.

Vor fi incluse şi 4 concerte Nirvana live complete care prezintă ascensiunea trupei în zeitgeist-ul global:

  • "Live in Amsterdam, Netherlands" (filmat pe 25 noiembrie 1991 la clubul Paradiso)
  • "Live in Del Mar, California" (filmat pe 28 decembrie 1991 la Pat O'Brien Pavilion de la Del Mar Fairgrounds)
  • "Live in Melbourne, Australia for Triple J" (înregistrat pe 1 februarie, 1992 la The Palace of St Kilda)
  • "Live in Tokyo, Japan" (înregistrat la Nakano Sunplaza pe 19 februarie, 1992)

Ediţiile super deluxe vor fi disponibil pe vinil 8LP şi vinul negru de 180 de grame, plus unul nou de 7 inch. Precomenzile se pot face aici.

"Nevermind" a vândut peste 30 de milioane de de unităţi la nivel global şi a primit discul de diamant de la RIAA pentru vânzări de peste 10 milioane de discuri în SUA. De pe acest album s-au desprins single-uri ca "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are", "Lithium" şi "In Bloom". Coperta sa cu bebeluşul a devenit subiect de proces în 2021, tânărul care era pe acea copertă dând în judecată formaţia.

Citește în continuare

Muzică nouă

Guns N' Roses începe "predarea" în noul an școlar cu "Hard School"

Guns N' Roses pregătește lansarea unui nou single, intitulat "Hard School". Melodia ar fi fost denumită inițial "Jackie Chan".

Publicat

pe

Guns 'N Roses piesa noua Absurd Fenway Park 2021
Guns 'N Roses piesa noua Absurd Fenway Park 2021 │ FOTO: GNR

Noul an școlar e întâmpinat de Guns N' Roses cu o nouă piesă, compusă de trupă în perioada înregistrării albumului "Chinese Democracy" (2008). Melodia, intitulată în primă fază "Jackie Chan", nu a mai intrat în tracklist-ul de 14 piese al discului, fiind acum readusă la viață într-o altă formă, cu o nouă denumire - "Hard School".

Fragmente din această piesă au apărut de-a lungul anilor în online, în 2019 publicându-se chiar versiunea ei integrală, dar neoficială. În același an, formația în formulă reunită a inclus melodia în setlistul unui concert de la Hollywood Palladium.

O fană Guns N' Roses a dat în vileag planul trupei de a lansa "Hard School"

Potrivit unui articol recent publicat de o revistă de profil, Guns N' Roses intenționează să lanseze piesa "Hard School" cât de curând. O fotografie a unei fane cu Axl Rose, postată recent pe Twitter și publicată de Blabbermouth, anunța această lansare în mesajul ce însoțea poza:

"O fană s-a întâlnit cu Axl Rose după cel de-al doilea show în Atlantic City, de noaptea trecută. Ea a povestit că s-a întâlnit cu el în backstage și că au băut o bere împreună. L-a întrebat și de piesa "Hard School". El i-a cântat-o și i-a spus că o vor lansa în curând."

Acest tweet a fost șters, între timp, însă informația obținută de Blabbermouth rămâne o pistă valabilă. "Hard School" ar putea fi, într-adevăr, noul single Guns N' Roses, postarea fiind scoasă tocmai pentru a păstra surpriza.

În urmă cu o lună, Guns N' Roses lansa piesa "Absurd", o reinterpretare a lui "Silkworms", născută tot în sesiunile de înregistrări pentru "Chinese Democracy". Un nou album ar putea căpăta formă, mai multe declarații ale membrilor formației indicând acest lucru. În urmă cu un an, soția basistului Duff McKagan anunța că trupa lucrează la piese noi și că totul sună minunat.

"Nu pot spune multe, dar am auzit câteva bucăți și sună destul de extraordinar. Vreau să răspândesc veștile bune, dar nu și pe cele detaliate", spunea Susan Holmes McKagan în podcastului "Appetite for Distortion".

Piesele noi Guns N' Roses se lasă, momentan, așteptate, însă nimic nu e exclus. Melodiile ce n-au ajuns pe "Chinese Democracy" ar putea fi doar încălzirea.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending