Urmărește-ne în Social Media

Muzică nouă

ABBA revine cu melodii noi în acest an, după 35 de ani de pauză

ABBA, una dintre cele mai de succes formaţii din Europa şi de pe glob ne va surprinde în 2018 prin revenirea în muzică. După 35 de ani de pauză, suedezii au compus două piese noi, pe care le vom auzi spre finalul anului. Multi premiată cu discuri de platină, trupa nordică a confirmat în această săptămână revenirea pe scena muzicală.

Publicat

pe

ABBA fotografie formatie
ABBA fotografie formatie │ FOTO: PR

Trupa ABBA a postat pe pagina sa oficială de Facebook că s-a reunit recent în studio şi că două melodii au fost create astfel. Una dintre ele poartă numele de "I Still Have Faith In You" şi urmează să fie interpretată în cadrul unei program TV special produs de NBC şi BBC, ce va fi difuzat în luna decembrie a acestui an.

Vestea despre noile piese a sosit la puţin timp după ce ABBA anunţase un turneu în 2019 sub formă de holograme virtuale ale membrilor formaţiei. După discuţii pe această temă, cei 4 artişti s-au reunit şi au simţit din nou scânteia creativităţii. Astfel a fost luată decizia de a intra în studio şi a compune noi imnuri pop-disco. Muzicienii au comparat reunirea cu momentul acela când timpul stă în loc.

Agnetha, Benny, Bjorn şi Anni-Fri aveau fiecare proiecte proprii, fie compunând pentru alţi muzicieni, fie cântând solo. În 2019 este programată o reprezentaţie ABBA holografică folosind aceeaşi tehnologie care i-a adus pe scenă pe Tupac şi Dio. Digitalizarea feţelor celor 4 membri ABBA va dura totuşi ceva timp.

ABBA a avut o carieră scurtă, de doar 10 ani, fiind activă între 1972 şi 1982, dar hiturile sale au rămas în istoria muzicii. Fiecare deceniu ce a trecut de atunci a adus câte un val de coveruri, care ne arată că piese ca "Mama Mia", "Waterloo", "Take a Chance on Me" sau "The Winner Takes It All" sunt nemuritoare. Formaţia câştiga concursul Eurovision în 1974 la The Dome în Brighton, Marea Britanie, de altfel prima distincţie de genul pentru Suedia.

Grupul nordic e atât de popular încât estimările arată că ar fi vândut între 140 de milioane şi 500 de milioane de discuri. Între anii 1982 (desfiinţarea trupei) şi 1989 popularitatea sa a început să scadă, dar în 1989 catalogul de melodii ajungea la casa de discuri Polygram. Urma o relansare a materialelor originale şi o colecţie "Greatest Hits" în 1992, care a revitalizat muzica ABBA pe parcursul deceniului.

Zeci de trupe tribut aveau să cânte melodiile celor 4. Nu au lipsit nici adaptările de pe Broadway sau din lumea filmului, prin musical-urile "Mamma Mia!", care au ajuns pe tot globul. În 2008 apărea un film de lung metraj cu acest nume, iar în acest an va apărea şi sequel-ul. ABBA a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2010, iar piesa "Dancing Queen" a intrat în Hall of Fame-ul Grammy Recording Academy.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

ABBA revine cu două piese noi şi un album nou după 40 de ani

Teaserele cu privire la revenirea formaţiei ABBA s-au concretizat astăzi, pe 2 septembrie 2021. Trupa suedeză a lansat două piese noi, "I Still Have Faith In You" şi "Don't Shut Me Down". Ele prefaţează un nou album, "ABBA: Voyage", dar şi un turneu global, care va avea loc în următorul an. Avem detalii în articol.

Publicat

pe

Videoclip ABBA I Still Have Faith in You
Videoclip ABBA I Still Have Faith in You │ FOTO: ABBA

În 2017 ABBA anunţa prima intenţie de reunire, dar asta în formă digitală şi în 2019. Ar fi trebuit să aibă loc o reprezentaţie sub formă de avataruri digitale, sau mai bine zis "Abbataruri". Turneul de reuniune a fost amânat, dar în 2018 venea o veste bună: erau confirmate două single-uri noi, "I Still Have Faith In You" şi "Don't Shut Me Down". Ulterior fanii aveau să primească promisiunea a 5 noi track-uri şi acum apare perspectiva unui album nou complet, cu 10 piese.

Azi putem asculta primele două single-uri, în formula cu toţi cei 4 membri reuniţi. Ei au creat "ABBA: Voyage", un album cu muzică nouă, primul de acest gen după o pauză de 40 de ani. Va sosi pe 5 noiembrie 2021 prin Universal şi artiştii au oferit detalii despre acest LP într-o conferinţă transmisă live pe web.

Iată câteva dintre declaraţiile lor:

Benny Anderson: Întâi am înregistrat două piese, apoi mi-am zis că ar fi bine să mai înregistrăm şi altele, ce ziceţi fetelor? Ele au fost de acord şi apoi a apărut şi ideea unui album complet.

Bjorn Ulvaeus: Prima piesă, "I Till Have Faith In You", ştiam chiar atunci când Benny a cântat instrumentalul că trebuia să fie despre noi. E despre momentul când îţi dai seama că e neconceput să fii unde suntem noi. Nici o imaginaţie nu ar putea visa asta: să lansezi un album nou după 40 de ani şi să rămâi cel mai bun prieten cu ceilalţi şi să te bucuri de compania lor, având loialitate totală. Cine a mai avut parte de asta? Nimeni.

Formaţia a confirmat şi că vom găsi o piesă de Crăciun pe noul disc, sub numele de "Little Things". ABBA s-a reunit în formula Benny Anderson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog şi Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Toţi au realizat capturi prin tehnica motion capture pentru a crea o experienţă de concert virtual. Unul dintre primele concerte confirmate are loc pe Queen Elizabeth Olympic Park pe 27 mai 2022. O versiune digitală a celor 4 artişti va interpreta noile piese alături de o orchestră live.

Show-ul va include 22 de melodii şi va fi doar începutul unui turneu. Captură corpurilor artiştilor s-a realizat folosind 160 de camere, timp de 5 săptămâni, în vreme ce muzicienii au cântat în repetate rânduri toate piesele din discografie. Echipa tehnică a capturat fiecare micro gest pentru a reda fidel mişcările ABBA.

ABBA a fost activa între ani 1972 şi 1983, revenind în 2016 după o lungă pauză. În 1974 a fost primul câştigător din Suedia al concursului Eurovision cu piesa "Waterloo". Grupul a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< sept. 2021 >>
lmmjvsd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Trending