Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Roxen și DJ Maxx la filmările videoclipului "Parte din tine"Roxen și DJ Project lansează videoclipul "Parte din tine", în care artista joacă rolul muzei Noel Gallagher's High Flying Birds It's a Beautiful WorldUn nou album Oasis e în lucru. Noel Gallagher îl înregistrează fără Liam Juriu "Românii au talent" 2021"Românii au talent" promite un show la dublu; emisiunea revine cu 2 ediții pe săptămână Britney Spears în trailer-ul noului documentar realizat de The New York TimesBritney Spears și controlul exercitat de tatăl artistei asupra vieții sale au devenit subiectul unui documentar - TRAILER Katy Perry la concertul de celebrare a inaugurării lui Joe BidenKaty Perry, Bruce Springsteen, Bon Jovi și Foo Fighters au cântat la evenimentul de inaugurare a mandatului lui Joe Biden - VIDEO Jennifer Lopez la învestirea lui Joe BidenJennifer Lopez a cântat la învestirea lui Joe Biden, emoționând publicul cu un mesaj în spaniolă - VIDEO

Muzica reduce anxietatea și durerea provocate de intervențiile chirurgicale, arată un studiu

Potrivit British Journal of Surgery, muzica atenuează durerea și anxietatea simțițe înainte, după, sau chiar în timpul intervențiilor chirurgicale. Studiul a fost realizat pe 7000 de pacienți, fiind luate în considerare toate genurile muzicale.
Efectele benefice ale muzicii

Efectele benefice ale muzicii

Muzica are un efect benefic asupra oricărei persoane care a suferit sau urmează a suferi o intervenție chirurgicală. Indiferent de sexul, vârsta pacientului, sau genul muzical preferat, rezultatele studiului din British Journal of Surgery au indicat aceeași concluzie. Muzica a reușit să reducă atât anxietatea, cât și durerea, în toate situațiile probate.

Studiul a fost realizat pe 7000 de pacienți, în perioada 1980 - 2016, cifrele finale arătând astfel: pe o scară de la 1 la 100, muzica a redus anxietatea cu 21 de puncte și durerea cu 10 puncte.

În cazul anxietății, muzica a avut un efect major dacă a fost ascultată înainte de intervenția chirurgicală, iar în ce privește durerea, aceasta a fost mai puțin resimțită de pacient dacă muzica a fost ascultată după operație. S-a constatat, de asemenea, că muzica a avut un efect mai puternic dacă a fost aleasă de pacient.

”În afară de preferințele muzicale personale, anumite caracteristici ale muzicii puse pacinților, precum ritmul și armonia, sau utilizarea anumitor instrumente, cum ar fi cele cu coarde, sunt și ele aspecte importante în reducerea anxietății și durerii”, notează autorul studiului din British Journal.

Este posibil ca muzica să aibă un efect placebo, se menționează în studiu, o altă explicație oferită de specialiști fiind faptul că muzica le distrage atenția pacienților, aceștia reușind să nu se mai gândească la durere. Aceste ipoteze nu reușesc să cuprindă, însă, întregul tablou, muzica reducând nivelul durerii chiar și în timpul operației, când pacientul se află sub anestezie completă.

Autorii studiului concluzionează că aceste rezultate, cuplate cu alte studii anterioare, ar trebui să închidă dezbaterea pe tema includerii muzicii în rutina intervențiilor chirurgicale. Muzica are întotdeauna un efect benefic, așa încât ar trebui adoptată ca metodă de lucru.

“Acesta rezultate fac posibile introducerea unor instrucțiuni în implementarea unei proceduri de introducere a muzicii în rutina intervențiilor chirurgicale”, a declarat Dr. Rosalie Kühlmann, chirurg pediatru la Erasmus MC-Sophia Children’s Hospital din Olanda.

Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE