Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Tarja Turunen - Together at HomeTarja Turunen ne cântă de acasă - VIDEO (Together at Home) INFO CONCERT:
David Garrett
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Celine Dion
INFO CONCERT:
Slipknot
INFO CONCERT:
Il Volo

Grasu XXL câștigă a doua ediție Red Bull Music SoundClash din România

Cea de-a doua ediție Red Bull Music SoundClash din România a pus față în față fanii muzicii pop și cei ai muzicii hip hop. Loredana și Grasu XXL s-au avântat în bătălie fără nicio teamă, publicul savurând dueluri verbale și replici tăioase zvârlite de la o scenă la alta. Indiferent de partea cui au intrat în Sala Polivalentă, spectatorii au strigat pentru cel mai bun până au răgușit.

Concert - Red Bull Music SoundClash: Grasu XXL și Loredana la Sala Polivalenta pe 21 noiembrie 2018 (foto: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro)

THE WARM UP

Cea de-a doua ediție a Red Bull Music SoundClash a început cu un warm-up asigurat de veteranul Dj Undoo. MC Adrian Despot și-a făcut intrarea într-o sală ușor amorțită de vremea neprietenoasă și a dat startul oficial al competiției.

Pentru a fi clar de la început care sunt taberele, cei doi artiști au cântat câte trei melodii din repertoriul propriu. Grasu XXL a deschis filosofic cu piesa „Drumul spre succes”, o radiografie a industriei muzicale actuale. Pe scena opusă, fanfara Loredanei și-a făcut intrarea ca la carte, o solemnă desfășurare de forțe: atac armat cu 12 instrumentiști. O Loredana sclipitoare (și nu doar de la paiete) a rupt ritmul într-o explozie de energie cu ”ZigZagga”, urmată de „Cârciumă de la Drum”, cântec de petrecere îndrăgit de multe dintre marile voci lăutărești ale României și „O fată singură-n noapte”, unde vocea ei catifelată și basul, „prea blând și prea dur”, i-a purtat departe pe cei prezenți.

THE COVER

La The Cover, prima rundă a războiului interstelar, DJ Undoo a lansat în eter evergreen-ul lui Bob Dylan, „Knocking On Heaven’s Door”. Grasu XXL a preluat tema păstrând linia melodică, dar introducând propriile versuri, în română: „Simt că totul s-a schimbat / Nimic mai adevărat... Ăsta e strigătul meu libertate, iar muzica e noua limbă”. Loredana a făcut, în replică, un „Knocking On Heaven’s Door” old school, un moment cu profunzime și intensitate emoțională.

THE TAKE OVER

În cea de-a treia etapă a competiției, timp de patru piese, cei doi au făcut un ping-pong muzical în care și-au furat unul altuia ritmul și versurile de sub picioare. Refrenele remixate ale Loredanei, combinate cu versurile autentice ale lui Grasu XXL au dat un gust fresh poveștii muzicale. De la țigănească și latino până la ritmurile „Gettin’ jiggy wit it”, Loredana a dus-o pe „Maria-Ioana” pe culmi necunoscute și, se pare că, asta a fost rețeta prin care se poate câștiga runda „The Take Over”, în aplauzele furibunde ale naționalei de handbal a României, în frunte cu Cristina Neagu.

Cristina Neagu la Red Bull Music SoundClash România 2018

Cristina Neagu la Red Bull Music SoundClash România 2018 (Foto: Attila Szabó)

THE CLASH

În etapa The Clash, Loredana și Grasu XXL au avut de abordat trei stiluri muzicale: jazz, muzică simfonică, rock. DJ Undoo a început cu jazz-ul, prilej servit pentru Grasu XXL să o invite pe AMI pe scenă, pentru a relua live inedita lor colaborare, „Deja Vu”, o piesă despre emoții mixte, despre dragoste și ură în același timp. Pe scena de la stânga lui Despot, Loredana a adus un program de cabaret: franjuri, swing, antren.

A urmat muzica simfonică, unde Grasu XXL a aruncat în luptă artileria grea (12 intrumentiști) și viorile i-au purtat pe cei prezenți într-o altă sferă. Loredana a răspuns cu „Depărtare”, acompaniată doar la clape, cu mișcări sinuoase, senzuale.

Loredana la Red Bull Music SoundClash România 2018

Loredana la Red Bull Music SoundClash România 2018 (Foto: Mihai Stetcu)

A urmat apoi stilul rock. „Știu că pot să fiu tot ce pot să fiu”, a proclamat ritos Grasu XXL, „asta-i blană de urs, hai toate mâinile sus!”. Și a ridicat un val de mâini până la scena Loredanei care și-a făcut apariția maiestuos, cu o trenă argintie de 2 metri, răspunzând cu cel mai mare hit al ei din toate timpurile în variantă rock, inegalabilul „Bună Seara, iubite!”.

THE WILD CARD 

În etapa The Wild Card, Lori și Grasu au profitat de ultima șansă de a zgudui sala. Tudor Chirilă a fost asul din mâneca lui Grasu XXL, pe hitul „Nu am chef azi”. În contrapartidă, Loredana a dat publicului o porție de Smiley, o decizie grea pentru cei din sală.

Loredana și Smiley la Red Bull Music SoundClash România 2018

Loredana și Smiley la Red Bull Music SoundClash România 2018 (Foto: Mihai-Stetcu)

La final, decibelii înregistrați de „aplauzometru” au dat câștig de cauză armatei hip-hop a lui Grasu XXL. Cum Red Bull Music SoundClash este, mai presus de toate, o competiție-provocare foarte prietenoasă, seara s-a încheiat cu Grasu XXL, Loredana și gazda show-ului, Adrian Despot, detașați, pe aceeași scenă, cântând „We are the champions” și cu steagul României fluturând în spatele lor.

Grasu XXL la Red Bull Music SoundClash România 2018

Grasu XXL la Red Bull Music SoundClash România 2018 (Foto: Mihai Stetcu)

Noțiunea de Soundclash a apărut în anii ‘50 în Jamaica, în rândul artiștilor reggae care aveau nevoie de provocări noi și care se întreceau în versuri și ritmuri felurite pentru a capta atenția publicului. Prima ediție a Red Bull Music SoundClash a avut loc în 2006 în Olanda, iar de atunci a făcut înconjurul lumii pe cinci continente, în peste 50 de dueluri.

Red Bull Music Soundclash oferă spațiul de joacă de care artiştii au nevoie pentru o confruntare creativă fără precedent: 2 scene, 4 runde provocatoare şi un public care decide învingătorul.

Prima ediție a Red Bull Music Soundclash România a avut loc pe 28 septembrie 2017 și i-a pus față în față pe CTC și Carla’s Dreams. Câștigătorul serii a fost CTC.

Citește mai multe despre Grasu XXLLoredana Groza
Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Abonamentele la UNTOLD 2019 devin accesibile publicului larg, fără înregistrare

După două etape fulger în care s-au vândut peste 30.000 de abonamente, organizatorii au demarat cea de-a treia rundă. Aceasta...

Închide