Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Sebastian Bach - Poza pentru Kicking & ScreamingMuzicienii îl numesc pe CEO-ul Spotify "un idiot lacom" Paul McCartneyPaul McCartney a dat în judecată The Beatles pentru a salva muzica trupei Elissa, cântăreață libaneză a cărei casă a fost distrusă de explozia din BeirutExplozia din Beirut declanșează reacții puternice printre artiști: "Nu-mi pot stăpâni furia" Neil Young live în Ziggodome Amsterdam, 2019Neil Young îl dă în judecată pe Donald Trump Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019Deep Purple nu are de gând să iasă prea curând la pensie Adrian Despot: "Vița de Vie - În corzi e cea mai bună producție a unui concert live în România"

MySpace a pierdut 50 de milioane de melodii postate de 14 milioane de artişti

MySpace, "Facebook"-ul dinainte de Facebook am putea spune, avea un atuu neegalat nici astăzi de lider. Era o platformă pe care artiştii se puteau afirma şi puteau posta melodii şi creaţii personale. Ei bine, cuiul final din coşciugiul reţelei de socializare a fost bătut în această săptămână, când MySpace a recunoscut că a pierdut 50 de milioane de melodii postate pe reţeaua sa.
Myspace a pierdut 15 milioane de melodii 2019

Myspace a pierdut 15 milioane de melodii 2019

Peste 14 milioane de artişti sunt afectaţi de această gafă gigantică. Totul a fost provocat de o clasică "migrare de servere". Cândva MySpace era un gigant, cel mai mare site din lume şi cea mai populară reţea de socializare. Atrăgea chiar mai mulţi vizitatori decât Google. În 2005, reţeaua a fost cumpărată de Newscorp pentru 580 de milioane de dolari şi a explodat ca popularitate.

Facebook a înlocuit totuşi MySpace destul de rapid, iar compania a intrat în declin, ajungând să fie vândută pentru doar 35 de milioane de dolari în 2011. Iată declaraţia oficială a companiei cu privire la melodiile pierdute:

"Ca urmare a unui proiect de migrare de server, orice fotografie, video sau fişier audio urcat în reţea cu mai bine de 3 ani în urmă nu mai este disponibil pe sau prin MySpace. Ne cerem scuze pentru incovenienţe şi vă sugerăm să vă păstraţi copiile backup. Dacă doriţi mai multe informaţii, recomandăm să contactaţi un Data Protection Officer al nostru."

Lucrurile începeau să arate rău încă din 2018, când muzica de pe MySpace a început să nu mai fie disponibilă. Compania anunţa că are probleme în a afişa conţinutul mai vechi de 3 ani. Promitea să rezolve problema, dar iată că a fost mult mai grav decât se aştepta toată lumea.

Unul dintre fondatorii Kickstarter se declară totuşi neîncrezător, afirmând că nu crede în incidentul MySpace. El crede că mai degrabă compania nu vrea să plătească milioane de dolari pentru a migra şi găzdui 50 de milioane de MP3-uri. Practic, oricine a postat o melodie pe MySpace între 2003 şi 2015 şi-a pierdut pe veci opera, dacă nu o are salvată pe undeva. În 2011 se încerca un reboot al platformei, care nu a prins la public, iar afacerea a fost vândută spre Time Inc în 2016.

De atunci, MySpace se află într-un soi de stare comatoasă. Mulţi dintre artişti au migrat pe Soundcloud de ani buni, dar Reddit-ul este acum plin de artişti mai mici şi mai mari care au pierdut munca de o viaţă, din cauza acestui incident. În perioada sa de vârf în 2006, MySpace avea 100 de milioane de utilizatori, majoritatea adolescenţi.

Văzând această situaţie nu putem să nu ne gândim ce se va întâmpla cu Facebook sau YouTube dacă vor ajunge ipotetic într-o situaţie similară. Pe de altă parte, MySpace vine dintr-o eră când cloud-ul nu era atât de răspândit ca acum, deci companiile moderne sunt ceva mai înţelepte în privința procedurilor de backup... sperăm.

Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Slipknot se desparte de percuţionistul Chris Fehn, după 20 de ani de colaborare

Slipknot a avut o săptămână tumultumoasă, după ce grupul a fost dat în judecată de unul dintre membrii săi. E...

Închide