Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Doi dirijori renumiți, tată-fiu, și muzicieni de calibru îi vor acompania pe concurenți la Cerbul de Aur 2018

La ediția aniversară a Cerbului de Aur, concurenții vor fi acompaniați de mari muzicieni români, două orchestre urcând pe scena din Piața Sfatului din Brașov. Cerbul de Aur 2018 se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie și va marca atât Centenarului României, cât şi semicentenarul festivalului.

Publicat

pe

Două orchestre îi vor acompania pe concurenții de la Cerbul de Aur
Două orchestre îi vor acompania pe concurenții de la Cerbul de Aur

La 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, Orchestra Radio România va fi din nou pe scena Festivalului, alături de interpreți. În anul 1968, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști care participau la Cerbul de Aur. Jumătate de veac mai târziu, la ediția cu numărul 18 a evenimentului, artiștii care vor intra în concursul internațional de interpretare vor fi acompaniați de Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.

„Este o mare bucurie pentru mine să particip, în calitate de dirijor și orchestrator, alături de Andrei Tudor, la Festivalul Internațional Cerbul de Aur. Sunt fericit că am astfel ocazia de a continua tradiția participării la Festival a Orchestrei Radio, tradiție începută în anii ’60 când dirijor era Sile Dinicu”, a declarat maestrul Ionel Tudor. „Anul acesta, voi urca pe scena festivalului un ansamblu format din cei mai buni instrumentiști profesioniști din țară, membri ai Big Band-ului Radio România alături de Orchestra Operei Brașov. Sperăm să oferim publicului momente frumoase, clipe de emoție și de bucurie!”, mărturisește cunoscutul dirijor.

Ionel Tudor (62 de ani) a debutat în calitate de compozitor în 1981, iar de atunci a lucrat cu majoritatea compozitorilor și soliștilor din România. A susţinut nenumărate recitaluri şi gale muzicale și a mai dirijat în trecut pe scena Festivalului Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov. Cu grupul său instrumental a acompaniat și la Festivalul Mamaia, Festivalul George Enescu, Festivalul Internaţional de Teatru etc. Activitatea sa muzicală include și numeroase compoziții, precum:  „Noapte Albastră” (1987), „Te rog, domnişoară, nu pleca” (1991) și „Tell me why” (2002).

Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov îl vor acompania și pe Edvin Marton

Ansamblul va interpreta peste 30 de piese, acompaniind concurenții, artiștii români din prima seară a Festivalului, dar și pe celebrul violinist și compozitor Edvin Marton. Orchestrațiile sunt semnate de cei doi dirijori - Ionel Tudor și Andrei Tudor - și de Simona Strungaru, orchestrator și vor cuprinde inclusiv genericul evenimentului.

„Suntem onorați să participăm la Festival într-un moment special - 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, 65 de ani de la înființarea Operei din Brașov și o sută de ani de la Marea Unire din 1918. Alături de colegii din Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorilor Andrei și Ionel Tudor, vom oferi publicului și telespectatorilor un spectacol al muzicii de calitate”, a declarat Ovidiu Mezei, Director al Operei din Brașov.

Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul și dirijorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel,  Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de compozitor au apărut pe mai mult de 20 de compilații.

Dirijorii Ionel Tudor și Andrei Tudor

Dirijorii Ionel Tudor și Andrei Tudor │ FOTO: Andrei Tudor www.facebook.com

Hituri românești în concursul internațional de interpretare

Ca de fiecare dată, concurenţii trebuie să interpreteze şi o melodie românească. Anul acesta, cei 18 finaliști ai concursului vor cânta piese care au scris istorie pe scena Cerbului și dincolo de ea. Printre piesele care se vor auzi anul acesta în Piaţa Sfatului din Braşov se numără „Dau viața mea pentru o iubire”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Of, inimioară”, „Dincolo de nori”, „Cât de frumoasă ești”, „Spune-mi”, „Copacul” sau „Oameni”. Vor fi abordări inedite, interpreți din 15 țări încercând să impresioneze juriul cu o piesă din repertoriul propriu, dar și cu cea din repertoriul românesc, pregătită special pentru concursul internațional de interpretare.

UPDATE: Cele două orchestre vor cânta în spatele unui imens ecran curbat din LCD, care se va ridica la momentul oportun:

Cerbul de Aur 2018 - scena în timpul repetițiilor finale │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

 

Comentează

Trending