Urmărește-ne în Social Media

Muzică și film

"Bohemian Rhapsody" devine cel mai vândut film biografic al unui cântăreț - VEZI CIFRE

Lungmetrajul "Bohemian Rhapsody", dedicat cântărețului Freddy Mercury, a atins locurile fruntașe în topurile de specialitate și a devenit cel mai vândut film biografic al unui cântăreț.

Publicat

pe

Rami Malek în Bohemian Rhapsody
Rami Malek în Bohemian Rhapsody │ FOTO: IMDb www.imdb.com

"Bohemian Rhapsody" ocupă primul loc în topurile americane dedicate filmelor biografice muzicale. Lungmetrajul ce are în prim plan activitatea trupei Queen și viața solistului Freddy Mercury a surclasat ocupantului acestei poziții fruntașe, "Straight Outta Compton" (2015), cu vânzări ce depășesc 3 milioane de bilete.

Filmul a avut o ascensiune impresionantă în primele trei săptămâni de la lansare, ocupând locul 5 în cinematografele americane, adunând un total de 164,3 milioane de dolari.

"Bohemian Rhapsody" rămâne în aceeași poziție fruntașă și în topurile internaționale, însumând un total de peste 500 de milioane de dolari. Pe locul al doilea se clasează "Straight Outta Compton", cu 202 milioane de dolari și al treilea la rând este filmul "Walk the Line" (filmul biografic al lui Johnny Cash) cu 186 milioane de dolari.

Pelicula s-a bucurat de succes și în România, unde până pe 2 decembrie fusese văzută de 296.720 de spectatori, generând încasări de peste 1,5 milioane de dolari. Momentan, "Bohemian Rhapsody" ocupă locul al cincilea în Box Office România, după ce a fost Number One în prima săptămână de la lansare.

În același timp cu succesul filmului, și muzica trupei Queen a urcat în topuri. Piesa care dă titlul filmului a reintrat în topul Billboard 100. Coloana sonoră a filmului s-a bucurat de același succes, ocupând cele mai bune poziții din ultimii 38 de ani. Soundtrack-ul, care include piese nelansate din cadrul concertului Live Aid, s-a poziționat pe locul al treilea în clasament.

RECOMANDARE: Ascultă "Bohemian Rhapsody" în interpretarea a 28 de tromboniști - VIDEO

"Bohemian Rhapsody" este un film-tribut adus lui Freddie Mercury și trupei legendare Queen. Filmul se concentrează pe povestea lui Farrokh Bulsara, un tânăr născut în Tanzania care s-a stabilit la Londra la o vârstă fragedă. Farrokh devine Freddie și își întâlnește partenerii de trupă cu care a scris istorie în muzica rock: Brian May, Roger Taylor și, mai târziu, John Deacon. Pelicula urmărește ascensiunea trupei prin hiturile și concertele impresionante, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului "Live Aid" din 1985.

Filmul poartă semnătura regizorală a lui Bryan Singer, iar în rolul lui Freddie Mercury îl putem vedea pe actorul Rami Malek. Scenariul a fost scris de Anthony McCarten, iar filmul a fost produs de Graham King și fostul manager al trupei, Jim Beach.

Brian May și Roger Taylor au fost consultanți pe partea creativă, echipa unindu-și forțele cu foștii membri ai trupei Queen pentru a construi povestea cât mai aproape de adevăr.

La acest proiect s-a lucrat mai mulți ani și a trecut prin mai multe schimbări. Filmul acoperă ascensiunea Queen din anii '70 și până la concertul Live Aid din 1985, care a intrat în istorie. Au existat multe discuții pe tema poveștii: foștii colegi ai lui Freddie Mercury au hotărât să nu pună accent pe latura petrecăreață a acestuia sau perioada de suferință cauzată de virusul HIV.

Comentează

Industria muzicala

Catalogul muzical al trupei Queen a fost cumpărat cu un miliard de lire

Catalogul muzical Queen, dar și alte drepturi au fost achiziționate de Sony Music pentru un miliard de lire sterline (aproximativ 1,27 miliarde de dolari). Afacerea nu a fost lipsită de complicații, despre care te invităm să citești mai multe în articol.

Publicat

pe

Queen - videoclip "Under Pressure"
Queen - videoclip "Under Pressure" │ FOTO: captură YouTube / Queen Official

Catalogul muzical al trupei Queen este printre cele mai valoroase ale erei rock-ului - cu piese emblematice și extrem de profitabile precum "Bohemian Rhapsody", "Another One Bites the Dust", "Radio Ga Ga", "Somebody to Love", "We Will Rock You" sau "We Are the Champions". Nu este de mirare că a fost cumpărat la un preț exorbitant, reprezentând cea mai scumpă achiziție de până acum în ceea ce privește portofoliile muzicale ale artiștilor celebri.

Potrivit Variety, Sony Music a reușit să obțină drepturile asupra muzicii Queen pentru un miliard de lire. A mai existat un competitor pentru această licitație, însă s-a oprit la suma de 900 de milioane de dolari. Condițiile acestui contract sunt puțin complicate. Pe de o parte, veniturile venite din concertele live vor merge către membrii fondatori - Brian May și Roger Taylor - care sunt încă activi pe scenă, alături de solistul Adam Lambert.

Pe de altă parte, drepturile asupra muzicii înregistrate de Queen din SUA și Canada au fost achiziționate de Disney prin anii 2000, după ce un contract inițial de 10 milioane de dolari fusese încheiat în 1991. Aceste drepturi vor rămâne definitiv la Disney, deși unele venituri ale membrilor trupei, venite din aceste drepturi, vor merge către Sony odată ce noul acord se va încheia.

Între timp, Universal Music va continua să fie distribuitorul Queen la nivel mondial în următorii câțiva ani, până la expirarea contractului său existent cu trupa. Apoi, acordul de distribuire a grupului va ajunge la Sony în toate teritoriile, în afară de SUA și Canada.

Pe lângă bogatul și profitabilul catalog muzical, Sony a obținut și drepturile de imagine ale trupei. Asta înseamnă că cerul este limita și oportunitățile creative pot veni cu nemiluita, de la spectacole cu holograme, la musical-uri sau pelicule cinematografice.

Citește în continuare

Trending