Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

John McLaughlin & the 4th Dimension aduc jazz-rock-ul sofisticat la Sala Palatului

‘’Cel mai bun chitarist în viață’’, John McLaughlin, va concerta la București în primăvara anului viitor. Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, la Sala Palatului, chitaristul venind însoțit de grupul său, 4th Dimension.

Publicat

pe

John McLaughlin
John McLaughlin │ FOTO: www.johnmclaughlin.com

Figură iconică în panteonul marilor instrumentiști, John McLaughlin este unul dintre cei mai versatili și creativi chitariști contemporani, pionier al jazz-rock-ului și un ambițios explorator al unor genuri diverse precum blues-ul, flamenco, muzica clasică sau muzica tradițională indiană. Jeff Beck și Pat Metheny l-au etichetat drept ”cel mai bun chitarist în viață’’, o apreciere susținută de virtuozitatea sa desăvârșită, rapiditatea dezarmantă, dar și pentru armoniile sofisticate.

Chitaristul are în palmares două premii Grammy pentru Best Improvised Jazz Solo și Best Jazz Instrumental Album, patru nominalizări la aceleași premii Grammy, dar și numeroase titluri de Guitarist of The Year acordate de cunoscuta publicație Down Beat.

John McLaughlin a copilărit în Yorkshire, Marea Britanie, și a început studiul chitarei la vârsta de 11 ani. Atras inițial de blues și swing, muzicianul și-a format propriul grup și a debutat în 1969 cu excelentul disc ”Extrapolation”. Este și anul în care se mută în New York, unde îl așteptau înregistrări cu marii instrumentiști Tony Williams și Miles Davis. De altfel, cu Davis a colaborat pe nu mai puțin de cinci albume de studio, inclusiv "Bitches Brew", primul disc de aur al celebrului trompetist american.

Este doar începutul unei cariere spectaculoase și prolifice de peste cincizeci de ani, de-a lungul căreia McLaughlin a cântat cu Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Jeff Beck, Carlos Santana, Jaco Pastorius, Chick Corea sau Wayne Shorter, tonul său inconfundabil de chitară putând fi auzit pe nu mai puțin de 70 de discuri de studio, live-uri și compilații.

Colaborarea cu alți doi chitariști de geniu, Al Di Meola și Paco de Lucia este legendară printre iubitorii acestui instrument, dar proiectul cu care John McLauglin a intrat în istoria muzicii definitiv este fără îndoială Mahavishnu Orchestra, grup ce a definit și popularizat jazz rock-ul, influențând totodată generații întregi de instrumentiști.

Un alt proiect la fel de apreciat a fost Shakti, formulă ce-i mai reunea pe L. Shankar, (violonist cunoscut pentru colaborarea cu Peter Gabriel), Zakir Hussain, Ramnad Raghavan și T.H. Vinayakram. Muzical, trupa combină elemente tradiționale indiene cu jazz, într-un fusion acustic devenit etalon la acea vreme.

Se spune, și nu avem prea multe motive să ne îndoim, că John Mclaughlin este unul dintre primii muzicieni occidentali care au cântat muzică tradițională indiană în fața unui public indian.

Pe 18 aprilie, la Sala Palatului, John McLaughlin va concerta cu grupul său 4thDimension, din care mai fac parte excepționalii instrumentiști Ranjit Barot-tobe, Etienne Mbappe-bas, Gary Husband-clape, tobe. Grupul are la activ patru discuri, editate între 2010 și 2017.

Concertul John McLaughlin & the 4th Dimension este prezentat de Twin Arts în cadrul seriei Jazz Night Out.

Prețurile biletelor la concertul John McLaughlin & the 4th Dimension:

  • VIP - 350 lei

Presale (până pe 31 august):

  • Categoria 1 - 229 lei
  • Categoria 2 - 175 lei
  • Categoria 3 - 148 lei
  • Categoria 4 - 121 lei

Trending