Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

YouTube a șters peste 30 de videoclipuri "violente" la cererea poliției metropolitane din Londra

YouTube a anunțat că a șters peste jumătate din videoclipurile considerate a fi ”violente”. Sesizarea a venit din partea poliției metropolitane din Londra, comisarul Cressida Dick solicitând eliminarea oricărui clip ce pare a glorifica în vreun fel violența.

Publicat

pe

Printscreen dintr-un videoclip interzis de YouTube
Printscreen dintr-un videoclip interzis de YouTube

Nivelul crescut al criminalității violente din Londra este combătut de Poliția Metropolitană prin toate mijloacele, inclusiv prin ”curățarea mediului online”. În acest sens, reprezentanții Met (Poliția Metropolitană) au solicitat ștergerea de pe YouTube a videoclipurilor ce încurajează violența, aceștia identificând ca nocivă muzica ”drill”, un stil aparte al muzicii trap, ce-și are originile în zona sudică a orașului Chicago. Apărut în 2010 și devenit popular în special în America, acest gen muzical are un conținut liric ce glorifică macabrul, violența și nihilismul.

În susținerea acestei acțiuni a poliției de eliminare a anumitor clipuri de pe YouTube vine un caz dramatic. La începutul lui 2018, rapper-ul de 17 ani Junior Simpson a scris o piesă despre uciderea cu cuțitul, ulterior el și alți 3 amici omorând un băiat de 15 ani prin înjunghiere. Junior Simpson a fost condamnat la închisoare pe viață.

”Ai sugerat că versurile erau doar pentru spectacol, dar eu nu pot să cred asta”, a declarat judecătorul Anthony Leonard în timpul pronunțării sentinței, adăugând: ”și suspectez că ai așteptat momentul oportun pentru un atac.”

Pe fondul unor astfel de cazuri, Poliția Metropolitană a optat pentru solicitarea ștergerii unumitor clipuri, explicând public, detaliat, de ce este nociv conținutul videoclipurilor vizate.

”Sunt găști care se provoacă reciproc prin diverse filmări - ceea ce pare a fi un videoclip muzical, poate conține de fapt un limbaj explicit al unor găști care se amenință între ele”, a explicat Mike West de la Poliția Metropolitană pentru BBC. ”Aceste clipuri conțin gesturi de violență și anumite mișcări ale mâinii ce sugerează că trag cu arme, precum și descrieri grafice ale actelor de violență pe care le vor comite la adresa găștii adverse.”

Mike West a specificat într-o declarație pentru The Independent că au fost sesizate doar acele clipuri care prezintă un ”risc crescut al creșterii violenței”, și nu clipurile cu muzică ”drill” în general.

”Am colaborat cu Google (deținătorul YouTube)  pentru a elimina o parte din aceste videoclipuri. Parteneriatele cu organizații precum YouTube și Google sunt esențiale în abordarea acestei probleme și vom continua să lucrăm cu ei pentru a identifica noi modalități de a contracara această problemă”

30 dintre videoclipurile considerate a fi ”violente” au fost, astfel, șterse de către YouTube. Această acțiune este, conform Met, doar primul pas în încercarea soluționării problemei.

Trending