Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Adam's Nest - un duo ce începe să își scrie povestea muzicală

Cu ocazia unei noi zile JOINewArtist, intrăm în universul trupei Adam’s Nest (Răzvan Rusu - voce, chitară și Vlad Alui Gheorghe - chitară, tobe, voce) - un duo proaspăt ce a luat naștere în vara lui 2017.

Publicat

pe

Adam's Nest
Adam's Nest │ FOTO: www.facebook.com

Povestea trupei parcă este desprinsă dintr-un film sau dintr-o carte, prinzând contur în timpul unui drum cu trenul de la Mangalia la Iași. Acesta a fost contextul în care unui prieten comun al celor doi membri ai trupei i-a venit ideea să le facă cunoștință, crezând că un duo ar fi o carte câștigătoare. Despre această mică istorie Adam’s Nest ne-au vorbit băieții.

"Povestea începe undeva prin august 2017, când, după un drum lung și chinuitor cu trenul de la Mangalia la Iași, un prieten comun de-al nostru (care ulterior a ajuns să fie al treilea membru al trupei, chiar dacă din umbră) ne-a pus în legătură, pentru că într-un fel sau altul, simțea el că este ceva potențial în amândoi. Nu ne știam până atunci, dar de la prima repetiție acasă am reușit să compunem două piese, cu materiale pe care le avea fiecare în cap, dar care nu apucaseră să prindă formă în vreun proiect pe care l-am avut fiecare de-a lungul timpului. Denumirea de Adam's Nest a venit de la un proiect mai vechi care nu s-a materializat, la partea cu Adam, și de la faptul că în primă fază repetam exclusiv într-o garsonieră mică și primitoare, pe care am numit-o <<the nest>>. Era locul unde ne vedeam seara, citeam, povesteam, și lucram la un proiect muzical ce părea să se contureze cum ne doream noi".

Îmbinând un mix de alternative, indie și shoegaze, Adam’s Nest a “copt” un EP numit “adam’s nest”. Este materialul discografic de debut și a fost lansat în luna aprilie a acestui an. “Stockholm”, "Viktoria”, "Karen” și “Warsaw” sunt piesele ce construiesc EP-ul și nu doar atât. Ele construiesc o lume diferită, frumoasă sau melancolică, tristă ori fermecătoare, mereu altfel pentru fiecare ascultător.

"EP-ul a venit cumva firesc pentru noi. Cele patru piese sunt și primele noastre patru piese în care credem extrem de mult, și au fost compuse într-o perioadă foarte scurtă, având sursele de inspirație interconectate. <<Warsaw>> și <<Stockholm>> sunt strigătele de luptă a doi băieți mult prea liniștiți ca să o facă într-un oricare alt fel decât muzical, iar <<Viktoria>> și <<Karen>> sunt mai introspective, scrise după 2 a.m, când toamna încă mai intra aer cald pe geam, și noi nu ne opream din scris, cântat și râs".

Și pentru că este nevoie de energie ca să o poți transmite mai departe prin ceea ce faci, băieții găsesc surse de inspirație și le lasă să le acapareze starea creativă. De la experiențe personale, aspecte care sunt vizibile și de un “ochi neprofesionist”, până la artiști și trupe cunoscute, Adam's Nest preia câte un pic și își aduce aportul personal, transmițând nu doar versuri și linii melodice, ci mesaje și stări.

"De când am început proiectul <<Adam's Nest>>, fiecare a venit cu ideile lui, cu piesele gândite sau făcute într-o oarecare măsură. De foarte puține ori am încercat să lucrăm la o piesă împreună încă din faza incipientă, și cred că așa a fost cel mai bine. Sursele de inspirație sunt nenumărate – de la famile, la relații și foste relații, ori de la experiențe trăite de noi prin diverse locuri, la trip-uri extrem de abstracte trecute printr-un filtru pop-culture. Cât despre artiști care ne inspiră, aici a fost o ”problemă” de la început – în extrem de puține cazuri am reușit să cădem de acord asupra unor artiști, sau a unor piese. Unul e cu Radiohead, Tash Sultana, Beirut, Gaz Coombes, celălalt e cu The National, Blur, The Smiths, Pete Doherty. Practic suntem cam în aceeași sferă muzicală, dar diferă în totalitate artiștii și vibe-urile. Am reușit, totuși, să ne întâlnim la post-rock, shoegaze, și puțin math-rock", au spus Răzvan și Vlad.

