Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Roxen (2019)Eurovision 2020: Ascultă cele 5 piese propuse pentru a reprezenta România INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Mariza
INFO CONCERT:
Electric Castle Festival 2020
Roxen (2019)Roxen va reprezenta România la Eurovision 2020 - Află-i povestea! INFO CONCERT:
Summer Well 2020

Artiștii Universal Music generează milioane de euro pe zi doar din streaming; Ce se ascultă în România?

Streamingul este viitorul și nu o spunem noi, o spun cifrele. Universal Music Group încasează aprox. 8,19 milioane de euro pe zi doar din streaming, grație unor artiști din tânăra, dar și din vechea generație. Află ce artiști, melodii și albume din repertoriul UMG s-au ascultat cu precădere în România în primele 3 luni ale anului.
Universal Music Group

Universal Music Group

Veniturile din muzica înregistrată ale Universal Music Group au crescut în primele trei luni ale anului 2019 cu 19,2% față de perioada similară a anului trecut. Încasările pe primul trimestru s-au ridicat la 1,208 miliarde de euro, din care 737 de milioane de euro au fost generate doar de componenta de streaming, relatează conglomeratul media francez Vivendi.

Streaming-ul generează mai mult de jumătate din încasările obținute din muzica înregistrată

Anul acesta, streaming-ul a devenit principala sursă de venit din componenta muzicii înregistrate a Universal Music. Dacă în primul trimestru al anului trecut veniturile din streaming se ridicau la 56,8% din totalul încasărilor, anul acesta procentul a crescut la 61%.

Label-urile de sub umbrela Universal acumulează venituri de aproximativ 8,19 milioane de euro în medie pe zi doar din servicii ca Spotify, Apple Music, Amazon Music și YouTube. Capitol, Decca, EMI, Polidor, Republic Records, Virgin EMI Records, Island Records sunt doar câteva dintre brandurile deținute de UMG.

Care sunt încasările totale ale Universal Music Group

Încasările totale pe primul trimestru ale Universal Music Group - obținute din muzica înregistrată, drepturi de autor, etc. - se ridică la 1,502 miliarde de euro. Creșterea, comparativ cu perioada similară a anului trecut, este de 18,8%.  În 2018, veniturile anuale totale au urcat la 6,023 miliarde de euro, cu 10% mai mult față de 2017.

Artiștii și proiectele care generează cele mai mari vânzări

Artiștii care generează cele mai mari încasări sunt în ordinea sumelor generate:

 1. Ariana Grande
 2. "A Star Is Born" (soundtrack)
 3. Back Number (trupă japoneză de power-rock)
 4. Queen
 5. Billie Eilish

Faptul că Ariana Grande este artista cu cele mai mari venituri din streaming nu este tocmai o surpriză, devreme ce artista a depășit recent un record al trupei Beatles de acum 55 de ani. Nu ne miră nici faptul că soundtrack-ul filmului "A Star Is Born" e în acest clasament, la fel cum nici Queen nu avea cum să lipsească, dacă ne amintim de succesul filmului "Bohemian Rhapsody".

Billie Eilish este considerată cea mai promițătoare artistă a tinerei generații, iar cifrele o confirmă, așa încât surpriza topului este Back Number, o trupă japoneză de pop-rock de care publicul internațional nici nu a auzit încă. Și spunem încă, pentru că cel mai probabil își va face intrarea și pe piața internațională. BTS și BLACKPINK au făcut-o deja, așa încât nu va mai dura mult până când vom învăța japoneză fredondând hiturile formației Back Number. Trupa și-a început activitatea în 2004 și are șase albume de studio și o compilație de hituri - "Encore" (2016) - ce a staționat două săptămâni la rând pe prima poziție în topul Billboard Japan Hot Album.

Cei mai ascultați artiști Universal Music în România

Ariana Grande, Eminem și Lady Gaga sunt în prezent cei mai ascultați artiști UMG în România. Vă prezentăm în exclusivitate TOP 10 artiști internaționali din repertoriul Universal Music ascultați de utilizatorii din România prin streaming digital în primul trimestru din 2019:

 1. Ariana Grande
 2. Eminem
 3. Lady Gaga
 4. Luis Fonsi
 5. Imagine Dragons
 6. DJ Snake
 7. Billie Eilish
 8. Post Malone
 9. Dr. Dre
 10. Rihanna

Cele mai ascultate melodii internaționale din repertoriul UMG în primele trei luni din 2019 prin streaming în România

 1. DJ Snake - "Taki Taki"
 2. Ariana Grande - "7 rings"
 3. Dr. Dre - "The Next Episode"
 4. Luis Fonsi - "Despacito"
 5. Lady Gaga - "Shallow"
 6. Halsey - "Without Me"
 7. Maroon 5 - "Girls Like You"
 8. Imagine Dragons - "Believer"
 9. Marshmello - "Happier"
 10. Ariana Grande - "break up with your girlfriend, i'm bored"

Cele mai ascultate albume internaționale din repertoriul UMG în primele trei luni din 2019 prin streaming în România

 1. Luis Fonsi - "VIDA"
 2. Ariana Grande - "thank u, next"
 3. Lady Gaga - "A Star Is Born O.S.T."
 4. Dr. Dre - "2001"
 5. Imagine Dragons - "Evolve"
 6. Billie Eilish - "don't smile at me"
 7. Maroon 5 - "Red Pill Blues"
 8. Billie Eilish - "WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?"
 9. XXXTENTACION - "?"
 10. Drake - "Scorpion"

Universal Music operează direct în Romania începând din 2006, fiind singura casă de discuri majoră cu subsidiară la noi în țară. Principalii concurenți sunt Sony Music, licențiat în România de Media Services, și Warner Music Group - reprezentată de Roton Music. În 2015, Universal Music a achiziționat labelul local MediaPro Music.

U2, Maroon 5, The Weeknd, Nirvana, Frank Sinatra, Elton John, The Beatles, Queen, ABBA, Metallica, Eminem, Lady Gaga, Rolling Stones, Madonna, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Sam Smith, Kate Perry, Lana Del Rey, J Balvin, Selena Gomez, Nicki Minaj și Imagine Dragons sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute nume din repertoriul UMG.

Compania Universal Music Group a fost evaluată în ianuarie 2019 de Deutsche Bank la 29 miliarde de euro, ca o lună mai târziu, JPMorgan să emită o estimare gigantică - 44 miliarde de euro. Suma reprezintă de 48,8 ori valoarea anuală EBITA (profitul înainte de dobânzi, taxe și amortizări).

Ce lansări pregătește Universal Music în 2019

Universal Music are și alte surprize în "tolbă". În 2019 vor lansa albume Rammstein, Rolling Stones (Compilație de hituri), Sting și Avicii (albumul postum). În lista proiectelor cu mare potențial de a genera venituri se regăsesc și soundtrack-urile filmelor "Alladin" și "Lion King".

Citește mai multe despre Ariana GrandeBack NumberBillie EilishQueen
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Aretha Franklin primește post-mortem premiul Pulitzer pentru întreaga carieră

Legendara cântăreață americană Aretha Franklin a primit o distincție specială din partea Pulitzer pentru întreagă sa carieră. După peste 50...

Închide