Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Rammstein a lansat albumul "Rammstein", primul său LP după 10 ani

Rammstein a lansat primul album după un deceniu, sub numele de "Rammstein". Legenda industrial metal a prezentat publicului 11 piese noi, realizate împreună cu producătorul din Berlin Olsen Involtini.

Publicat

pe

Coperta album Rammstein Rammstein 2019
Coperta album Rammstein Rammstein 2019 │ FOTO: Rammstein

Au trecut 10 ani de la LP-ul "Liebe Ist fur Alle Da", iar artiştii germani au rămas la fel de îndrăzneţi şi gata de experimente. Colaborarea cu producătorul Olsen Involtini nu este o coincidenţă, acesta ocupându-se de aranjamentele orchestrale pentru albumele "Mutter"(2001) şi "Reise, Reise" (2004). În plus, acelaşi Olsen este coleg de trupă cu chitaristul Rammstein Richard Kruspe în cadrul proiectului său secundar, Emigrate.

Pe noul său disc, Rammstein nu se fereşte de temele politice, de versuri ridicole, dar şi de foarte multe sample-uri de sintetizator. Chitara pare a fi fost lăsată pe plan secund, iar Flake, omul de la clape a primit mai multă libertate. Rockerii din Berlin încep albumul cu "Deutschland", primul single de pe LP de altfel, care a avut un videoclip controversat.

Clipul a prezentat tot ce e în neregulă cu lumea modernă şi toate păcatele Germaniei din istorie. "Radio" este o piesă în care Rammstein dedică o odă unui mediu ce pare de mult apus. "Auslander" este o mostră de exhibiţionism, în care Till şi compania fac propuneri indecente doamnelor în mai multe limbi. "Sex" este o piesă surprinzător de cuminte pentru numele său, cel puţin la nivel de instrumental.

Sunt momente care amintesc de "Mutter", precum începutul piesei "Puppe", care îi lasă libertatea vocală lui Till de a cânta cu disperare despre o marionetă şi o prostituată, care îi este soră. "Diamant" este o baladă aproape complet acustică, plină de jale şi regret. De abia pe ultimul track, "Hallomann" formaţia pare a îşi regăsi un pic din suflul vechi, asta prin solo-uri succesive de sintetizatoare frenetice şi riff-uri de chitară.

Întregul LP "Rammstein" poate fi parcurs în 45 de minute şi se află pe marile reţele de streaming. Până acum au primit videoclipuri piesele "Radio" şi "Deutschland", dar acestea cu siguranţă nu vor fi ultimele melodii ilustrate vizual. Rammstein nu are vreun material de umplutură pe noul său disc şi e clar că se distrează în continuare în studio şi pe scenă.

E şi o oarecare nepăsare minimalistă aici, dacă privim numai coperta cu un banal chibrit sau cât de simple sunt piesele odată disecate. "Rammstein" este albumul cu numărul 7 pentru acest grup, activ în aceeaşi componenţă din 1994 şi până azi. În multe moduri acest material discografic este un cântec de lebădă, dar şi o revenire pentru nemţi, care se pregătesc de câţiva ani de turneu global.

Comentează

Industria muzicala

Trupa Rammstein a fost dată în judecată pentru plagiat; Despre ce piesă e vorba

Formaţia Rammstein are din nou probleme legale şi de această dată nu e vorba doar despre solistul Till Lindemann. Întreaga trupă a fost dată în judecată pentru o parte din piesa "Deutschland". Avem detalii despre cazul legal mai jos.

Publicat

pe

Rammstein in concert la Rock The City pe 28 iulie 2013

Rammstein se pregăteşte să fie dată în judecată de formaţia franceză Ninja Cyborg, care afirmă că hitul din 2019 al nemţilor, "Deutschland" e un plagiat pentru piesa "The Sunny Road". Francezii au intentat procesul la Curtea de Apeluri din Paris după ce au încercat să pornească o acţiune legală şi în 2021, dar ea a fost respinsă.

Expertul în muzică şi legislaţie muzicală Richard Dubugnon afirma că Rammstein a împrumutat riff-ul şi alte elemente melodice din "The Sunny Road". Scrie că el consideră că "sunt prea multe asemănări" între piese, ceea ce îl face să creadă că e plagiat fără îndoială. Fanii Rammstein au reacţionat, afirmând că există o posbilitate ca Ninja Cyborg să fi furat riff-ul, dar nu se poate deoarece piesa lor a apărut cu un an înainte.

Marc Botte de la Ninja Cyborg a declarat pentru publicaţia Le Nouvel Obs că el a creat acel riff şi că nu ascultă Rammstein, deci nu avea cum să se inspire de la formaţia germană. Oficial Rammstein nu a răspuns încă la acuzaţii şi mai avem de aşteptat până să vedem un verdict. Cazul va fi audiat la Camera de Proprietăţi Intelectuale din Paris în septembrie.

Till Lindemann a avut propriile probleme cu legea, după ce a fost investigat de poliţia germană, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi drogarea unor fane. Investigaţia s-a deschis în iunie, după ce câteva femei au depus plângere, afirmând că solistul le-a drogat şi le-a "recrutat" pentru activităţi sexuale după concert.

Lindemann a negat tot şi avocaţii au adăugat că totul era neadevărat. Ulterior în august poliţia a oprit investigaţia din lipsă de dovezi.

Citește în continuare

Trending