Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2019 Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019Poze concert Deep Purple la Cluj-Napoca - 2019 Laura Bretan intervievată de InfoMusic pe 3 decembrie 2019Cu gândul la 2020, Laura Bretan vorbește despre majorat, viitorul album și un turneu extins INFO CONCERT:
Electric Castle Festival 2020
INFO CONCERT:
Summer Well 2020
INFO CONCERT:
Avishai Cohen
INFO CONCERT:
Celine Dion

Bruce Dickinson, solistul Iron Maiden devine cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo

Bruce Dickinson a mai adăugat o distincţie pe lunga sa listă de realizări, devenind cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo. Solistul Iron Maiden a fost distins astfel în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 aprilie la primăria capitalei Bosniei.
Scream for Me Sarajevo concert Bruce Dickinson poster

Scream for Me Sarajevo concert Bruce Dickinson poster

Bruce Dickinson a intrat în analele istoriei prin faptul că a concertat în oraşul Sarajevo, în vreme ce se afla sub asediu în 1994. Avioane de luptă treceau deasupra oraşului, care era intens bombardat, dar solistul a riscat pentru a face o declaraţie puternică de susţinere şi independenţă în regiune. Primarul actual al oraşului, Abdulah Skaka i-a înmânat distincţia lui Bruce în clădirea primăriei care a fost grav afectată de bombardamente, dar complet refacută.

Primarul a avut următoarele de spus:

Sosirea domnului Dickinson în Sarajevo în 1994 a fost unul dintre acele momente care ne-au făcut să ne dăm seama că vom supravieţui, că oraşul va supravieţui şi că Bosnia-Herzegovina va supravieţui.

6 aprilie a fost de alfel şi Ziua Sarajevo, marcând momentul din 1945 când oraşul a fost eliberat în Al Doilea Război Mondial. În acelaşi timp a marcat şi începutul asediului din războiul sârbo-bosniac început în 1992. Acesta s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi a dus la implicarea forţelor ONU pentru a opri escaladarea violenţelor.

Dickinson a fost condus prin centrul istoric al oraşului, unde a salutat publicul şi a semnat autografe. Bruce a cântat în Sarajevo în 1994 cu trupa Skunkworks, în timpul unui război care a durat 3 ani şi jumătate. Acest eveniment muzical a fost transformat într-un documentar numit "Scream for Me Sarajevo", care a ajuns în cinematografe în 2018.

Conform documentarului, invitaţia de a concerta în oraşul asediat a venit de la maiorul Martin Morris, un membru al forţelor de menţinere a păcii ONU care se afla în Sarajevo. Ideea a fost de a oferi adolescenţilor din localitate o modalitate de divertisment şi de a uita de conflictul care îi apăsa de câţiva ani. Concertul a intrat în istorie, alături de cel al lui David Hasselhoff la căderea Zidului Berlinului din 1989.

Citește mai multe despre Bruce Dickinson
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Ascultă prima piesă postumă a lui Avicii, "SOS", colaborare cu Aloe Blacc - AUDIO

Avicii, unul dintre cei mai apreciaţi DJ de pe glob ne-a părăsit în urmă cu un an, atunci când s-a...

Închide