Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Elissa, cântăreață libaneză a cărei casă a fost distrusă de explozia din BeirutExplozia din Beirut declanșează reacții puternice printre artiști: "Nu-mi pot stăpâni furia" Neil Young live în Ziggodome Amsterdam, 2019Neil Young îl dă în judecată pe Donald Trump Ian Gillan, solistul Deep Purple în concert la Cluj-Napoca pe 10 decembrie 2019Deep Purple nu are de gând să iasă prea curând la pensie Adrian Despot: "Vița de Vie - În corzi e cea mai bună producție a unui concert live în România" Serj Tankian (System Of A Down) Live (screenshot)Lineup-ul Download Festival 2021 - Nume mari din muzica rock, metal și alternative Alexandru AndrieșAlexandru Andrieș revine pe scenă, în septembrie va susține un concert în aer liber

Uniunea Europeană e gata să aprobe preluarea Shazam de către Apple

La finalul lui 2017 Apple anunţa achiziţia lui Shazam, celebra aplicaţie de mobil folosită pentru a recunoaşte melodii. Tranzacţia valorează 400 de milioane de dolari şi trebuie să treacă multiple procese de aprobare şi reglementare. Ultimul obstacol este aprobarea Uniunii Europene, care se pare că va veni luna viitoare.
Shazam cumparat de Apple aprobare UE

Shazam cumparat de Apple aprobare UE

UE investighează achiziţia din primăvară şi am putea spune că surprinde aprobarea tranzacţiei. Asta pentru că în ultima vreme UE a tot amendat şi penalizat companiile tech pentru încălcări de intimitate, scăpări de date şi practici anti concurenţiale. Shazam este cel mai popular serviciu de identificare de melodii de pe glob.

Principala îngrijorare a UE era faptul că Spotify şi Apple primesc 1 milion de clickuri pe zi din aplicaţia Shazam. Apple ar putea opri procesul de referral din Shazam spre servicii rivale lui Apple Music, iar Spotify ar putea pierde trafic serios. Motivul pentru care Shazam se vinde este lipsa sa de profitabilitate. Deşi fusese evaluată la 1 miliard de dolari la un moment dat, compania aducea doar 54 de milioane de dolari venituri în 2016.

Apple vrea să integreze şi recunoaştere vizuală în Shazam şi să facă softul să recunoască actori în seriale, filme sau produse. Oficialii UE vor anunţa decizia pe 18 septembrie, dar sursele afirmă că statele membre tind spre aprobare. 7 ţări europene erau îngrijorate cu privire la concurenţa cu Spotify, printre ele şi Italia, Spania şi Suedia. Shazam nu este singurul serviciu de acest tip şi nici măcar cel mai vechi.

TrackID spre exemplu oferă funcţii similare, de identificare a melodiilor, iar asistenţii inteligenţi precum Google Assistant sau Cortana recunosc şi ei melodii. La început de mileniu puteai trimite un SMS cu plată pentru a avea o melodie recunoscută după o scurtă înregistrare trimisă la sursă. Mai există şi Firefly de la Amazon, Bing Music, Lyrics Mania, Omusic, Peach, Play by Yahoo Music, Musipedia sau Stream That Song de la Orange.

Shazam devenea una dintre cele mai populare 10 aplicaţii din lume încă din 2013, iar în 2014 ajungea la peste 100 de milioane de utilizatori activi pe lună. În 2016 ajungea la peste 1 miliard de descărcări şi la peste 30 de miliarde de recunoaşteri de melodii.

Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Stevie Wonder, Faith Hill, Jennifer Hudson vor cânta la înmormântarea Arethei Franklin

În ultima săptămână ne-a părăsit Aretha Franklin, cea mai mare voce a ultimei jumătăţi de secol şi un reper printre...

Închide