Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Charles Aznavour a murit; Creatorul "La Boheme" avea 94 de ani

Legendarul muzician francez Charles Aznavour a încetat din viaţă astăzi, 1 octombrie 2018, la vârsta de 94 de ani. Cunoscut drept "Frank Sinatra al Franţei", talentatul cântăreţ lasă în urmă o moştenire muzicală uriaşă.

Publicat

pe

Charles Aznavour
Charles Aznavour

Charles Aznavour, artistul supranumit "Frank Sinatra al Franței", s-a stins din viață pe 1 octombrie 2018 în reședința sa din Mouriès, în sudul Franței. Moartea cântărețului a fost confirmată de producătorul său, Gerard Drouout Productions, și de Ministerul Culturii din Franța. Guvernul Armeniei și-a exprimat de asemenea regretul printr-un mesaj oficial pe Twitter.

O carieră de peste 70 de ani

Aznavour a avut o carieră de peste 70 de ani, fiind cântăreț, actor, poet liric, activist și diplomat. Ca muzician a înregistrat peste 1200 de cântece, interpretând în opt limbi. Semnătura sa stă pe compoziția a peste 1000 de melodii (inclusiv în colaborare cu alți compozitori). Cântăreţul va fi reţinut pentru piese precum "La Boheme", "Ave Maria" sau "Il Faut Savoir".

Totodată, a jucat în peste 60 de filme. A fost apreciat pentru rolul din pelicula lui Francois Truffaut "Tirez Sur le Pianiste" și a apărut în adaptarea din 1979 a lui Gunter Grass pentru pelicula "The Tin Drum", care obţinea un premiu Oscar.

Născut Shahnour Varinag Aznavourian în Paris, din părinţi armeni imigranți, muzicianul a vândut peste 100 de milioane de albume în 80 de ţări. Stilul său melancolic şi evocator i-a adus asocierea cu Sinatra. Charles Aznavour renunţa la şcoală la vârsta de 9 ani pentru a deveni actor.

Talentul muzical al lui Aznavour a fost şlefuit în cartierele din Parisul ocupat de nazişti în anii '40. Cânta la cabaret, în vreme ce părinţii săi făceau parte din rezistenţa anti-germană. Ascundeau comunişti, evrei şi alţi rebeli în apartamentul lor.

Descoperit de Edith Piaf

În 1946 a fost descoperit de Edith Piaf, colaborând în turneele ei din Franța și Statele Unite. A cântat în deschiderea sa la Moulin Rouge, fiind chiar coleg de cameră cu legendara voce franceză.

În 1974, Aznavour cunoaște un succes extraordinar în Marea Britanie, unde celebra piesă “She” atinge prima poziție a clasamentelor de 3 ori mai repede decât orice altceva până atunci. Ulterior, hitul s-a vândut în mai mult de 100 de milioane de exemplare.

În ultimul an cântăreţul s-a confruntat cu probleme de sănătate, după ce o mână ruptă l-a obligat să îşi anuleze concertele din Japonia de vara trecută. Francezul avea programat un turneu european pentru luna noiembrie a acestui an, cu opriri în Franţa şi Elveţia.

Aznavour a fost reprezentativ pentru Armenia, iar în 2009 a fost numit ambasador al acelei naţiuni în Elveţia. Ulterior devenea delegat al Armeniei la ONU. Gigant al muzicii şi filmului, longevivul artist a apărut în peste 60 de filme şi a compus şi cântat în franceză, engleză, italiană, spaniolă şi germană.

Pe parcursul carierei a colaborat cu Fred Astaire, Frank Sinatra, Elton John, Bing Crosby, Ray Charles, şi Tom Jones. Aznavour a cântat pentru preşedinţi, papi, a ţinut numeroase concerte caritabile. A fost numit "Entertainer of the Century" de către CNN în 1998, depăşindu-i pe Bob Dylan şi Elvis Presley. Anul trecut a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Charles Aznavour a cântat în România pe 28 aprilie 2016, la Sala Palatului, la 53 de ani de la prima reprezentaţie în ţara noastră.

Charles Aznavour va rămâne în istoria ca unul dintre cei mai valoroși și apreciați artiști francofoni din toate timpurile, fiind numit "zeul pop-ului francez" (de criticul muzical Stephen Holden).

Comentează

Trending