Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Finaliștii primei semifinale Eurovision 2018

Prima semifinală Eurovision 2018 a avut loc marți, 8 mai 2018, aducând în concurs primele 19 melodii. Israel, Bulgaria și Estonia se numără printre cele 10 țări finaliste.

Publicat

pe

Netta (Israel) în prima semifinală Eurovision 2018
Netta (Israel) în prima semifinală Eurovision 2018 │ FOTO: Andres Putting / EBU

Anul acesta, la cea de-a 63-a ediție Eurovision participă 43 de țări. Finala va reuni 26 de melodii, câte 10 din fiecare semifinală și alte șase conform tradiției: Portugalia - țara gazdă, Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Primele finaliste Eurovision 2018 (în ordinea anunțării):

  • Austria - Nobody But You - Cesár Sampson
  • Estonia - La Forza - Elina Nechayeva
  • Cipru - Fuego - Eleni Foureira
  • Lituania - When We’re Old - Ieva Zasimauskaitė
  • Israel - TOY - Netta
  • Cehia - Lie To Me -by Mikolas Josef
  • Bulgaria - Bones by- EQUINOX
  • Albania - Mall - Eugent Bushpepa
  • Finlanda - Monsters -by Saara Aalto
  • Irlanda - Together - Ryan O'Shaughnessy

Țări precum Grecia, Belgia și Azerbaidjan au ratat finala.

Urmărește prestațiile țărilor finaliste:

Netta, principala favorită a acestei ediții Eurovision, a mărturisit după concurs că pentru ea nu contează ce loc obține în competiție și că popularitatea sa actuală nu este un factor decisiv.

”Cred că e o matrice; tu decizi pe ce cale vrei să mergi. Poți face muzică și te poți bucura de compania unor muzicieni grozavi. Locul în clasament nu contează pentru mine. Pentru mine, cel mai important lucru este să fac o treabă bună și să ajung la inimile oamenilor.”

VIDEO: Netta - TOY (Israel)

Cesár Sampson din Austria a fost primul finalist anunțat în seara semifinalei de pe 8 mai, artistul fiind încântat că a reușit această performanță.

”După ce am coborât de pe scenă, am fost atât de fericit, toată lumea a fost fericită, pentru că am încheiat momentul și că a ieșit bine. Eram cu toții atât de fericiți încât nici nu am observat când camera s-a oprit pe noi.”

VIDEO: Cesár Sampson - Nobody But You (Austria)

Din perspectiva Elinei din Estonia, artista care a impresionat publicul cu vocea sa de soprană, este vital să transmiți emoție.

”Cel mai important lucru este să cânți din inimă, pentru a putea atinge sufletele oamenilor.”

VIDEO: Elina Nechayeva - La Forza (Estonia)

Reprezentanta Ciprului, Eleni Foureira, a fost întrebată de jurnaliști dacă este de părere că poate depăși performanța atinsă de țara ei în edițiile anterioare, respectiv poziția a 5-a în finală.

“Nu știu dacă voi reuși să fac asta. Mi-aș dori să obțin o poziție și mai bună, așa că voi încerca să fac istorie. Dacă nu se va întâmpla, voi fi fericită oricum.”

VIDEO: Eleni Foureira - Fuego (Cipru)

Ieva Zasimauskaitė a susținut una dintre cele mai emoționante prestații ale semifinalei.

"Mi-am dorit mult să lucrez cu soțul meu. În videoclip apar părinții mei, prietenii și bunuicii. Așa că emoțiile sunt reale", a declarat Ieva după încheierea semifinalei.

VIDEO: Ieva Zasimauskaitė - When We’re Old - (Lituania)

În timpul primei sale repetiții, Mikolas Josef a făcut o săritură pe spate ce nu a avut aterizarea dorită, așa încât jurnaliștii au fost curioși să afle dacă va mai încerca această mișcare coregrafică și în finala de sâmbătă.

”Am venit aici dorind să facem această coregrafie, dar chiar și prestația în sine, fără sărituri, a fost foarte specială. Acum iau lucrurile mult mai în serios. Poate că mă va apuca nebunia și voi mai încerca o dată săritura. Am fost sfătuit să nu o fac, dar am tot repetat-o în ultimele 5 luni.”

VIDEO: Mikolas Josef - Lie To Me (Cehia)

Equinox, trupa din Bulgaria formată special pentru Eurovision, a reușit să fructifice șansa ce le-a fost oferită, calificându-se în finală.

”Atmosfera a fost fantastică, noi le-am ținut pumnii tuturor. Totul a decurs foarte bine pe scenă, am simțit iubirea publicului.”

VIDEO: EQUINOX - Bones (Bulgaria)

Reprezentantul Albaniei, Eugent Bushpepa, a dedicat piesa lui tuturor oamenilor pe care îi iubește.

”Câtă vreme transmiți emoție, nu are nicio importanță dacă cânți într-un mic pub sau în fața unui public numeros. Dedic piesa mea tuturor oamenilor pe care îi iubesc, e despre dorul pe care îl simți pentru persoanele la care ții cel mai mult, așa că o dedic tuturor albanezilor.”

VIDEO: Eugent Bushpepa - Mall (Albania)

Saara Aalto a mărturisit jurnaliștilor că avut emoții foarte mari, fiind penultima țară pe lista anunțurilor cu finaliștii serii.

”Am fost foarte, foarte, foarte emoționată. A fost foarte dificil. Vedeam cum camerele întârzie să se îndrepte spre mine, de fiecare dată când priveam spre ele fiind foarte departe. Aștept acest moment de 20 de ani, e cel mai mare vis al meu. Când mi-au anunțat numele, am țipat cum nu mai țipasem niciodată în viața mea.”

VIDEO: Saara Aalto - Monsters (Finlanda)

Ryan O’Shaughnessy a declarat presei că și-a dorit ca prin prestația lui să transmită un mesaj.

"Intenția mea a fost de a ajuta oamenii să vadă că iubirea e iubire, nu e nicio diferență. Cred că e important să se știe acest lucru, pentru că nu toată lumea e așa de liberală ca cei din camera asta, așa că e un lucru important. Sunt mândru că țara mea a făcut acele schimbări în urmă cu câțiva ani și sunt mândru că readuc în atenție acest subiect."

VIDEO: Ryan O’Shaughnessy - Together (Irlanda)

Reprezentanții celo 10 țări finaliste vor putea fi urmăriți și votați în Marea Finală Eurovision de pe 12 mai. Show-ul va putea fi urmărit în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, începând cu ora 22.00. Emisiunea va fi transmisă live și online, pe canalul oficial al concursului - Eurovision Song Contest.

Poți urmări înregistrarea semifinalei Eurovision:

România (The Humans - Goodbye) și Moldova (DoReDoS - My Lucky Day) vor concura în cea de-a doua semifinală, pe 10 mai 2018. Primele zece piese votate vor intra în Marea Finală de sâmbătă, 12 mai.

Portugalia găzduiește pentru prima oară acest concurs. După 53 de ani de participări, Salvador Sobral a adus acestei țări prima victorie la Eurovision. Piesa câștigătoare a fost "Amar Pelos Dois (For The Both Of Us)", melodia primind 758 de puncte în clasamentul final. Compoziția poartă semnătura surorii artistului, Luísa Sobral.

Trending