Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 "Sky Rojo", un nou serial de la creatorii "La Casa de Papel""Sky Rojo", un nou serial de la creatorii "La Casa de Papel", apare în martie pe Netflix - TRAILER Anthony Hopkins și Jodie Foster în cadrul seriei "Actors on Actors"Anthony Hopkins și Jodie Foster reuniți după 30 de ani de la "Tăcerea mieilor" - VIDEO Billie Eillish / RosaliaBillie Eilish și Rosalia lansează piesa "Lo Vas a Olvidar", de pe soundtrack-ul "Euphoria" New RadicalsNew Radicals va cânta din nou "You Get What You Give", după 22 de ani de pauză. Trupa se reunește grație lui Joe Biden Roxen (2019)Roxen crede că a găsit "piesa perfectă" pentru Eurovision 2021 Gianina, Dorel și Bobiță în ”Las Fierbinți”"Las Fierbinți" revine în februarie la PRO TV cu sezonul 18

Alice in Chains lansează albumul "Rainier Fog", ţine grunge-ul în viaţă

După câteva single-uri care sunau promiţător, Alice in Chains a lansat în sfârşit noul său album, "Rainier Fog". Acesta este al şaselea disc al trupei şi al treilea cu solistul William DuVall. Invocă fantomele şi atmosfera sumbră asociată Seattle-ului de atât de multe generaţii.
Alice in Chains Rainier Fog album 2018 coperta

Alice in Chains Rainier Fog album 2018 coperta │ FOTO: Alice in Chains

Au trecut 5 ani de la ultimul album Alice in Chains, iar spiritul trupei a rămas cât se poate de viu. Am mai auzit crâmpeie din acest spirit sonic prin melodiile lansate de chitaristul Jerry Cantrell între timp. Creier al trupei şi şlefuitorul sunetului acestui grup, Jerry poate din câteva note să conjure între sound-ul formaţiei. A făcut asta pe coloana sonoră a lui "John Wick 2" şi recent şi pe coloana "DC's Dark Nights".

Alice in Chains este totuşi un efort de grup. De "Rainier Fog" s-a ocupat producătorul Nick Raskulinecz, care colaborează cu trupa de 10 ani deja. Este totuşi de abia primul LP AiC lansat prin casa de discuri BMG. A fost o revenire la rădăcini, pentru că muzicienii au revenit în Seattle, locul de baştină al grunge-ului. Înregistrările s-au făcut la Studio X, cu aportul chitaristului Chris DeGarmo de la Queensryche pe piesa "Drone".

După o selecţie meticuloasă 10 piese au fost alese pentru "Rainier Fog". Jerry Cantrell a ales piesele cele mai bune după starea pe care o evocă. A declarat într-un interviu cu Rolling Stone că merită scoasă doar muzică pe care poţi dansa, pe care poţi da din cap, care te face să cânţi air guitar şi îţi transmite emoţii. Primul single de pe LP a fost "The One You Know" şi odată cu debutul sau a fost anunţat şi albumul cu câteva luni în urmă.

Pe parcursul verii am putut asculta single-ul "So Far Under", care are un sunet ameninţător şi plin de angoasă. A urmat şi "Never Fade", o creaţie mai prietenoasă cu radio-ul şi care îi lasă şi pe toboşar şi pe basist să se dezlănţuie. E genul de piesă pe care o asculţi în decapotabilă, gonind pe autostrăzile infinite din State. Ar funcţiona şi ca genericul de final al unui film de acţiune.

Singura melodie care a primit un clip dintre cele noi este "The One You Know", care are probabil şi cele mai dure riff-uri. Clipul spune o poveste frenetică, a viciilor şi narcoticelor, a compromisurilor care distrug vieţi şi a suburbiilor murdare.

La 16 ani distanţă de la pierderea legendarului solist Layne Staley, Alice in Chains rezista cu brio şi reuşeşte să evolueze. După un album de revenire în 2009, "Black Gives Way to Blue" şi intrarea într-o viteză superioară cu "The Devil Put Dinosaurs Here", pe "Rainier Fog" suntem într-o viteză de croazieră a unei traiectorii bine fixate de Cantrell şi DuVall. Grunge-ul rămâne în viaţă, dar cu o uşoară notă de optimism de această dată.

Numele albumului vine de la Mount Rainier, un vulcan care se află la 70 de kilometri distanţă de Seattle. Vine pe fondul unei crize a lumii grunge, fără Staley, Cobain, Cornell şi Scott Weiland.

Citește mai multe despre Alice in Chains
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Uniunea Europeană e gata să aprobe preluarea Shazam de către Apple

La finalul lui 2017 Apple anunţa achiziţia lui Shazam, celebra aplicaţie de mobil folosită pentru a recunoaşte melodii. Tranzacţia valorează...

Închide