Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

Serviciul de streaming Pandora, cumpărat de Sirius XM pentru 3.5 miliarde de dolari

Unul dintre cei mai apreciaţi rivali ai lui Spotify în State, Pandora a primit o ofertă de achiziţie de la Sirius XM în această săptămână. Serviciul de streaming muzical ar urma să fie achiziţionat contra sumei de 3.5 miliarde de dolari.

Publicat

pe

Pandora
Pandora │ FOTO: Pandora Media

Scopul declarat al celor de la Pandora este să ţină pasul cu Spotify şi Apple Music, care au crescut mult în ultimii ani. Doar în ultimele zile a fost anunţat oficial că Apple Music a trecut pragul de 25 de milioane de utilizatori doar în State. Dacă tranzacţia Sirius XM - Pandora Radio trece de autorităţile antitrust, atunci Sirius devine o companie de 41 de miliarde de dolari. Veniturile sale pe anul 2018 ar urma să fie de 7 miliarde de dolari.

Pandora a scăzut de la 76 de milioane de utilizatori la 71.4 milioane, iar dintre aceştia doar 6 milioane sunt abonaţi cu plată. Spotify are 180 de milioane de ascultători şi 83 de milioane de clienţi cu plată. Sirius XM Satellite Radio este o companie de emisie radio, cu sediul în Manhattan. Este cunoscută pentru servicii de radio online şi radio prin satelit, care operează în SUA.

Sirius şi XM fuzionau în 2008, iar rezultatul are o sumedenie de disc jockey vedetă în portofoliu. De la Howard Stern la Martha Stewart şi canale speciale pentru Willie Nelson, Opie and Anthony, Snoop Dogg sau Oprah. Mai mult decât atât, Sirius transmite live meciuri din NBA, NFL şi cursele NASCAR. Acesta este cel mai mare conglomerat radio din SUA, atât de mare, încât Asociaţia Naţională de Emisie Radio din SUA a atacat firma, acuzând-o de monopol.

Pandora a fost popular o bună perioadă de timp pentru cei care vor să asculte gratuit muzică, dar nu în regim on demand. În schimb poţi alege artistul sau melodia şi să creezi un "post de radio" bazat pe preferinţele tale. Poţi avea totuşi doar câteva melodii alese pe o perioadă de timp din cauza legilor de copyright.

Pandora mai are şi un serviciu on demand de 9.99 dolari pe lună, Pandora Premium. Sirius XM vinde abonamente la emisiunile lui Howard Stern, posturi de radio cu muzica din anii '70, '80 şi '90. Pandora este mai generoasă cu artiştii, plătind sume mai mări decât rivalii on demand şi a pierdut 100 de milioane de dolari doar din drepturi de autor anul trecut. Serviciul este mai vechi decât Spotify (lansat în 2006), datând din anul 2000.

Trebuie spus şi că Pandora nu funcţionează oficial în România şi în multe alte ţări de pe glob. Există totuşi mulţi utilizatori care apelează la VPN-uri.

Comentează

Trending