Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cel mai mare dezastru din industria muzicală: incendiul de la UMG şi 500.000 de înregistrări pierdute

Pentru muzica modernă, incendiul de la Universal Studios din anul 2008 e comparabil cu ce a însemnat arderea bibliotecii din Alexandria pentru cultura şi istoria umană. Magnitudinea lui a fost minimizată de presa vremii, dar acum au ieşit la iveală pagubele reale. Se pare că în incendiu au fost pierdute 500.000 de melodii şi înregistrări master.

Publicat

pe

Incendiu UMG 2008
Incendiu UMG 2008 │ FOTO: The Sound www.thesound.co.nz

Pe lângă daunele aduse parcului de distracţii din zonă, dar şi arhivei video, a avut de suferit şi arhiva muzicală Universal Studios. The New York Times a realizat un amplu material despre această pierdere inestimabilă. Incendiul din 2008 a dus la pierderea a aproximativ 500.000 de titluri muzicale. Artiştii care şi-au pierdut înregistrările sunt nume mari precum: Nirvana, Guns N' Roses, Nine Inch Nails, Aerosmith, Iggy Pop, Soundgarden sau Sonic Youth.

Unele dintre înregistrări erau live-uri unicat şi nu mai pot fi recuperate. Artişti legendari ca B.B. King, Loretta Lynn, George Jones, Benny Goodman sau Ray Charles au avut o parte din operă făcută scrum. Motivul pentru care aflăm aceste detalii abia acum este confuzia din perioada incendiului. Pe atunci nu se ştia de cine ţine acea arhivă şi dacă era inclusă în proprietatea Universal sau nu.

Universal Studios Hollywood se ocupă cu filmele şi nu este un sediu de casă de discuri. Printr-o serie de fuziuni, achiziţii şi tranzacţii Universal tăiase legăturile cu lumea muzicii. În 2004, Universal Studios a fost cumpărat de General Electric şi a fuzionat cu NBC, devenind NBCUniversal. UMG a primit management separat, iar în 2006 ajungea sub aripa uriaşului francez Vivendi.

Când incendiul a avut loc în 2008, UMG era doar o companie care plătea chirie pe terenul deţinut de NBC Universal. Un document apărut în martie 2009 menţiona că bunurile distruse au fost 118.230 la număr, deşi Randy Aronson, cel care se ocupa de arhivă estimase că e vorba de 175.000 de proprietăţi. New York Times estimează totalul la 500.000 de titluri muzicale/piese.

Aronson ar fi auzit oficialii companiei menţionând un total de 150 de milioane de dolari, ca o valoare estimată pentru aceste opere. Printre track-urile afectate sunt albume nelansate, muzică veche ce urma să fie remasterizată, compoziţii live sau B Sides necunoscute. Focul a mistuit toate master-urile lui Buddy Holly, dar şi o bună parte din cele ale lui Chuck Berry şi acestea sunt doar 2 exemple de artişti.

Şi artişti hip-hop sau R&B au fost afectaţi de incident: Snoop Dogg, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent, Mary J. Blige, Queen Latifah, Bobby Brown şi lista continuă. UMG (Universal Music Group) rămâne o forţă în industria muzicală, fiind cea mai mare casă de discuri de pe glob. Are o cotă de piaţă dublă faţă de cel mai mare rival, Sony Music Entertainment.

Deutsche Bank estimează această firmă la o valoare de 33 de miliarde de dolari. Master-urile sunt vitale pentru industria muzicală, o industrie a copiilor copiilor după copii. Albumele remasterizate sunt preluate după casete originale şi înregistrări "vanilla". Pentru a obţine o variantă modernă şi la rezoluţie înaltă, trebuie să revii la înregistrarea master şi să o foloseşti pe aceea, pentru a îi prinde toate subtilităţile şi nu să foloseşti doar o copie a unei copii.

