Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Delia concert Cum Era drive in Romexpo 2020INFO CONCERT:
Delia - concert Drive In
INFO CONCERT:
Il Volo
INFO CONCERT:
Slipknot
INFO CONCERT:
Neversea 2020
INFO CONCERT:
UNTOLD Festival 2020
INFO CONCERT:
Avishai Cohen

Cazul de plagiat Led Zeppelin "Stairway to Heaven" se rejudecă

Una dintre cele mai celebre melodii rock din istorie, "Stairway to Heaven" nu a fost lipsită de controversă. Creaţia celor de la Led Zeppelin a generat acuzaţii de plagiat, care s-au lăsat cu un proces în 2016, câştigat de trupă în primă fază. Acum cazul revine în actualitate şi se cere o rejudecare.

Totul începea în 2014, când Michael Skidmore, cel care administra proprietăţile fostului chitarist al formaţiei Spirit, Randy California a intentat un proces împotriva celor de la Led Zeppelin. Era vorba despre încălcare de drepturi de autor, mai precis faptul că intro-ul piesei "Stairway to Heaven", hitul clasic din 1971 a fost inspirat de o piesă a trupei Spirit.

Melodia în cauză este "Taurus", iar instrumentalul său datează din 1968. S-a ajuns la proces în 2016, iar după 5 zile de audieri şi dezbateri, juriul din Los Angeles a decis în favoarea celor de la Led Zepp. Acum cazul se rejudecă, în urma unui apel. Motivul este că judecătorul din Los Angeles a oferit instrucţiuni eronate juriului. Membrii juriului nu ar fi ştiut că selecţia şi aranjamentul anumitor elemente muzicale poate încălca legea copyrightului.

"Taurus" a fost compusă de care chitaristul trupei Spirit, Randy Wolfe, cunoscut şi ca Randy California. Reprezentanţii săi legali după moarte consideră că Robert Plant şi Jimmy Page au fost inspiraţi de acea melodie pentru a crea compoziţia proprie, sau cel puţin intro-ul. Cele două trupe au cântat împreună în anii 1968 şi 1969 şi astfel Led Zeppelin a putut auzi acea secţiune. Mai mult decât atât Wolfe nu a fost niciodată creditat pentru compoziţia sa.

Avocaţii apărării au afirmat că Wolfe era un compozitor plătit, care nu avea drepturi de autor asupra compoziţiei. În plus, începutul lui "Stairway to Heaven", o progresie cromatică de 4 acorduri în cădere este o convenţie muzicală care nu necesită acoperirea printr-un copyright. Cel mai controversat aspect legat de audierile de plagiat din 2016 este că judecătorul nu a permis ca o înregistrare a lui "Taurus" să fie pusă în timpul audierilor.

Puteţi asculta ambele versiuni pentru a decide dacă se justifică reluarea acestui caz controversat sau nu. Dacă reprezentanţii Spirit câştiga am putea vedea cea mai mare sumă plătită pentru un plagiat muzical din istorie. Şansele sunt mici totuşi...

Citește mai multe despre Led Zeppelin
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Mădălina Celine Coca - concurenta care a schimbat regulile la Vocea României 2018 - VIDEO

Mădălina Celine a încheiat seara celui de-al cincilea episod al audițiilor pe nevăzute de la Vocea României 2018. Concurenta a...

Închide