Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2019 Cătălin Rulea (Toulouse Lautrec) @InfoMusicVIDEO: Dezbatem "Șmecherul din tine" cu Cătălin Rulea la X ani de Toulouse Lautrec - Află care-i șmecheria INFO CONCERT:
BZN - Grand Finale Tour
BZN / Michael BoltonCu voucherul InfoMusic, obții 45% reducere la concertele BZN și Michael Bolton Olanda este câștigătoarea Eurovision 2019 - VEZI CLASAMENTUL Lucia la InfoMusicLucia tratează un tabu al societății în piesa Catastrophe: "Mă lovesc de chestia asta foarte des" - VIDEO Un bis plin de dragoste de la Lenny Kravitz - RECENZIE CONCERT

Muzica pop a devenit mai tristă, iar rock-ul e în cădere, arată un studiu

În ultimii 30 de ani, muzica pop a devenit mai depresivă, iar rock-ul nu mai este la fel de popular ca înainte de anii 2000. Acestea au fost o parte dintre concluziile trase în urma unui studiu realizat de Universitatea din California pentru Royal Society Open Science.

Studiul a constat în analiza a 500.000 de piese lansate în UK în perioada 1985 - 2015. Melodiile au fost grupate pe stări emoționale, astfel ajungându-se la concluzia că în cazul pieselor populare, indexul ”fericirii” e în scădere.

””Fericirea” e în coborâre, ”seninătatea” e în coborâre, ”tristețea” e în urcare”, a declarat pentru Associated Press Natalia L. Komarova, coautor al studiului.

Acest trend pare să fie contracarat de o abundență de piese aflate în zona extremă a fericirii, cea de euforie.

”Totodată, piesele au devenit mai ”dansante” și mai ”de petrecere”. Se pare că, în vreme ce starea generală a mai puțin caracterizată de fericire, oamenii își doresc să uite de asta și să danseze”, a declarat Komarova, care a redactat raportul împreună cu Myra Interiano, Kamyar Kazemi, LijiaWang, Jienian Yang și Zhaoxia Yu.

Din lista pieselor pop mai puțin fericite fac parte melodii precum ”Stay With Me” de la Sam Smith, sau ”Whispers”, de la Passenger, acestea fiind comparate cu single-uri tonice din anii '80, precum "Glory Days" de la Bruce Springsteen, sau ”Freedom” de la Wham.

Deși în ultimii ani s-au lansat tot mai multe piese melancolice, publicul tinde să le prefere tot pe cele mai vesele, arată același studiu. În topuri s-au regăsit, însă, și melodii mai triste, precum ”Someone Like You”, de la Adele.

Studiul a evidențiat și o scădere a popularității muzicii rock, aceasta putând fi observată de la începutul anilor 2000 încoace. Publicul s-a reorientat în ultimii ani spre pop și dance, acest genuri muzicale aflându-se într-o creștere vizibilă a popularității.

Din studiu reiese și o creștere a popularității femeilor în muzică, ”piesele de succes fiind interpretate într-un procent mai mare de către artiste.”

Raluca Chirilă este Editor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Dave Grohl a povestit cum "s-a răzbunat" pe prima iubită care l-a părăsit

Dave Grohl nu și-a uitat prima iubită, chiar dacă au trecut de atunci mai bine de 35 de ani. Într-un...

Închide