Un master e dincolo de conceptul de bitrate şi frecvenţe şi devine o chestiune de estetică şi fenomenologie. Înregistrarea originală conţine cea mai pură formă a actului artistic, timbrul artistului şi al instrumentelor şi ambianţa de studio. Este cea mai imediată conexiune dintre artist şi ascultător, iar orice altceva este până la urmă, în mod cinic... doar o copie.

E ca diferenţa dintre o pictură celebră şi o fotografie după acea pictură. Master-urile sunt şi mai relevante acum, pentru că avem instrumentele necesare pentru a decoda informaţie de pe înregistrarea originală, pe care nu le aveam acum 30 de ani. Albumul Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" spre exemplu a fost înregistrat în mono, dar în 2017 a fost lansat ca un box set remasterizat în stereo, pornind de la un master mono. A schimbat total sunetul şi a adăugat o nouă dimensiune muzicii Beatles.

Pierderea rămâne deci inestimabilă în mod real.

Comentează

Muzică nouă

Guns N' Roses a lansat piesa "The General", cu o chitară delicioasă

Guns N' Roses tocmai a lansat o piesă nouă, "The General", care sună teribil de mult a început de ani '90. Track-ul a debutat prin Geffen Records și este un B Side de pe single-ul în ediție limitată "Perhaps", care a sosit pe vinil de 7 inch.

Publicat

pe

Coperta Single Guns N Roses The General
Coperta Single Guns N Roses The General │ FOTO: Guns N Roses

Guns N' Roses cântase deja live în premieră acest track pe 2 noiembrie 2023, în cadrul Hollywood Bowl in Los Angeles. Melodia a fost prezentată de către solistul Axl Rose drept "o piesă care nu a mai fost interpretată și ar putea fi foarte interesantă". Ca și "Perhaps", "The General" a fost compusă în cadrul sesiunii nesfârșite "Chinese Democracy".

Imediat peste TOOL și al său "Fear Inoculum", așteptat 13 ani există "Chinese Democracy", poate albumul cu cea mai lungă așteptare din istorie. Între "The Spaghetti Incident" din 1993 și "Chinese Democracy" au trecut nu mai puțin de 15 ani.

S-a vorbit despre acest single în cadrul unor interviuri acordate de toboșarul GNR Bryan "Brain Mantia", care a scris unele dintre melodii și le-a dat numele. A colaborat cu fostul solist Skid Row Sebastian Bach la ele. În 2008, pe când acorda un interviu celor de la Rolling Stone, Sebastian a spus că Axl a descris "The General" ca "o melodie lentă, care toacă sunetele". Era considerată un soi de sequel pentru "Estranged", melodie de pe "Use Your Illussion II".

Bach spunea și că e "The General" este una dintre piesele sale preferate și una dintre cele mai metal piese pe care îl auzise pe Axl cântând-o. Mai ales că trebuia să înalțe mult vocea și să atace agresiv track-ul. Ultimii 3 ani au fost generoși cu fanii Guns N' Roses, care au avut parte de single-uri noi, precum "Hard Skool", "Absurd", "Perhaps".

Noi i-am văzut pe Axl, Slash and co pe Arena Națională în vara lui 2023, pentru 3 ore de transpirație și travaliu și o surpriză plăcută per total. Părerile despre sonorizare au fost împărțite, dar efortul nu-l ia nimeni muzicienilor.

Citește în continuare

Lifestyle

Preţ record plătit pentru ultima chitară folosită de Kurt Cobain la un concert Nirvana

Probabil aţi remarcat în aceste zile nişte sume record circulând în tabloide şi publicaţii de tot soiul. E perioada licitaţiilor Sotheby's în Londra şi Hard Rock Cafe în SUA. Ei bine, ultima chitară folosită de Kurt Cobain tocmai s-a vândut pentru 1.5 milioane de dolari.

Publicat

pe

Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023
Chitara Fender Skystang Kurt Cobain licitatie noiembrie 2023 │ FOTO: Hard Rock Cafe

Chitara lui Kurt Cobain la care a cântat artistul înainte de moartea sa în 1994 a fost vândută la licitaţie la final de noiembrie 2023. S-a vândut la un preţ de 1.5 milioane de dolari. E vorba aici despre un instrument Fender Skystang I, iar licitaţia s-a desfăşurat la un restaurant Hard Rock Cafe din Nashville, Tennessee.

