Cele mai așteptate concerte în România și recomandăriCele mai importante concerte în Romania în 2020 Vama concertează la Arenele Romane: "Ne-a fost dor de voi, ne ard buzele să cântăm" Toboșarul Scorpions confirmă că a avut coronavirus și oferă detalii despre starea lui de sănătate Juriu X Factor 2020Componența juriului X Factor se schimbă în 2020, "surprizele" aduc noi scântei în formatul emisiunii INFO CONCERT:
James Arthur
David Gilmour - Rattle That Lock (Live At Pompeii 2016)Prima piesă a lui David Gilmour după o pauză de 5 ani, "Yes, I Have Ghosts", este o colaborare cu fiica sa - AUDIO Mickey Madden, basistul Maroon 5Basistul Maroon 5 a fost arestat pentru violență domestică

Pharrell Williams devine Chief Creative Officer la ROLI, creatorul revoluţiei instrumentelor muzicale

Cum tehnologia a evoluat în toate segmentele posibile, nici muzica nu a fost uitată, iar instrumentele muzicale au trecut la nivelul următor. ROLI este o companie din Londra, care a creat instrumente ca Seaboard, BLOCKS şi alte instrumente muzicale high tech. Mai nou au primit aportul lui Pharrell Williams, care a devenit Chief Creative Officer. Cu câteva zile în urmă au lansat varianta de retail a lui Songmaker Kit.
ROLI Pharrell Williams COO

ROLI Pharrell Williams COO (foto: ROLI)

Songmaker Kit este un studio muzical portabil practic, ideal pentru a crea muzică oricând şi oriunde. Produsul a fost disponibil pentru o perioadă limitată pe ROLI.com, iar acum a ajuns şi la Amazon şi alţi retaileri. Songmaker Kit este o combinaţie între Seabord Block şi Lightpad Block M, controllere apreciate de producătorii de muzică din toată lumea.

Pharrell Williams se numără printre ei. Artistul a preluat poziţia de CCO şi odată cu această mutare a lansat şi un studio pack "Happy by Pharrell" în cadrul aplicaţiei NOISE de la ROLI. Teoretic ROLI încă poate fi considerat un startup, deşi a evoluat mult de la înfiinţarea sa în 2009 în Marea Britanie. Misiunea companiei este de a permite oricui să creeze muzică şi să le ofere celor cu inspiraţie instrumente high tech pentru exprimare.

Pharrell va colabora cu Roland Lamb, fondatorul ROLI pentru a revoluţiona instrumentele muzicale. Seaboard este de departe cel mai apreciat produs al companiei, o reinventare a sintetizatorului, sub formă de suprafaţă tactilă cu protuberanţe acolo unde ar fi clapele reale.

ROLI instrumente muzicale futuriste

ROLI instrumente muzicale futuriste (Foto: ROLI)

Seaboard Block a primit multiple premii, vine cu tehnologie 5D Touch, două octave, 24 de frecvenţe şi peste 200 de sample-uri gratuite. Cel mai mare avantaj al acestui sintetizator este că e foarte portabil şi wireless.

Jordan Rudess, compozitor şi clăpar al trupei Dream Theater a făcut demonstraţii live în 2015 cu pianul futurist Seaboard. La acea vreme era doar un prototip şi aflam că putea combina instrumentul clasic, pianul cu tehnologia tactilă, oferind un control foarte precis al pitch-ului. Varietatea de sunete va permite să imitaţi şi alte instrumente, astfel că l-am văzut pe Jordan făcând un solo senzaţional de saxofon la Seaboard.

Controlul exact al pitchului pe Seaboard

Un astfel de model costă 329 euro. Songmaker Kit cel proaspăt lansat costă 599 euro şi include tooluri software la pachet, la nivel de controllere şi mixaj.

ROLI este o companie londoneză fondată de americanul Roland Lamb, muzician, designer şi antreprenor. Acesta a venit cu ideea lui Seaboard, o suprafaţă continuă de silicon pliabil, o revoluţie faţă de pianul cel rigid. Odată cu acest instrument a debutat conceptul de a cânta şi "între" clapele unui pian şi a crea mişcări tip vibrato, umblând la pitch-ul notelor. Instrumentele ROLI au ajuns la compozitori celebri precum Hans Zimmer sau Grimes.

Aplicaţia NOISE

Soluţiile companiei sunt şi pe iOS şi Android, sub forma aplicaţiei de produs muzică NOISE.  NOISE este o aplicaţie modulară de creat muzică, care le permite atât începătorilor, cât şi muzicienilor profesionişti să creeze melodii de la zero. Are o bază de sample-uri bogată şi se poate conecta la ROLI Blocks, studioul de muzică modular. Ecranul tactil al unui smartphone sau tablete devine instrument muzical cu ajutorul lui NOISE.

NOISE ROLI aplicatie muzicala

NOISE ROLI aplicatie muzicala

Puteţi face swipe, tap, apăsa şi ridica degetele de pe ecran pentru a crea sunete şi loop-uri. Gesturile sunt intuitive şi lucraţi cu pad-uri colorate pe ecran. Secţiuni de tobe, sintetizatoare şi sunete personalizabile stau la dispoziţie. Aplicaţia a fost folosită pentru a crea melodii de către artişti ca Steve Aoki, RZA şi Grimes.

Există şi video tutoriale şi o gamă bogată de unelte.

Citește mai multe despre Pharrell Williams
Alex Stănescu este redactor la InfoMusic.ro.
Citește și alte articole ale autorului.
CLOSE
CLOSE
Citește articolul precedent:
Goran Bregovic revine cu încă un concert la Arenele Romane

După un show sold out la Sala Palatului, Goran Bregovic revine la Arenele Romane pe 29 septembrie. Vă invităm să...

Închide