Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

"Bohemian Rhapsody" este cea mai ascultată piesă rock a secolului

”Bohemian Rhapsody”, legendara baladă a formației Queen, a devenit cea mai ascultată piesă rock a secolului XX. Melodia denumește și apreciata peliculă biografică a trupei, recent nominalizată la Globurile de Aur.

Publicat

pe

Freddie Mercury
Freddie Mercury

Promovarea coloanei sonore a filmului ”Bohemian Rhapsody” pe toate platformele digitale și lansarea unor programe experimentale, ce au adus în atenția publicului muzica formației Queen, au făcut ca legendara baladă să devină cea mai ascultată piesă rock a secolului XX. ”Bohemian Rhapsody” a atins de curând performanța de a fi ascultată de peste 1,6 miliarde de ori pe principalele platforme de streaming.

Bohemian Rhapsody” este una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul Queen, fiind considerată una dintre cele mai importante melodii scrise vreodată. Melodia a fost lansată în 1975, regăsindu-se pe albumul ”A Night At The Opera”.

În 2004, piesa a fost introdusă în Grammy Hall of Fame, iar performanța vocală a lui Freddie Mercury e recunoscută de către cititorii revistei Rolling Stone drept cea mai bună din istoria muzicii rock.

„Este una dintre cele mai frumoase piese scrise vreodată de către una dintre cele mai mari formații din lume. Suntem mândri să reprezentăm Queen și încântați să observăm că piesa are puterea de a inspira noile generații de fani, chiar și la patru decenii după lansarea sa. Felicitările mele trupei Queen și lui Jim Beach (managerul Queen) pentru reușita incredibilă, ce va sta acum drept testament al trupei Queen.” – Sir Lucian Grainge, director și CEO al Universal Music.

Piesa ”Bohemian Rhapsody” a fost lansata ca single pe 31 octombrie 1975 și a fost primul material semnat Queen care a ajuns în Top 10 în Statele Unite, în vreme ce în Marea Britanie a stat pe prima poziție timp de nouă săptămâni, un record la acele vremuri.

Rami Malek, actorul american care l-a portretizat pe Freddie Mercury în lungmetrajul biografic "Bohemian Rhapsody", a fost nominalizat de curând la Globurile de Aur 2019, o reușită ce încununează succesul deja notabil al peliculei. Declarat de curând cel mai vândut film biografic al unui cântăreț, "Bohemian Rhapsody" se regăsește și ea în lista nominalizărilor acestei prestigioase gale, pelicula intrând în cursa pentru Globul de Aur oferit pentru ”Cea mai bună dramă”.

Rami Malek va concura în categoria ”Cel mai bun actor într-o dramă” cu Bradley Cooper (”A Star Is Born”), Willem Dafoe (”At Eternity’s Gate”), Lucas Hedges (”Boy Erased”) și John David Washington (”BlacKkKlansman”). Pelicula ”Bohemian Rhapsody” are și ea contracandidați puternici, în categoria ”Cea mai bună dramă” fiind nominalizate și filmele ”A Star Is Born”, ”Black Panther”, ”BlacKkKlansman” și ”If Beale Street Could Talk”.

Industria muzicala

Catalogul muzical al trupei Queen a fost cumpărat cu un miliard de lire

Catalogul muzical Queen, dar și alte drepturi au fost achiziționate de Sony Music pentru un miliard de lire sterline (aproximativ 1,27 miliarde de dolari). Afacerea nu a fost lipsită de complicații, despre care te invităm să citești mai multe în articol.

Publicat

pe

Queen - videoclip "Under Pressure"
Queen - videoclip "Under Pressure" │ FOTO: captură YouTube / Queen Official

Catalogul muzical al trupei Queen este printre cele mai valoroase ale erei rock-ului - cu piese emblematice și extrem de profitabile precum "Bohemian Rhapsody", "Another One Bites the Dust", "Radio Ga Ga", "Somebody to Love", "We Will Rock You" sau "We Are the Champions". Nu este de mirare că a fost cumpărat la un preț exorbitant, reprezentând cea mai scumpă achiziție de până acum în ceea ce privește portofoliile muzicale ale artiștilor celebri.

Potrivit Variety, Sony Music a reușit să obțină drepturile asupra muzicii Queen pentru un miliard de lire. A mai existat un competitor pentru această licitație, însă s-a oprit la suma de 900 de milioane de dolari. Condițiile acestui contract sunt puțin complicate. Pe de o parte, veniturile venite din concertele live vor merge către membrii fondatori - Brian May și Roger Taylor - care sunt încă activi pe scenă, alături de solistul Adam Lambert.

Pe de altă parte, drepturile asupra muzicii înregistrate de Queen din SUA și Canada au fost achiziționate de Disney prin anii 2000, după ce un contract inițial de 10 milioane de dolari fusese încheiat în 1991. Aceste drepturi vor rămâne definitiv la Disney, deși unele venituri ale membrilor trupei, venite din aceste drepturi, vor merge către Sony odată ce noul acord se va încheia.

Între timp, Universal Music va continua să fie distribuitorul Queen la nivel mondial în următorii câțiva ani, până la expirarea contractului său existent cu trupa. Apoi, acordul de distribuire a grupului va ajunge la Sony în toate teritoriile, în afară de SUA și Canada.

Pe lângă bogatul și profitabilul catalog muzical, Sony a obținut și drepturile de imagine ale trupei. Asta înseamnă că cerul este limita și oportunitățile creative pot veni cu nemiluita, de la spectacole cu holograme, la musical-uri sau pelicule cinematografice.

Citește în continuare

Trending