Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Steven Wilson: "Presa mainstream mă împiedică să ajung la un public mai larg"

Steven Wilson, fondatorul trupei Porcupine Tree, a vorbit în cadrul unui interviu despre artiștii promovați în presa mainstream. Din perspectiva muzicianului, absența lui din presa adresată publicului larg a constituit mereu o barieră între el și potențialii ascultători din zona mai comercială.

Publicat

pe

Steven Wilson
Steven Wilson │ FOTO: Hajo Müller www.facebook.com

Trecerea artiștilor din underground în mainstream a fost și este un subiect des abordat în contextul evoluției muzicii și a diversificării genurilor muzicale. De-a lungul anilor, au existat trupe și artiști care au reușit să facă trecerea (Nirvana, David Bowie), dar și muzicieni care au rămas în zona de nișă.

Din această a doua categorie face parte și Steven Wilson, fondator al trupei de rock progresiv Porcupine Tree, vocalist, instrumentist (chitară, pian, bas), compozitor și producător. Wilson activează în prezent solo, având 5 albume lansate sub numele său.

Wilson este de părere că presa mainstream i-a fost mereu potrivnică, din acest motiv nereușind să ajungă la un public mai larg.

”Realitatea e că oricine face artă - fie că vorbim despre muzică, filme, cărți, picturi sau orice altceva - toți cred că ceea ce fac este ceva special, așa că e natural să-și dorească să împărtășească asta cu cât mai multe persoane. Acum, dacă ai un obstacol în față - pe care îl numim presa mainstream...Presa mainstream mi s-a opus cu multă încăpățânare. Și înțeleg de ce. Dar nu sunt deranjat de asta. Bine, poate că mă deranjează puțin”, a declarat muzicianul într-un interviu pentru postul de radio newyorkez Q104.3.

Deși este conștient că muzica sa nu e tocmai pop, Wilson consideră că printre piesele sale se regăsesc melodii ce s-ar putea adresa și maselor.

”În principiu, presa mainstream a fost o barieră între mine și un public mai larg. Nu consider că ceea ce fac eu e particular de complex. Ok, e adevărat că nu e un pop comercial, dar există anumite linii melodice, există suficiente elemente accesibile în muzica mea și cred că are potențialul de a atinge un public mai larg. Așa că e această frustrare că nu am posibilitatea de a ajunge la acești potențiali ascultători. Pot să explic asta prin următorul exemplu - cred că toți cei care ascultă muzică au avut oportunitatea să hotărască dacă le place sau nu Radiohead. Și asta pentru că toată lumea a avut ocazia să asculte Radiohead. Așa că au ajuns la o concluzie: <<Da, îmi place Radiohead>>, sau <<Nu, nu-mi place Radiohead>>.”

Muzicanul estimează că o foarte mare parte a ascultătorilor de muzică rock nu îi cunosc activitatea.

”Cred că 90% din cei care ascultă rock încă nu știu cine sunt. Așa că nu au avut oportunitatea de a hotărî dacă le place muzica mea sau nu. Dacă nu le place, n-am nicio problemă. Dar mi-aș dori ca ei să aibă ocazia să asculte muzica mea înainte de a se hotărî dacă e pe gustul lor, sau nu. Asta este o chestie care îmi provoacă frustrare și cred că oricine face muzică sau o orice altă formă de artă simte același lucru.”

Wilson promovează în prezent albumul ”To the Bone”, cel de-al 5-lea disc solo. Materialul a fost lansat în august 2017 și a urcat până pe poziția a 3-a în topul albumelor din UK.

Anul acesta, Steven Wilson va concerta pentru prima oară în România. Muzicianul a fost confirmat în lineup-ul festivalului ARTmania.

Trending