Continuând în aceeași notă legată de importanța energiei ce se poate simți într-o piesă, membrii Adam's Nest ne-au vorbit despre felul în care ia naștere, pentru trupă, o melodie.

"Până acum nu am găsit o rețetă standard, deși poate uneori căutăm asta. Piesele până acum au venit de la sine – am avut fiecare dintre noi perioade mai bune, sau mai proaste, și am încercat să ne canalizăm toate energiile de acolo în ceva care să fie cât de cât legat de muzică. Uneori ieșea doar un refren, sau doar 3-4 versuri, sau alte ori rămâneam doar cu o linie de chitară suspendată, pe care poate urma să o folosim. Cel mai fain și greu de explicat, în același timp, a fost piesa <<Stockholm>>. Am început ca o piesă acustică, pe care, într-o noapte, din cauze destul de greu de explicat (că nu le mai ținem nici noi minte), am început să o cântăm cât se poate de gălăgios, to blow the steam off! Și după douăzeci de minute de zgomot profund, și extrem de puțină muzică, am început să decantăm tot ce era inutil prin piesă, și am ajuns la versiunea pe care o puteți asculta pe canalul nostru de youtube".

Recent, duo-ul a lansat videoclipul piesei "Stockholm". Vizualul se împletește cu melodia, iar faptul că regizorul a simțit vibe-ul piesei fără să aibă prea multe detalii despre felul în care aceasta a fost scrisă, vorbește de la sine. Precum un limbaj universal. Trupa a prezentat publicului piesa cu acest videoclip, însă povestea de acolo poate fi modificată în funcție de experiențele fiecărui privitor.

"Pentru piesa <<Stockholm>> am avut norocul să colaborăm cu un tânăr regizor extrem de talentat și dedicat, Theo Thorn, care a simțit vibe-ul piesei fără să îi spunem noi foarte multe lucruri despre contextul în care a fost scrisă. Chiar dacă nu am intenționat inițial să fie așa, videoclipul a ieșit ca o poveste a piesei, în care noi am preferat să nu apărem fizic. În felul acesta, clipul poate fi perceput și ca un scurtmetraj de sine-stătător, în care nu ai nevoie de dialog explicit, cât timp ai refrenul care-ți rămâne în minte, fără să vrei".

Un ingredient nelipsit din viața unei trupe este prezența la diferite concerte și festivaluri. Deși este la început de drum, Adam's Nest a ales cu grijă concertele pe care le-a susținut. "Am încercat să păstrăm toate aparițiile acustice pentru concerte mici, intime. Iar concertele <<electrice>> au fost pentru un public mai numeros, unde am vrut, și credem că am reușit să transmitem valuri de good vibes".

Cum, însă, muzica de calitate, munca și creativitatea sunt observate și apreciate de public, nu ar fi nicio surpriză ca Adam's Nest să urce pe scenele unor mari festivaluri.

"Când vine vorba de festivaluri, cred că amândoi vrem să ajungem la cât mai multe, pentru că ascultăm artiști destul de diferiți, și cam rar putem să găsim un line-up care să ne satisfacă pe amândoi. Dar dacă ar fi să ne gândim pe unde am vrea să cântăm, aici e destul de simplu, și răspunsul cred că e universal pentru toate formațiile de pe la noi: la fest-urile mari de pe la noi, și la festivalurile mari de prin Europa. Ar mai fi și dorința ascunsă pe care am ajuns să realizăm că o împărtășim de curând, și aceea ar fi de a cânta la fashion-show-uri. Am avut norocul să ajungem la astfel de evenimente de-a lungul timpului, chiar cu mult înainte să ajungem să cântăm împreună, și am văzut cele mai diverse playlist-uri, care conțineau piese de la Beastie Boys, la Blur. Deci punem și asta pe listă, lângă festivalurile preferate".

Trupa a avut un start considerabil pe scena muzicală din România, iar povestea începută trebuie să aibă o continuare cel puțin la fel de atrăgătoare. Urmând un pattern care îi reprezintă, dar, în același timp, fiind deschiși la nou, băieții lucrează, în prezent, la piese în care sunt abordate stiluri diferite, de la country, la pop, post-rock și post-punk.

Comentează

Trending