Kurt a cântat pentru prima dată la acest Fender Skystang I pe 18 octombrie 1993, la Arizona State Fair Veteran's Memorial Coliseum, în timpul turneului In Utero. A păstrat-o până la reprezentaţia finală, cea de pe 1 martie 1994, la Terminal 1 din Munchen. Moartea sa avea să se petreacă pe 8 aprilie 1994, la locuinţa sa din Seattle. Cobain s-a sinucis la doar 27 de ani.

Ei bine, revenim în 2023, cu legendarul instrument ajuns în colecţia lui Mitsuru Sato, care a participat prin telefon la licitaţia ţinută la Hard Rock Cafe în Nashville. Sato este un om de afaceri japonez, care vrea să deschidă o cafenea cu un muzeu cae expune alte instrumente muzicale celebre. Va da chiar şansa unor clienţi să interacţioneze cu ele, dorind să "ducă rock-ul şi la generaţiile viitoare".

O parte din veniturile generate de această licitaţie merg spre Kicking the Stigma, o iniţiativă legată de sănătate mentală. Odată cu această licitaţie, Skystang I a intrat în top 10 cele mai scumpe chitare vândute în istorie. Până acum Fender-ul pentru stângaci fusese deţinut de către fratele mai mare al lui Kurt, Chad şi vine cu cureaua sa originală şi cu corzile originale.

La aceeaşi licitaţie din noiembrie 2023 s-a vândut şi chitara psihedelică a lui Eric Clapton, The Fool, pentru 1.27 milioane de dolari. O pereche de jeanşi purtaţi de Cobain în videoclipul "Heart Shaped Box" au ajuns la un fan de asemenea, care a cheltuit 412.750 de dolari.

Citește în continuare

Industria muzicala

Foștii membri Nirvana s-au reunit pentru o discuție despre albumul "In Utero" - VIDEO

Krist Novoselic, Dave Grohl și producătorul Steve Albini au stat la povești cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lansarea "In Utero", cel de-al treilea și ultim album al trupei Nirvana. Totul s-a desfășurat în cadrul podcastului Conan O’Brien Needs a Friend. Detalii și video în articol.

Publicat

pe

Krist Novoselic, Dave Grohl și Steve Albini la podcastul Conan O'Brien Needs a Friend
Krist Novoselic, Dave Grohl și Steve Albini la podcastul Conan O'Brien Needs a Friend │ FOTO: captură YouTube / Team Coco

Novoselic, Grohl și Albini au vorbit pe larg despre procesul de înregistrare a albumului "In Utero", eventuale comparații cu anteriorul disc, "Nevermind", dar și despre reacția casei de discuri cu privire la "In Utero". Au menționat profunzimile versurilor scrise de regretatul Kurt Cobain și au povestit despre farsele pe care le-au făcut unor artiști ca Gene Simmons, Evan Dando și Eddie Vedder.

Într-un clip teaser lansat înaintea episodului complet de podcast, cei trei au vorbit și despre ascensiunea amețitoare a trupei după lansarea albumul "Nevermind" și despre felul în care au navigat un astfel de succes internațional.

Pe 27 octombrie va avea loc lansarea unei ediții deluxe a albumului "In Utero", care conține 53 de piese nelansate, inclusiv două concerte complete din era "In Utero": o reprezentație din 1993 la Los Angeles și ultimul lor concert în Seattle, din 1994.

Ediția aniversară va fi disponibilă într-o gamă variată - CD, vinil, box set. Set-urile Super Deluxe Edition se laudă și cu un panou acrilic detașabil cu imaginea emblematică a albumului, o carte de 48 de pagini cu fotografii nelansate până acum, un fanzin de 20 de pagini, o litografie a afișului turneului din Los Angeles realizată de artistul Coop, trei pliante pentru concerte și două bucăți din biletele concertelor din Los Angeles și Seattle.

Citește în continuare

Trending